Mengenal Pelbagai Jenis Tablet untuk Penyembuhan Penyakit

Sekiranya anda ditanya bentuk ubat apa yang paling anda kenal, saya pasti bahawa kebanyakan akan menjawab: 'Tablet'. Saya sendiri bersetuju bahawa tablet adalah bentuk dos ubat yang paling umum diketahui oleh orang ramai, kerana kebanyakan ubat yang beredar adalah dalam bentuk tablet.

Ubat dalam bentuk tablet mempunyai beberapa kelebihan. Yang pertama, kerana jumlahnya yang kecil dan padat, penyimpanan tablet lebih senang dilakukan, dan senang dibawa. Cobalah membandingkannya dengan ubat pembawa dalam bentuk sirap, misalnya, dengan botol yang cukup besar dan berat, belum lagi membawa sudu untuk pengukuran. Kedua, tablet sebagai sediaan kering menjadikan bahan aktif di dalamnya lebih stabil. Maklum, kebanyakan bahan aktif yang membentuk ubat mudah terurai dalam persekitaran berair. Cuba perhatikan, jarak tarikh luput ubat tablet mesti agak jauh tarikh pembuatan aka tarikh pembuatan, boleh berkisar hingga 5 tahun. Bagi persediaan cecair seperti sirap, biasanya jarak ini hanya sekitar 2 tahun. Selain itu, satu lagi kelebihan ubat dalam bentuk tablet adalah kemudahan penggunaan. Contohnya, anda tidak memerlukan sudu pengukur seperti sirap, atau anda tidak memerlukan alat khas dan pegawai seperti ubat dalam bentuk suntikan.

Terdapat Banyak Jenis Ubat Tablet!

Sekarang bercakap mengenai ubat dalam bentuk tablet, mungkin setakat ini anda paling biasa dengan ubat tablet yang dimakan secara 'konvensional' aka diminum secara umum. Tetapi nampaknya, terdapat banyak jenis persediaan tablet, anda tahu, berdasarkan cara penggunaannya!

ubat tablet 'konvensional'

Saya menyebut tablet itu 'konvensional' kerana cara penggunaannya adalah yang paling terkenal oleh orang ramai. Ya, minum dengan segelas air. Air (air kosong) adalah cecair yang paling disyorkan untuk digunakan dalam pengambilan ubat dalam bentuk tablet. Tidak digalakkan mengambil tablet menggunakan minuman berperisa seperti kopi, teh, atau jus buah. Ini kerana komponen dalam minuman dikhuatiri akan menyebabkan interaksi ubat dan makanan yang boleh menyebabkan penurunan kesan ubat pada tubuh. Kadang-kadang ada sebilangan orang yang tidak suka atau tidak boleh mengambil tablet secara keseluruhan sehingga tablet mesti dihancurkan terlebih dahulu. Atau kadang-kadang sesetengah orang memilih untuk mengambil tablet dengan mengunyahnya semasa makan buah (biasanya pisang). Ini memang boleh dilakukan, tetapi sebelum melakukan ini, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan ahli farmasi anda. Kerana, ada beberapa tablet ubat yang harus ditelan utuh, tidak boleh dihancurkan (termasuk dikunyah) atau dipecah.

Tablet Kunyah

Nah, jika ada beberapa ubat tablet yang tidak disarankan untuk dikunyah, beberapa ubat sebenarnya dalam bentuk tablet kunyah! Sekiranya ini berlaku, anda mesti mengunyahnya dan tidak menelannya secara menyeluruh. Tablet kunyah banyak digunakan untuk formulasi ubat yang ditujukan untuk orang tua dan kanak-kanak, kerana kumpulan usia tersebut biasanya sukar menelan tablet secara keseluruhan. Di Indonesia sendiri, beberapa sediaan ubat yang berfungsi sebagai antasid (menetralkan asam lambung) juga diformulasikan sebagai tablet kunyah, biasanya dengan rasa pudina, yang diharapkan dapat memberikan sensasi yang menyegarkan ketika perut terasa kenyang disebabkan oleh asam lambung yang berlebihan.

