Kenaikan gula darah tidak selalu menjadi gejala diabetes

Glukosa atau gula darah adalah sumber tenaga utama dalam tubuh manusia. Tahap gula darah diukur dengan ujian darah sederhana. Sekiranya tahap gula darah anda terlalu tinggi, atau terlalu rendah, itu adalah tanda bahawa badan anda tidak menggunakan gula dengan betul. Tahap gula dalam darah yang tinggi, juga dikenal sebagai hiperglikemia, sering terjadi pada penderita diabetes.

Selain mengesan diabetes, peningkatan kadar gula dalam darah juga dapat menunjukkan masalah kesihatan yang lain. Oh ya, kadar gula darah ini turun naik setiap hari, atau tidak selalu sama, walaupun pada pesakit diabetes. Tetapi pada pesakit diabetes yang tidak mengambil ubat biasa, kadar gula dalam darah mereka biasanya selalu di atas normal.

Terdapat beberapa perkara yang menyebabkan penurunan atau kenaikan kadar gula dalam darah. Berikut adalah beberapa faktor yang menyebabkan kadar gula meningkat yang tidak disebabkan oleh diabetes:

Selepas makan

Setelah anda makan, tubuh segera memecah makanan yang anda makan menjadi glukosa sehingga dapat digunakan sebagai tenaga atau disimpan sebagai simpanan. Hormon insulin bertanggungjawab untuk mengatur penggunaan glukosa dalam badan. Sebanyak mungkin glukosa diedarkan ke semua sel sehingga tidak terkumpul di dalam darah. Secara amnya, kadar gula darah normal tidak lebih daripada 100 mg / dL. Terdapat kenaikan selepas makan biasa, tetapi tidak boleh melebihi 180 mg / dL.

Makanan yang mudah menyebabkan kadar gula meningkat seperti kopi manis, nasi, roti atau makanan yang berasal dari karbohidrat sederhana, minuman sukan, dan buah kering (gula-gula).

Baca juga: Mengawal Gula Darah dengan Ceplukan

Gangguan hormon

Tahap gula darah tinggi juga sering dijumpai pada orang yang menghidap barah, sindrom Cushing, atau gangguan hormon. Masalah dengan hormon tiroid boleh menyebabkan gangguan pada kadar gula darah. Pencetusnya boleh menjadi tekanan, trauma, atau jangkitan.

Wanita yang mengambil pil kawalan kelahiran juga mungkin mengalami peningkatan gula darah. Pil kawalan kelahiran mengandungi estrogen yang dapat mempengaruhi prestasi insulin. Tetapi tidak perlu risau kerana pil kawalan kelahiran masih selamat untuk pesakit diabetes. Persatuan Diabetes Amerika mengesyorkan menggunakan pil kawalan kelahiran yang mengandungi gabungan estrogen norgestimate dan sintetik. Suntikan KB dan implan juga dikatakan sedikit mempengaruhi tahap gula.

Jangkitan

Apabila jangkitan atau tekanan berlaku, badan anda melepaskan hormon kortisol untuk melawannya. Hormon kortisol ini mempunyai kesan meningkatkan kadar gula darah pada pesakit diabetes dan bukan pesakit diabetes. Hiperglikemia non-diabetes akibat jangkitan ini mempunyai gejala yang serupa dengan diabetes, iaitu rasa lapar, berpeluh, pening, dan keletihan yang kerap.

Hubungi doktor anda dengan segera kerana jika gula darah tinggi tidak segera dirawat, ia akan menyebabkan gejala yang lebih teruk. Doktor biasanya akan menurunkan kadar gula dengan segera dan merawat jangkitan.

Kesan ubat selsema

Ubat sejuk seperti dekongestan, pseudoephedrine, dan phenylephrine dapat meningkatkan kadar gula dalam darah. Sebilangan ubat sejuk mengandungi kurang gula dan alkohol, jadi periksa maklumat pada bungkusan sebelum membeli. Walaupun antihistamin juga sering dimasukkan dalam ubat sejuk tidak menyebabkan peningkatan gula darah.

Jenis ubat yang juga dapat meningkatkan kadar gula dalam darah adalah steroid. Steroid biasanya digunakan untuk merawat asma atau rematik. Steroid bahkan boleh mencetuskan diabetes. Ubat hipertensi dari kelas diuretik dan ubat antidepresan untuk merawat kemurungan juga memberi kesan pada kadar gula darah.

Baca juga: 5 Sebab Mengapa Kita Mesti Mendapatkan Vaksin Influenza!

Tekanan

Adakah anda sering tertekan dan tidak senang bekerja? Ketika tertekan, tubuh melepaskan beberapa hormon untuk meningkatkan kadar gula dalam darah. Terlalu banyak tekanan tentu tidak sihat. Cuba berehat dengan menarik nafas dalam-dalam, banyak bergerak atau bersenam. Kemudian beralih ke pekerjaan lain yang tidak membuat anda tertekan.

Secara amnya, peningkatan kadar gula dalam darah disebabkan oleh faktor-faktor di atas yang tidak anda ketahui, dan hanya dapat diketahui melalui ujian darah. Tetapi bagi anda yang sering dijangkiti, stres, minum pil kawalan kelahiran, dan makan banyak sehingga berat badan berlebihan, anda harus berhati-hati. Peningkatan tekanan darah berulang kali mengurangkan kepekaan insulin dan secara beransur-ansur meningkatkan risiko diabetes.