Cara Mengawal Emosi | saya sihat

Keupayaan untuk mengekspresikan emosi lebih penting daripada yang anda sedar. Sebagai tindak balas yang dirasakan terhadap situasi tertentu, emosi memainkan peranan penting dalam reaksi anda. Emosi yang anda rasakan dapat mempengaruhi pengambilan keputusan anda,

interaksi harian, dan rawatan diri.

Walaupun emosi kadang-kadang dapat membuat anda merasa tidak terkawal, dengan sedikit latihan, anda dapat mengekspresikannya dengan cara yang sihat dan mendapatkan kembali kawalan. Untuk mengawal emosi anda dengan cara yang sihat, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

1. Jangan bertindak balas dengan segera

Segera bertindak balas terhadap pencetus emosi adalah kesalahan besar yang banyak orang buat ketika mereka merasa emosional. Sekiranya anda melakukan ini, dijamin anda akan mengatakan atau melakukan sesuatu yang kemudian anda akan menyesal.

Sebelum melawan pencetus dengan hujah emosi, tarik nafas dalam-dalam dan stabilkan dorongan yang luar biasa. Terus menarik nafas dalam-dalam selama lima minit, merasakan otot-otot yang tegang dan degupan jantung kembali normal. Semasa anda tenang, beritahu diri anda bahawa emosi ini hanya sementara dan anda dapat mengatasinya.

Baca juga: Tahap Perkembangan Emosi Kanak-kanak Sejak Bayi

2. Cari jalan keluar yang sihat

Emosi tidak harus selalu ditindas. Setelah berjaya mengatur emosi anda, anda perlu melepaskannya dengan cara yang sihat. Hubungi seseorang yang anda percayai dan beritahu mereka apa yang berlaku.

Mendengarkan pendapat orang lain yang tidak terpengaruh secara emosi akan meluaskan kesedaran anda. Di samping itu, anda juga boleh menyimpan jurnal dan memindahkan emosi anda dari dalam ke kertas. Melakukan senaman agresif, seperti kotak sepakan atau seni mempertahankan diri, dapat membantu melepaskan perasaan dan membuat anda merasa lebih baik selepas itu. Yang lain memilih untuk bertafakur dan melantunkan mantera untuk kembali ke keadaan tenang. Lakukan apa sahaja aktiviti yang paling sesuai untuk membebaskan kewujudan anda daripada sentimen terpendam.

3. Terima semua emosi yang anda rasakan

Sekiranya anda ingin mengurus emosi anda dengan lebih baik, anda mungkin cuba memperkecilkan perasaan anda sendiri. Malangnya, ini sebenarnya boleh menjadi masalah besar bagi anda.

Mengakui emosi yang anda alami dapat membuat anda merasa lebih selesa. Ini membolehkan anda merasakannya sepenuhnya tanpa bertindak balas terhadap keterlaluan.

Menerima emosi boleh menghasilkan kepuasan hidup yang lebih besar dan gejala kesihatan mental yang lebih sedikit. Lebih-lebih lagi, orang yang mementingkan emosi yang mereka rasakan dapat meningkatkan kesejahteraan mereka.

Baca juga: 5 Sukan Yang Sesuai Dilakukan Ketika Anda Marah, Meringankan Emosi dengan Segera

4. Lihat gambar yang lebih besar

Setiap peristiwa dalam hidup kita, sama ada baik atau buruk, pasti mempunyai makna. Kebijaksanaan membolehkan anda melihat masa lalu dan memahami makna yang lebih besar dari apa jua keadaan yang berlaku kepada anda.

Anda mungkin tidak memahaminya pada mulanya, tetapi seiring berjalannya waktu, anda akan mula melihat gambaran yang lebih besar yang anda syukuri. Walaupun di tengah-tengah saat yang menjengkelkan secara emosional, percayalah bahawa ada akhir yang akan anda fahami tidak lama lagi.

5. Gantikan pemikiran negatif

Emosi negatif dapat mempengaruhi minda secara negatif, ini kemudian dapat membuat kitaran pola negatif. Oleh itu, setiap kali anda berhadapan dengan emosi yang membuat anda merasa atau berfikir sesuatu yang buruk, tolak pemikiran buruk dari fikiran anda dan gantikan dengan pemikiran lain.

Bayangkan penyelesaian yang sesuai untuk masalah anda, fikirkan seseorang yang membuat anda gembira atau ingat peristiwa yang membuat anda tersenyum. Walaupun sukar, jika anda bersedia berusaha, ini akan menjadikan anda lebih muda untuk keluar dari emosi negatif.

Ramai orang sering melakukan perkara yang salah ketika mereka merasakan emosi negatif. Untuk mengelakkan perkara yang membuat anda menyesal di kemudian hari, terapkan langkah mudah yang dinyatakan di atas untuk menenangkan diri. Apabila detik yang mencetuskan emosi telah berlalu, anda akan bersyukur kerana dapat menguasai emosi anda.

Baca juga: Jenis Topeng Emosi Muka, Yang Mana Biasa Anda Gunakan?

Rujukan:

Huffpost.com. Mengawal emosi anda

Healthline.com. Cara mengawal emosi anda