Tablet Berkhasiat

Cara menggunakan tablet effervescent hendaklah dilarutkan dalam segelas air dan kemudian diminum. Jadi, tablet jenis ini tidak boleh ditelan keseluruhan, ya! Anda yang pernah mengambil tablet jenis ini mesti mengetahui salah satu perkara biasa yang berlaku semasa tablet dibubarkan. Yup, kemunculan gelembung udara! Ini kerana tablet melepaskan CO2 apabila dibubarkan. Ini diharapkan dapat memberikan rasa yang menyegarkan bagi pesakit, kerana konsepnya sama dengan minum minuman berkarbonat. Bagi saya secara peribadi, salah satu kelemahan tablet jenis ini ialah harganya agak tinggi, hehe. Tetapi sebenarnya ini dapat difahami, kerana teknologi pembuatan tablet effervescent ini tidak mudah yang anda tahu! Semasa saya di kuliah, saya biasa membuat tablet effervescent dan memang prosesnya 'rumit', terutamanya kerana bilik yang digunakan mesti menjaga kelembapan udara dengan betul. Satu perkara lagi yang mesti dipertimbangkan jika anda mengambil tablet jenis ini, adalah mesti disimpan dengan betul. Tiub ubat mesti ditutup rapat. Jika tidak, kelembapan di dalam bilik boleh mengganggu ubat.

Tablet Subingual

Tablet subingual juga merupakan salah satu jenis tablet yang tidak digalakkan diambil secara keseluruhan. Tablet jenis ini dimakan dengan meletakkannya di kawasan di bawah lidah. Tujuan pembuatan tablet jenis ini adalah untuk penyerapan ubat ke dalam saluran darah dengan cepat, sehingga kesan tindakan ubat tersebut juga akan terjadi dengan cepat. Oleh itu, formulasi tablet sublingual kebanyakannya digunakan untuk ubat nitrat seperti isosorbide dinitrate atau nitrogliserin. Kedua-dua ubat ini digunakan dalam rawatan angina untuk membuka saluran darah yang tersumbat, jadi mereka mesti bertindak dengan cepat.

Lozenges

Seperti namanya, lozenges adalah tablet yang digunakan dengan cara menghisap. Jadi, seperti makan gula-gula! Oleh kerana itu, lozenges juga biasanya manis, dan terus terang ini menjadikan lozenges sebagai salah satu bentuk dos kegemaran saya. Haha .. Dadah yang diformulasikan sebagai lozenges biasanya merupakan antiseptik yang berfungsi secara tempatan untuk melegakan jangkitan pada mulut atau tekak, seperti dequalinum klorida.

Tablet Faraj

Sekiranya ini jelas, ini bukan tablet untuk diambil secara lisan! Tablet faraj atau pesisir adalah bentuk dos yang bertujuan untuk dimasukkan ke dalam vagina. Contoh ubat-ubatan yang paling sering diedarkan (dan sering juga diresepkan oleh doktor di Indonesia) dalam bentuk tablet vagina adalah clotrimazole antikulat. Clotrimazole digunakan untuk merawat keputihan akibat ragi, sehingga digunakan di dalam vagina.

Tablet rektum

Sekiranya tablet vagina dimaksudkan untuk dimasukkan ke dalam vagina, maka tablet rektum (atau lebih biasa disebut supositoria) digunakan dengan memasukkannya ke dalam rektum atau dubur. Di dalam dubur, ubat akan mencair dan diserap oleh saluran darah yang ada di sana. Analgesik (penghilang rasa sakit), julap, dan ubat untuk menghilangkan buasir adalah contoh ubat yang biasanya diformulasikan sebagai tablet rektum. Tablet rektal paling baik digunakan selepas buang air besar. Kerana jika digunakan sebelumnya, ada kemungkinan ubat tersebut tidak diserap sepenuhnya tetapi telah didorong oleh jisim tinja. Setelah mengetahui bahawa terdapat pelbagai jenis persediaan tablet, pastikan anda menggunakan ubat dengan cara yang betul, ya! Semua arahan untuk mengambil tablet mesti ditulis pada label yang menyertai ubat tersebut, atau jika anda tidak pasti anda boleh meminta ahli farmasi anda bagaimana menggunakannya.

Salam sihat!