Diabetes Insipidus - Saya Sihat

Kedua-duanya disebut diabetes, tetapi mereka adalah dua keadaan yang sangat berbeza: diabetes insipidus dan diabetes mellitus. Apakah perbezaan antara kedua-dua keadaan diabetes ini?

Diabetes insipidus adalah gangguan ketidakseimbangan cecair yang tidak biasa, atau sangat jarang berlaku di dalam badan. Ketidakseimbangan ini membuat penderita merasa sangat dahaga, walaupun sudah cukup minum. Kerana diabetes insipidus mendorong keinginan untuk terus minum, penghidapnya akan mengeluarkan sejumlah besar air kencing. Mereka kerap membuang air kecil.

Walaupun istilah "diabetes insipidus" dan "diabetes mellitus" terdengar serupa, mereka sama sekali tidak berkaitan. Diabetes mellitus, kedua-dua jenis 1 dan 2, berlaku kerana masalah dengan pengeluaran insulin atau ketahanan insulin. Diabetes mellitus dapat diatasi dengan baik, tetapi tidak ada penawar diabetes insipidus. Tetapi apa yang diberikan hanya terbatas pada rawatan untuk menghilangkan dahaga dan mengurangkan pengeluaran air kencing.

Baca juga: Terdapat Gen Diabetes dalam Keluarga, Mula Mengubah Gaya Hidup Anda!

Tanda dan Gejala Diabetes Insipidus

Secara umum, tanda-tanda khas dan gejala diabetes insipidus termasuk:

  • Haus yang melampau

  • Menghasilkan air kencing cair dalam jumlah besar

  • Kerap bangun untuk membuang air kecil pada waktu malam

  • Cenderung selalu mahukan minuman sejuk

Seseorang yang menghidap diabetes insipidus yang teruk dapat menghasilkan sebanyak 20 liter air kencing sehari daripada minum terlalu banyak. Bandingkan dengan orang dewasa yang sihat yang membuang air kecil rata-rata 1 atau 2 liter sehari.

Diabetes insipidus tidak hanya mempengaruhi orang dewasa. Bayi dan kanak-kanak juga boleh menderita gangguan ini. Gejala diabetes insipidus pada bayi dan anak kecil biasanya lampin yang selalu basah dan menjadi berat, anak selalu membasahi tempat tidur, dan mengalami kesukaran untuk tidur. Kadang-kadang disertai demam, muntah, sembelit, pertumbuhan terbantut dan penurunan berat badan. Sekiranya anda menemui gejala ini, baik pada kanak-kanak maupun orang dewasa, berjumpa doktor dengan segera.

Baca juga: 4 Keadaan Tubuh yang Tidak Diizinkan Minum Banyak Air

Sebab dan Jenis Diabetes Insipidus

Diabetes insipidus berlaku apabila badan tidak dapat mengimbangkan tahap cecair badan dengan betul. Ginjal mengekalkan keseimbangan cairan dalam badan dengan mengeluarkan cecair dari darah.

Sisa cecair ini disimpan sementara di dalam pundi kencing sebagai air kencing, sehingga ia penuh dan keinginan untuk membuang air kecil timbul. Tubuh juga dapat membuang cairan berlebihan melalui peluh, pernafasan atau dengan najis longgar (cirit-birit).

Buah pinggang tidak berfungsi sendiri. Mereka (kita mempunyai dua buah ginjal) dibantu oleh hormon yang disebut hormon anti-diuretik (ADH), atau vasopressin. Kedua-dua hormon ini membantu mengawal seberapa cepat atau perlahan cecair dikeluarkan. ADH dibuat di bahagian otak yang disebut hipotalamus dan disimpan di kelenjar pituitari, kelenjar kecil yang terdapat di pangkal otak.

