Mengatasi Jangkitan Saluran Kencing Semasa Kehamilan - GueSehat.com

Apabila bercakap mengenai masalah kesihatan yang sering dialami oleh wanita yang sedang hamil, salah satu yang paling biasa adalah jangkitan saluran kencing atau UTI. Wanita sendiri lebih cenderung kepada UTI berbanding lelaki kerana jarak dekat antara uretra, vagina, dan rektum. Ini menyebabkan bakteria dari saluran pencernaan (rektum) mudah masuk ke saluran kencing dan menyebabkan jangkitan.

Bagi wanita hamil, kejadian UTI berkisar antara 5-10%. UTI terdedah kepada serangan, terutamanya pada usia kehamilan 6 hingga 24 minggu. UTI malah merupakan masalah kesihatan kedua paling umum pada wanita hamil selepas anemia.

Kadar insiden yang tinggi ini sebahagiannya disebabkan oleh perubahan anatomi badan semasa kehamilan, iaitu rahim yang membesar akan memberi tekanan pada pundi kencing. Ini menjadikan pengosongan pundi kencing tidak lengkap, sehingga mudah terserang jangkitan.

Sebagai ahli farmasi, saya telah beberapa kali melihat pesakit hamil yang datang untuk menebus ubat untuk rawatan UTI. Mereka juga sering risau sama ada ubat yang digunakan selamat atau tidak untuk janin. Ibu tentu juga ingin tahu tentangnya, bukan? Mari mengetahui lebih lanjut mengenai UTI semasa mengandung!

Gejala UTI pada Kehamilan

Sebelum kita membincangkan lebih lanjut mengenai UTI, anda mesti mengetahui terlebih dahulu gejala UTI itu sendiri. UTI biasanya dicirikan oleh dorongan berterusan untuk membuang air kecil, sakit ketika membuang air kecil, kekejangan atau sakit di bahagian bawah perut, kencing kerap pada waktu malam, dan darah ketika membuang air kecil.

Kerana simptom ini serupa dengan perubahan normal dalam tubuh semasa kehamilan, doktor biasanya akan membuat diagnosis menggunakan ujian kandungan air kencing atau ujian air kencing urinalisis dan kultur air kencing. UTI pada kehamilan juga boleh menjadi asimtomatik atau asimtomatik, anda tahu, Ibu!

Adakah UTI Berbahaya untuk Janin?

UTI relatif tidak berbahaya bagi janin jika dirawat dengan secukupnya. Namun, jika jangkitan tidak dirawat dengan baik, ia dapat memberi kesan negatif pada janin. Terutama jika jangkitan yang berlaku disebabkan pielonefritis atau keradangan buah pinggang. Keadaan ini boleh menyebabkan kelahiran pramatang (biasanya pada kehamilan 33 atau 36 minggu) dan bayi yang lahir dengan berat badan rendah.

Terapi UTI semasa kehamilan

Dari penjelasan di atas, jelas bahawa UTI yang berlaku semasa kehamilan memerlukan terapi yang baik dan lengkap. Seperti pada pesakit UTI yang tidak hamil, rawatan utama UTI semasa kehamilan adalah penggunaan antibiotik. Walau bagaimanapun, antibiotik yang dipilih mestilah selamat untuk bayi yang belum lahir.

Pilihan antibiotik untuk UTI semasa kehamilan termasuk amoxicillin, amoxicillin-clavulanate, fosfomycin trometamol, atau cephalosporins. Doktor biasanya akan memilih antibiotik berdasarkan pola kepekaan kuman di kawasan tersebut. Biasanya, antibiotik akan diberikan dengan jangka masa 3-7 hari, kecuali fosfomycin trometamol yang hanya diberikan sekali (bujangdos).

Antibiotik fluorokuinolon, seperti ciprofloxacin dan levofloxacin, yang biasanya merupakan pilihan rawatan UTI pada pesakit yang tidak hamil, bukan merupakan rawatan utama UTI semasa kehamilan. Ini kerana antibiotik ini dianggap menyebabkan gangguan pertumbuhan janin, terutama pada trimester pertama.

Mencegah UTI semasa Kehamilan

Anda pasti akan bersetuju bahawa pencegahan lebih baik daripada mengubati. Oleh kerana UTI adalah masalah kesihatan yang biasa dialami oleh wanita hamil, tentu saja kejadiannya perlu dicegah sebisa mungkin.

Pencegahan boleh dilakukan dengan beberapa cara. Antara lain, dengan minum cukup cairan setiap hari, tidak menahan kencing, mengosongkan pundi kencing sepenuhnya ketika membuang air kecil, dan mengeringkan kawasan kemaluan setelah membuang air kecil.

Cara membersihkan vagina dengan betul adalah dari depan ke belakang (menuju dubur), untuk mengelakkan kuman dari saluran pencernaan memasuki saluran kencing. Penggunaan seluar dalam yang dapat menyerap peluh dengan baik juga sangat digalakkan. Sebaliknya, seluar dalam atau seluar dalam juga perlu diganti dengan kerap.

Ibu, berikut adalah gejala, rawatan, dan cara untuk mencegah jangkitan saluran kencing alias UTI semasa kehamilan. Kejadian UTI semasa kehamilan cukup tinggi. Namun, dengan rawatan yang tepat, jangkitan ini dapat diatasi dan tidak membahayakan janin. Salam sihat! (AS)

Petua Mengatasi Jangkitan Saluran Kencing Semasa Kehamilan - GueSehat.com

Rujukan

Szweda, H. dan Jó┼║wik, M. (2016). Jangkitan saluran kencing semasa kehamilan - gambaran keseluruhan yang dikemas kini. Perubatan Tempoh Perkembangan, XX (4).