Petua dan Peraturan Makan untuk Pesakit Hepatitis

Pesakit dengan hepatitis harus selalu menggunakan gaya hidup sihat untuk meminimumkan kerosakan pada hati. Lebih-lebih lagi, penyakit ini tidak dapat disembuhkan. Mulailah melindungi kesihatan hati dengan memperhatikan nutrien yang masuk ke dalamnya. Apa pengambilan yang boleh dan tidak boleh dikonsumsi oleh penderita hepatitis? Inilah penjelasannya!

Baca juga: Hepatitis A Adalah Jangkitan Hati Berjangkit, Sentiasa Waspada Ya!

Makanan yang Harus Dielakkan untuk Pesakit Hepatitis

Alkohol

Sekiranya ini tidak perlu dijelaskan lebih lanjut. Semua orang sudah tahu bahawa alkohol tidak begitu baik untuk kesihatan hati kerana terlalu sukar untuk dicerna. Oleh itu, penghidap hepatitis harus berhenti minum alkohol sepenuhnya.

Gandum dan Gluten

Gluten boleh menyebabkan keradangan kerana sukar dicerna. Sementara itu, gandum yang digunakan untuk membuat gandum telah diubahsuai secara genetik untuk membuatnya tahan terhadap racun perosak. Ini menjadikan makanan sukar dicerna dan juga boleh menyebabkan keradangan. Oleh itu, cubalah pengambilan bebas gluten atau gandum untuk memastikan hati anda sihat.

Ketuk Air / Air paip

Air paip itu mengandungi banyak perkara negatif, termasuk logam berat, klorin, fluorida, dan bahan kimia bukan organik yang tidak dapat diproses oleh hati. Sebenarnya, air yang digunakan untuk mandi setiap hari juga mengandungi racun yang dapat diserap oleh kulit dan disedut melalui paru-paru. Jadi, minum air bersih dari botol yang ditutup.

Makanan ringan

Siapa yang tidak suka makanan ringan? Walau bagaimanapun, walaupun lazat, tubuh anda tidak mendapat nutrien sihat dari makanan ini. Sebenarnya, kebanyakan makanan ringan mengandungi bahan-bahan yang harus kita hindari, termasuk lemak, gula, dan bahan kimia dan bahan tambahan. Sudah tentu, makanan ini boleh merosakkan jantung anda.

Minyak terhidrogenasi

Minyak berlabel hidrogenasi, termasuk marjerin dan mentega juga merupakan produk yang sukar dicerna oleh hati. Sebagai alternatif, gunakan minyak zaitun atau minyak biji rami.

Produk tenusu

Produk tenusu sangat sukar dicerna. Lebih-lebih lagi, orang yang mempunyai penyakit hati lebih mudah terkena jangkitan bakteria usus kecil daripada mereka yang mempunyai hati yang sihat. Pesakit dengan hepatitis juga berisiko mengalami gejala intoleransi laktosa.

Jus buah-buahan

Jus buah mengandungi kepekatan gula yang tinggi. Gula tidak baik untuk hati yang rosak, mengganggu proses pencernaan, dan menyokong perkembangan hepatitis virus. Doktor mengatakan, penghidap hepatitis mungkin mengambil gula, tetapi dalam jumlah yang terhad.

Pemanis buatan

Pemanis buatan juga sangat sukar untuk dicerna oleh hati, sehingga menambah beban hati yang sudah rosak. Doktor mengatakan, gula semula jadi lebih selamat daripada pemanis buatan bagi penghidap hepatitis.

Baca juga: Kepentingan Vaksinasi Hepatitis B untuk Masa Depan Anak Kecil Anda

Petua Makan Sihat untuk Pesakit Hepatitis

Mengubah diet anda boleh menjadi sukar. Walau bagaimanapun, menjaga pengambilan anda juga dapat meningkatkan kesihatan anda. Sekiranya anda menderita hepatitis, pilih makanan yang lebih selamat daripada pilihan lain. Contohnya, jika anda ingin makan sesuatu yang manis, pilih buah dan bukannya ais krim. Daripada minum alkohol, lebih baik minum air atau teh herba. Sebagai petua, berikut adalah sejumlah makanan yang dapat dimakan oleh penderita hepatitis:

 • Kacang
 • Sayur-sayuran, seperti brokoli dan kubis. Walau bagaimanapun, hadkan penggunaan kentang
 • Rumpai laut
 • Jus sayur
 • Buah-buahan seperti epal, alpukat, dan lemon. Walau bagaimanapun, pengambilan buah harus terhad, contohnya 2-3 keping sehari.
 • Herba dan rempah
 • Bawang putih dan bawang
 • Teh herba

Seperti disebutkan di atas, orang dengan hepatitis sebenarnya dapat makan banyak makanan. Anda boleh kreatif dalam memproses bahan-bahan di atas menjadi makanan lazat seperti sup. Untuk waktu makan, terdapat sejumlah petua agar pengambilan makanan yang masuk ke hati orang dengan hepatitis lebih teratur. Ini juga dapat memudahkan fungsi hati untuk mencerna makanan ini. Inilah petua!

 • Makan makanan ringan 4 kali sehari. Jangan sekali-kali makan makanan yang terlalu berat.
 • Jangan makan 5 jam sebelum tidur.
 • Penggunaan air suling sebagai minuman utama
 • Makan perlahan-lahan dan jangan tergesa-gesa. Doktor juga mengesyorkan agar orang dengan hepatitis mengunyah makanan sehingga habis dan hancur sepenuhnya sebelum menelan.
 • Untuk menambah rasa makanan, anda boleh menambah garam. Namun, pastikan anda tidak mempunyai tekanan darah tinggi dan badan anda tidak menghadapi masalah penahanan cairan.
 • Sekiranya anda tiba-tiba merasa letih, kemungkinan besar ini merupakan tanda bahawa anda makan makanan yang salah atau terlalu banyak makan. Sekiranya ini berlaku, cubalah berbaring sebentar.

Baca juga: Ayo, Kenali Hepatitis!

Bagi penghidap hepatitis, pengambilan makanan yang sihat sangat penting. Sekiranya anda sukar mengubah diet anda, cubalah perlahan tetapi pasti. Namun, meminimumkan dan mencegah kerosakan hati sangat penting untuk masa depan penderita hepatitis. Selain itu, diet yang sihat juga dapat mengurangkan gejala hepatitis, memudahkan anda bergerak.