Khasiat Buah Naga untuk Wanita Hamil - GueSehat.com

Buah naga atau juga dikenal sebagai pitaya adalah buah yang kaya dengan nutrien, mulai dari vitamin C, karbohidrat, serat, dan sejumlah mineral penting. Semua nutrien ini diperlukan oleh Ibu semasa mengandung untuk mengekalkan tubuh yang sihat dan juga si kecil di dalam kandungan. Bukan hanya itu, setelah melahirkan dan semasa menyusui, buah naga ini juga dapat membantu Ibu memenuhi semua keperluan pemakanan yang diperlukan.

Nah, untuk maklumat lebih lanjut mengenai faedah buah naga untuk wanita hamil dan ibu menyusu, mari kita lihat ulasan penuh di bawah.

Kandungan Nutrien Buah Naga

Menurut Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA), buah naga bebas dari kolesterol dan lemak. Buah ini mengandungi mineral penting seperti magnesium, zat besi, dan kalsium. Tidak ketinggalan, buah tropika ini juga kaya dengan vitamin A dan C.

Dalam setiap 100 gram buah naga, ia dapat menyediakan sekurang-kurangnya 60 kkal, 12.94 karbohidrat, 2.9 gram serat, 18 mg kalsium, 40 mg magnesium, 59 IU vitamin A, dan 2.5 mg vitamin C.

Baca juga: Buah Naga Merah, Si Merah kaya dengan Manfaat

Khasiat Buah Naga untuk Kesuburan

Kandungan vitamin E pada buah naga dipercayai dapat meningkatkan kesuburan, baik pada pria maupun wanita. Satu kajian yang dilakukan pada tahun 2009 dengan tikus sebagai objek penelitian, menunjukkan bahawa pemberian oral ekstrak etanol buah naga mampu meningkatkan jumlah sperma, daya tahan sperma dan tahap produksi. Ekstrak etanol buah naga pada dosis 500 mg / kg didapati paling efektif untuk meningkatkan jumlah sperma, sedangkan ekstrak etanol buah naga pada dosis 1.000 mg / kg didapati efektif dalam meningkatkan daya maju dan tahap pengeluaran sperma.

Khasiat Buah Naga untuk Wanita Hamil

Selain rasanya yang unik dan manis, buah naga mempunyai sejumlah manfaat untuk wanita hamil, termasuk:

1. Mencegah risiko anemia

Menurut satu kajian, pengambilan jus buah naga merah mempunyai kesan yang signifikan terhadap kadar hemoglobin dan tahap eritrosit pada wanita hamil. Oleh itu, buah naga sangat berkesan untuk mencegah anemia pada kehamilan.

2. Mengatasi masalah sembelit

Sembelit boleh menjadi masalah biasa yang sering dialami oleh wanita hamil. Mengonsumsi banyak serat dapat membantu membuang toksin dan menjaga kesihatan pencernaan secara keseluruhan.

Buah naga adalah sumber serat yang baik sehingga dapat menghilangkan masalah sembelit yang biasa dialami oleh ibu semasa mengandung.

3. Melindungi dari radikal bebas

Wanita hamil yang terdedah kepada asap rokok boleh berisiko melahirkan bayi dengan berat lahir rendah. Satu kajian menunjukkan bahawa kesan antioksidan buah naga merah dapat mencegah kerosakan sel pada bayi yang disebabkan oleh pendedahan kepada asap rokok.

4. Jadilah sumber lemak yang baik

Kehadiran lemak baik di badan hamil anda memberi kesan positif, termasuk memberi tenaga untuk proses metabolisme badan anda dan juga merangsang pembentukan otak janin.

Harap maklum, kandungan lemak pada buah naga kebanyakannya adalah lemak tak jenuh tunggal, jadi sangat baik bagi ibu untuk makan ketika hamil.

5. Membekalkan keperluan karbohidrat

Selain kaya akan lemak, buah naga juga mengandungi banyak karbohidrat. Kandungan ini adalah sumber tenaga yang mudah diproses dan dapat disebarkan terus ke janin.

6. Mengurangkan risiko jangkitan

Jangkitan oleh mikroba atau virus boleh memberi kesan berbahaya kepada janin. Ini kerana mikroba dapat mencari jalan menuju bayi melalui plasenta. Nah, buah naga dapat memberikan manfaat di mana buah ini mampu meregenerasi sel dalam merawat luka dan mencegah jangkitan. Buah naga juga mempunyai sifat anti-kulat dan anti-bakteria untuk mengatasi mikroba yang sudah ada di dalam badan.