Sekiranya anda menghidap diabetes insipidus, badan anda gagal mengimbangkan tahap cecair anda dengan betul. Penyebabnya berbeza-beza bergantung pada jenis diabetes insipidus yang anda miliki. Jenis diabetes insipidus berikut mengikut penyebabnya:

1. Diabetes pusat insipidus

Tujuan diabetes insipidus pusat adalah kerana penyebabnya adalah di pusat, alias otak. Kerosakan berlaku pada kelenjar pituitari atau hipotalamus di otak. Pencetus banyak, seperti pembedahan, tumor, kecederaan kepala, atau penyakit lain yang mengganggu pengeluaran, penyimpanan, dan pembebasan ADH. Penyakit genetik yang diwarisi juga boleh menyebabkan keadaan ini.

2. Diabetes nifrogenik insipidus

Diabetes nefrogenik insipidus berlaku apabila terdapat kerosakan pada tubulus ginjal, struktur di buah pinggang yang menyebabkan air dikeluarkan atau diserap semula. Gangguan ini menjadikan buah pinggang tidak dapat bertindak balas terhadap hormon ADH dengan betul.

Penyebabnya boleh disebabkan oleh kelainan kongenital (genetik) atau disebabkan oleh penyakit buah pinggang kronik. Ubat-ubatan tertentu, seperti litium atau ubat antivirus seperti foscarnet, juga boleh menyebabkan diabetes insipidus nefrogenik.

3. Diabetes kehamilan insipidus

Insipidus diabetes kehamilan jarang berlaku. Ia berlaku hanya semasa kehamilan apabila enzim yang dibuat oleh plasenta merosakkan hormon ADH pada ibu.

4. Polidipsia primer

Juga dikenali sebagai diabetes insipidus dipsogenik, keadaan ini boleh menyebabkan pengeluaran air kencing cair dalam jumlah besar. Punca utama ialah minum terlalu banyak.

Polidipsia primer juga boleh disebabkan oleh kerosakan mekanisme pengatur dahaga di hipotalamus. Keadaan ini juga dikaitkan dengan penyakit mental, seperti skizofrenia.

Terlepas dari empat jenis diabetes insipidus ini, kadang-kadang, tidak ada sebab yang jelas untuk diabetes insipidus. Namun, pada beberapa orang, gangguan tersebut mungkin disebabkan oleh reaksi autoimun yang menyebabkan sistem kekebalan tubuh merosakkan sel yang membuat vasopressin.

Ketahuilah bahawa jika diabetes insipidus nefrogenik dikesan selepas kelahiran, penyebabnya biasanya genetik. Diabetes nefrogenik insipidus lebih sering terjadi pada lelaki, walaupun wanita juga boleh menyebarkan gen kepada anak-anak mereka.

Baca juga: Perbezaan antara Diabetes Mellitus dan Diabetes Insipidus

Komplikasi Diabetes Insipidus Sekiranya Terlambat

Kerana penghidapnya banyak membuang air kecil, risiko utama diabetes insipidus adalah dehidrasi. Jangan memandang rendah dehidrasi kerana dehidrasi boleh menyebabkan keadaan yang agak serius.

Gejala dehidrasi yang mudah dilihat adalah mulut kering, dahaga, dan perubahan keanjalan kulit. Dehidrasi juga akan menjadikan orang yang menghidap diabetes insipidus letih dan mengalami ketidakseimbangan elektrolit.

Ketidakseimbangan elektrolit menyebabkan beberapa mineral penting dalam darah, seperti natrium dan kalium, menurun. Walaupun kedua-dua mineral ini berfungsi untuk mengekalkan keseimbangan cairan dalam tubuh. Sekiranya anda mengalami kelemahan, mual, muntah, kehilangan selera makan dan kekejangan otot, dan kekeliruan, mungkin terdapat ketidakseimbangan elektrolit dalam darah anda.

