Adakah Bagus Mencuci Rambut Setiap Hari?

Adakah mencuci rambut setiap hari baik atau buruk untuk kesihatan rambut anda? Setiap hari kita terdedah kepada pencemaran, sinar matahari, dan suhu panas yang membuat kulit kepala berpeluh. Tetapi adakah selamat mencuci rambut setiap hari? Apakah kesannya? Soalan ini sering terlintas di fikiran saya. Lebih-lebih lagi, kebelakangan ini saya sering menggunakan topi keledar. Ya, topi keledar membuat perbezaan yang besar terhadap keadaan rambut saya. Lebih-lebih lagi, ia menjadi lebih berminyak dan gatal!

Dilema mencuci rambut setiap hari

Saya dalam dilema sama ada mencuci rambut setiap hari atau tidak. Kerana, jika saya menggunakan syampu setiap hari, rambut saya akan lebih gugur. Tetapi, jika saya tidak melakukannya setiap hari, rambut saya akan berminyak dan gatal. Dua masalah rambut yang sering berlaku mood kerosakan saya adalah keguguran rambut dan kelemumur. Ya, semua masalah rambut ini disebabkan oleh penggunaan topi keledar secara intensif. Nasib baik, saya tidak menggunakan topi keledar untuk jarak jauh, dan tidak perlu melalui barisan kenderaan di jalan-jalan di ibu kota. Sudah tentu ia akan memburukkan lagi kesihatan rambut saya!

Saya juga mula memilih syampu yang betul

Beberapa waktu yang lalu, saya ingin mencuba beberapa rawatan untuk rambut saya. Seperti menggunakan minyak "cem-ceman" atau minyak candlenut untuk mengembalikan kelantangan rambut. Tetapi setelah mempertimbangkannya, keadaan rambut berminyak saya akan bertambah buruk jika diberi minyak tambahan. Akhirnya, saya melepaskan niat ini. Setelah membaca beberapa artikel mengenai kesihatan dan penjagaan rambut, saya juga menemui peraturan khusus dalam mencuci rambut, iaitu:

Pertama, jika rambut anda berminyak, anda harus menggunakan syampu yang sesuai dengan masalah rambut anda. Selepas itu, anda juga dibenarkan mencuci rambut setiap hari asalkan dengan dos bahan kimia yang wajar dan normal.

Kedua, keadaan rambut kering tidak boleh dicuci setiap hari. Sekiranya anda pernah mendengar maklumat bahawa mencuci rambut setiap hari boleh merosakkan rambut anda, maka jawapannya adalah ya! Namun, hanya untuk rambut kering sahaja. Anda disyorkan untuk mencuci rambut secara berkala atau setiap 2 hari.

Ketiga, tanpa mengira keadaan rambut anda, cuba gunakan perapi sebagai pelengkap dan pemakanan dalam mencuci rambut. Hasil maksimum akan diperoleh, terutama jika digunakan secara berkala.

Pada dasarnya, cara mencuci rambut bergantung pada jenis rambut yang anda miliki. Sekiranya rambut anda berminyak, anda tidak boleh mencucinya setiap hari. Di samping itu, anda juga perlu memilih jenis syampu yang sesuai dengan keadaan rambut anda.