7. Menyokong perkembangan tulang

Kalsium bukan satu-satunya mineral yang diperlukan oleh janin untuk proses pengembangan struktur tulangnya. Fosforus juga memainkan peranan penting dalam proses ini. Hebatnya, kedua-dua bahan ini dapat disediakan oleh buah naga dalam jumlah yang mencukupi. Bukan hanya itu, kandungan kalsium dan fosforus dalam buah naga juga dapat membantu menjaga kesihatan gigi anda.

8. Mengurangkan risiko kecacatan kelahiran

Kumpulan vitamin B-kompleks yang terkandung dalam buah naga, digabungkan dengan folat memainkan peranan penting dalam mengembangkan sistem saraf dan saluran saraf anak. Ini dapat mengurangkan risiko anak dilahirkan dengan kecacatan.

9. Mencegah pre-eklampsia

Hipertensi pada wanita hamil boleh meningkatkan risiko pra-eklampsia. Buah naga dapat membantu menjaga tekanan darah dan gula darah stabil, sehingga mengurangkan risiko komplikasi yang berkaitan dengan kehamilan.

Berapa Banyak Buah Naga yang Disarankan untuk Wanita Hamil?

Sebiji buah naga biasanya beratnya sekitar 300 gram atau lebih. Sebaik-baiknya, wanita hamil disarankan untuk mengambil 200 gram buah dalam sehari. Jadi, selagi anda tidak berlebihan, tidak ada yang perlu dikhuatiri. Walau bagaimanapun, jika anda ingin lebih yakin dengan kandungannya dan nasihat terbaik untuk memakannya, berjumpa dengan pakar kandungan atau bidan anda.

Adakah Kemungkinan Kesan Sampingan Penggunaan Buah Naga Semasa Kehamilan?

Sebenarnya tidak ada kesan sampingan yang signifikan dari memakan buah naga semasa hamil. Namun, jika anda mengalami reaksi alergi seperti gatal, bersin, ruam, atau sensasi terbakar di mulut, maka elakkan mengambilnya lagi.

Khasiat Buah Naga untuk Ibu Menyusu

Nah, ternyata selain berguna untuk wanita hamil, buah ini yang mempunyai kulit merah jambu juga ternyata berguna untuk ibu menyusu.

Buah naga kaya dengan kandungan zat besi. Zat besi ini bukan sahaja membantu ibu pulih lebih cepat setelah melahirkan, tetapi juga membantu perkembangan bayi baru lahir yang lebih sihat.

Selain itu, buah naga juga kaya dengan kalsium yang dapat membantu ibu semasa menyusui dan juga perkembangan tulang si kecil.

Kandungan vitamin C dan antioksidan lain yang terkandung dalam buah naga dapat membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh ibu dan bayi yang menyusu.

Petua Menyiapkan, Memakan, dan Menyimpan Buah Naga

Setelah melihat sejumlah manfaat buah naga, tentu Geng Sihat tidak sabar untuk mencubanya dengan segera. Nah, sebelum anda memutuskan untuk membeli dan mencubanya, berikut adalah beberapa petua untuk menikmati buah naga.

1. Pilih buah naga yang tidak terlalu lembut, tetapi juga tidak terlalu keras. Untuk mengetahui, anda boleh menekan buah naga dengan perlahan. Elakkan buah naga yang mempunyai lebam atau daun kering. Ini menunjukkan bahawa buah naga terlalu masak.

2. Untuk menyediakan buah, potong menjadi 4 bahagian. Kupas kulit atau keluarkan daging menggunakan sudu. Jangan makan kulitnya.

3. Anda boleh memakan buah naga dengan pelbagai cara, mulai dengan mencampurkannya ke dalam salad, membuat smoothie, jus atau sebagai topping untuk yogurt.

4. Untuk penyimpanan, pastikan menyimpan buah naga di dalam bekas plastik di dalam peti sejuk. Dalam keadaan ini, buah naga dapat bertahan paling lama 5 hari. Sekiranya anda menginginkannya lebih lama, anda boleh menyimpannya di dalam peti sejuk beku. Dalam keadaan beku, buah naga boleh bertahan sekurang-kurangnya hingga 3 bulan.

Bentuk dan rasanya yang unik juga menjadikan buah naga mempunyai sejumlah kebaikan, baik untuk wanita hamil maupun menyusui. Nah, jika anda salah seorang yang suka menikmati buah naga, bukan, geng? Sekiranya ya, beritahu saya melalui Ciri Penulisan Artikel, apa yang paling anda gemari mengenai buah naga yang diproses? (TAS)

Sumber:

bayi. "Selamat Makan Buah Naga".

Ibu Bapa Menangis Pertama. "Makan Buah Naga Semasa Kehamilan - Adakah Selamat?".

Persimpangan Ibu. "Adakah Selamat Makan Buah Naga Semasa Kehamilan?".

WebMD. "Manfaat Kesihatan Buah Naga".


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found