Wanita Hamil Makan Mi Segera - GueSehat.com

Mie segera adalah makanan lazat dan praktikal. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa hampir semua orang sukar untuk menolak apabila ditawarkan makanan yang satu ini.

Hmm, tetapi jika keadaan anda sekarang hamil, adakah makan mi segera boleh? Baiklah, untuk mengetahui sama ada wanita hamil boleh makan mi segera, mari lihat penjelasan di bawah!

Baca juga: Bolehkah Wanita Hamil Makan Mi Segera?

Mesti Perhatikan Kandungan Pemakanan semasa Kehamilan

Sebagai wanita hamil, makan makanan tidak hanya sedap di lidah, anda tahu, Ibu. Lebih dari itu, anda mesti memerhatikan kandungan nutrien semasa mengandung. Sebabnya, semasa mengandung, anda mesti memenuhi keperluan pemakanan ibu dan juga anak kecil anda.

Pengambilan nutrien yang tidak seimbang semasa mengandung boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan si kecil dan juga Ibu. Contohnya, bayi boleh dilahirkan sebelum waktunya, mengalami kerosakan organ, dan boleh mengakibatkan kematian.

Bagi ibu sendiri, kekurangan nutrisi semasa mengandung boleh menyebabkan pre-eklampsia, kekurangan zat besi, hingga pendarahan berlebihan semasa melahirkan.

Oleh itu, adakah dibenarkan memakan mi segera semasa mengandung? Memandangkan sehingga sekarang, mi segera dianggap sebagai salah satu jenis makanan yang boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan.

Baca juga: Nasi atau Mie Segera yang Membuat Anda Lemak?

Apa Bahaya Yang Perlu Dibimbangkan oleh Ibu Hamil Semasa Makan Mie Segera?

Harap maklum, Ibu, pengambilan mi segera semasa mengandung tidak digalakkan kerana 2 sebab, iaitu:

  1. Mie segera mempunyai kandungan garam yang tinggi

Satu hidangan mi segera mengandungi sekurang-kurangnya 861 mg sodium. Malah, para pakar mengatakan bahawa setiap orang harus mengehadkan pengambilan natrium antara 1,500 mg hingga 2,300 mg dalam sehari. Ini bermaksud, 1 hidangan mi segera yang anda makan sudah memenuhi hampir semua keperluan natrium harian anda.

Doktor juga mengesyorkan agar wanita hamil lebih memperhatikan pengambilan garam setiap hari untuk mengurangkan risiko mengalami tekanan darah tinggi atau darah tinggi semasa kehamilan. Hipertensi semasa mengandung boleh menyebabkan pelbagai komplikasi kesihatan, salah satunya adalah pre-eklampsia.

  1. Mie segera mengandungi bahan kimia sintetik, seperti bahan pengawet dan pewarna

Makanan yang diproses biasanya menambah bahan kimia tertentu, seperti bahan pengawet dan pewarna. Terdapat banyak kajian yang menunjukkan risiko kesihatan dari penggunaan bahan tambahan ini.

Semasa mengandung, bahan tambahan tertentu yang dikonsumsi secara berlebihan boleh memberi kesan negatif pada janin. Sebenarnya, ini boleh mempengaruhi otak si kecil.

Mie segera juga memakan masa lebih lama untuk dicerna oleh badan, sekurang-kurangnya sekitar 4-5 hari. Ini kerana mi segera mengandungi lilin dan bahan pengawet yang dikenali sebagai TBHQ (Tertiary Butyl Hydroxy Quinoline).

Proses pencernaan yang perlahan boleh mengganggu sistem pencernaan. Selain itu, semasa kehamilan, hormon kehamilan sering menyebabkan masalah pencernaan.

Mi Segera Asli yang Selamat untuk Wanita Hamil

Dari penjelasan di atas, pastinya mi segera bukanlah pilihan makanan yang tepat untuk dimakan semasa mengandung. Hmm, tetapi bagaimana jika anda hamil anda ingin merasakan mi segera sesekali tanpa merasa bersalah pada si kecil yang masih dalam kandungan?

Lemonilo_Ayam_Bawang_GueSehat.comLemonilo_Kari_Ayam_GueSehat.comLemonilo_Mi_Goreng_GueSehat.com

Anda tidak perlu bersedih, ibu, kerana Lemonilo telah mempersembahkan produk mi segera yang semula jadi dan tentu selamat untuk dimakan oleh ibu hamil. Walaupun begitu, anda masih perlu memperhatikan kecukupan pemakanan, ya.

Selain selamat untuk dimakan oleh ibu hamil, mi segera Lemonilo juga selamat untuk dimakan oleh ibu dan anak yang menyusukan bayi.

Mi instan semula jadi Lemonilo berbeza dengan mi segera biasa kerana ia rendah gluten, dibuat tanpa pewarna buatan, tidak digoreng, dan berasal dari bahan semula jadi. Mi segera ini juga tidak menggunakan pengawet tambahan dan MSG, anda tahu.

Produk mi segera semula jadi Lemonilo telah memperoleh sijil halal dari MUI dan izin P-IRT dari Perkhidmatan Kesihatan. Mi goreng segera semula jadi ini juga dihasilkan oleh PKS, yang merupakan rakan kongsi pengeluar Lemonilo, anda tahu!

Buat masa ini, anda boleh menikmati mi instan semula jadi Lemonilo dalam 3 varian, iaitu mi goreng, mi sup bawang ayam, dan mi kari ayam. Ayuh, yang mana mie Lemonilo kegemaran anda?

Betul, siapa kata wanita hamil tidak boleh makan mi segera? Tidak mengapa, selagi anda tidak berlebihan dan pilih jenis mi segera yang sihat seperti mi segera semula jadi Lemonilo! (TAS / AS)

Baca juga: Diabetis Makan Mie Segera, Adakah OK?

Sumber:

"Adakah selamat bagi wanita hamil untuk makan mi segera? Inilah yang dikatakan doktor." - The Asianparent Singapore


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found