Rawatan Diabetes Insipidus

Pilihan rawatan diabetes insipidus bergantung kepada penyebabnya. Tetapi secara amnya ini adalah terapi yang paling biasa:

1. penggantian hormon ADH

Insipidus diabetes pusat ringan, hanya dengan meningkatkan pengambilan cecair. Sekiranya keadaan ini disebabkan oleh kelainan pada kelenjar pituitari atau hipotalamus (seperti tumor), doktor akan merawat gangguan tersebut terlebih dahulu.

Terapi insipidus diabetes pusat dengan ubat adalah dengan memberi hormon buatan manusia yang disebut desmopressin. Ubat ini menggantikan hormon anti-diuretik (ADH) yang hilang dan mengurangkan kencing. Pesakit boleh mengambil desmopressin dalam bentuk semburan hidung, pil atau tablet, atau melalui suntikan.

Sebilangan besar orang dengan diabetes pusat insipidus masih boleh membuat ADH, walaupun jumlahnya boleh berbeza setiap hari. Jadi, jumlah desmopressin yang diperlukan juga boleh berbeza-beza. Pemberian desmopressin dalam jumlah yang berlebihan akan menyebabkan pengekalan air atau cairan ditahan dan tidak dapat meninggalkan tubuh, dan berpotensi untuk menurunkan kadar natrium dalam darah yang boleh membawa maut.

Rawatan untuk wanita hamil dengan diabetes kehamilan insipidus juga menggunakan desmopressin hormon sintetik.

2. Makanan rendah garam

Berbeza dengan diabetes insipidus pusat, pada insipidus diabetes nefrogenik, kerana buah pinggang tidak bertindak balas dengan baik terhadap ADH, penggantian desmopressin tidak akan membantu. Sebaliknya, doktor anda mungkin menetapkan diet rendah garam untuk membantu mengurangkan jumlah air kencing yang dihasilkan oleh buah pinggang anda.

Orang yang menghidap diabetes nefrogenik insipidus juga perlu minum air secukupnya untuk mengelakkan dehidrasi. Ubat-ubatan diuretik dapat memperburuk gejala, tetapi pada beberapa orang dengan diabetes nephrogenic insipidus, diuretik sebenarnya dapat mengurangkan pengeluaran air kencing.

Sekiranya simptom tersebut disebabkan oleh ubat-ubatan tertentu, anda dinasihatkan untuk menghentikan ubat tersebut terlebih dahulu atas nasihat doktor.

Baca juga: Petua Mengelakkan Makanan Garam dan Asin untuk pesakit kencing manis

3. Kurangkan pengambilan cecair

Tidak ada rawatan khusus untuk bentuk diabetes insipidus kerana polydpsia primer, selain mengurangkan pengambilan cecair. Sekiranya keadaan ini berkaitan dengan penyakit jiwa, maka terapi penyakit mental mesti dilakukan terlebih dahulu untuk menghilangkan gejala diabetes insipidus.

5. Gaya hidup dan rawatan di rumah

Semua orang yang menghidap diabetes insipidus harus membuat perubahan gaya hidup untuk mencegah dehidrasi. Selama penghidapnya minum ubat dan mempunyai akses ke air ketika kesannya hilang, komplikasi serius dapat dicegah.

Sekiranya anda menghidap diabetes insipidus, berusahalah untuk membawa air ke mana sahaja anda pergi, dan simpan stok ubat di beg perjalanan anda, di tempat kerja atau di sekolah. Pakai gelang amaran perubatan atau bawa kad amaran perubatan di dompet anda. Sekiranya pada bila-bila masa anda mengalami kecemasan perubatan, profesional kesihatan yang memberikan pertolongan akan segera menyedari bahawa anda adalah penghidap diabetes insipidus.

Baca juga: Kenali Komplikasi dan Tanda Kecemasan Diabetes!

Rujukan:

Mayoclinic.org. Diabetes insipidus.

Institut Nasional Diabetes dan Pencernaan dan Penyakit Ginjal. NIDDK. Diabetes Insipidus.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found