Menyebabkan Suhu Tubuh Wanita Lebih sejuk Daripada Lelaki | saya sihat

Bukan demam, tapi kenapa badan terasa lebih sejuk? Kadang kala badan terasa lebih panas. Kesannya, anda sering memakai jaket ketika berada di bilik berhawa dingin. Walaupun begitu, pasangan lelaki anda tidak merasakan apa-apa. Sebenarnya, badan mereka masih terasa panas, sementara anda merasa sejuk.

Sebenarnya, mengapa sih, suhu badan wanita kadang-kadang lebih sejuk? Inilah penjelasan mengapa badan wanita lebih sejuk daripada lelaki!

Baca juga: Sering Mengalami Tangan dan Kaki Dingin, Ini Sebabnya!

Fakta Mengenai Suhu Tubuh Manusia

Tubuh manusia sebenarnya sangat cekap dalam mengekalkan suhu yang stabil, walaupun iklim atau suhu di luar berubah. Apabila anda merasa panas, saluran darah di kulit anda melebar untuk melepaskan haba ke kulit anda. Oleh itu, kulit menjadi berpeluh dan kelihatan sedikit merah. Sebaliknya, apabila anda merasa sejuk, saluran darah di bawah kulit anda berkontraksi untuk menjimatkan panas.

Sebenarnya, menggigil adalah reaksi semula jadi untuk menghasilkan haba badan dan menjaga suhu badan dalam lingkungan yang selamat. Walaupun suhu badan normal ialah 37 darjah C, ada kalanya suhu badan boleh naik atau turun 1 darjah C sepanjang hari.

Banyak perkara boleh mempengaruhi perubahan suhu badan seseorang, seperti:

 • Irama sirkadian (irama gaya hidup pemilik badan).
 • Tahap aktiviti.
 • Penyakit yang sedang dihidapi.
 • Kehamilan (untuk wanita.)
 • Penggunaan kontraseptif hormon.

Apabila suhu badan meningkat hingga 38 C, biasanya disebut demam. Beberapa faktor penyumbang boleh menjadi jangkitan, kecederaan, atau dehidrasi. Biasanya, gejala ini dapat diatasi dengan segera.

Panas panas berlaku kerana kegagalan badan untuk mengatur suhu badannya sendiri, sehingga menjadi semakin panas. Cuaca panas yang melampau adalah penyebabnya, terutama di negara yang mempunyai empat musim pada musim panas. Suhu badan yang sentiasa meningkat boleh mengancam nyawa dan mesti dirawat dengan segera.

Lalu, bagaimana jika sebaliknya? Sekiranya suhu badan turun hingga 35 ° C, ini adalah gejala hipotermia. Gejala ini disebabkan oleh pendedahan pada suhu sejuk, terkejut, penggunaan dadah, atau gangguan metabolik yang berpanjangan seperti hipotiroidisme atau diabetes.

Baca juga: Cuaca Dingin Mencetuskan Sakit Kepala

Perbezaan Suhu Tubuh Antara Lelaki dan Wanita

Sebenarnya, badan lelaki dan wanita dapat mengekalkan suhu yang seimbang secara semula jadi, walaupun keadaan persekitaran dan cuaca berubah. Walau bagaimanapun, ketahanan kulit apabila terdedah kepada suhu di luar badan adalah berbeza bagi setiap orang. Untuk suhu sejuk, tangan dan kaki biasanya yang pertama terkena.

Di samping itu, banyak hasil penyelidikan membuktikan bahawa badan wanita biasanya jauh lebih sejuk daripada badan lelaki. Salah satunya adalah dalam jurnal perubatan The Lancet, yang menyatakan bahawa suhu tangan wanita adalah 2.8 C lebih rendah daripada suhu lelaki. Mengapa? Tiga faktor memainkan peranan besar:

 • Saiz badan.
 • Berat.
 • Perkadaran badan.

Oleh kerana wanita pada umumnya lebih kecil daripada lelaki, badan mereka cenderung kehilangan haba dengan lebih cepat. Sementara itu, jisim otot lelaki juga lebih besar, sehingga mereka dapat menghasilkan panas badan yang lebih besar juga.

Walaupun dalam keadaan rehat, otot lelaki menghasilkan kira-kira 25% daripada suhu badan normal mereka, jadi lebih banyak jisim otot bermaksud pengeluaran haba yang lebih besar.

Tetapi, kerana sebahagian besar sensor suhu badan berada di kulit, wanita dapat merasa sejuk walaupun organ dalamannya selesa. Oleh itu, mereka berasa sejuk lebih cepat daripada lelaki.

Baca juga: Berhati-hati dengan Cuaca Dingin Boleh Menyebabkan Serangan Jantung

Beberapa keadaan perubatan yang menyebabkan suhu badan tidak seimbang

Berikut adalah beberapa contoh keadaan perubatan yang menyebabkan ketidakseimbangan suhu badan:

Diabetes jenis 2

Diabetes dicirikan oleh rasa mati rasa dan kesemutan di tangan. Dalam kes yang teruk, penghidapnya akan mengalami neuropati periferal, yang merupakan gangguan suhu di tangan dan kaki kerana mesej ke otak tersekat.

Hipotiroidisme

Gangguan hormon tiroid ini berlaku apabila kelenjar tiroid tidak menghasilkan cukup hormon yang mengawal metabolisme. Oleh itu, penghidap juga tidak tahan sejuk dan sering merasa letih, lemah, dan lembap.

Penyakit Raynaud.

Pesakit dengan penyakit ini akan mengalami masalah dengan peredaran darah mereka di dalam badan. Jari, tangan, kaki, hingga hidung akan sakit dan biru kerana tidak tahan suhu sejuk. Sebenarnya, walaupun membuka peti sejuk memang sukar bagi mereka. Wanita jauh lebih mudah diserang penyakit ini berbanding lelaki.

Anemia berlaku apabila terdapat kekurangan oksigen yang dibawa ke organ-organ di sekitar badan dan sering disebabkan oleh kekurangan zat besi dalam makanan. Peredaran yang lemah boleh menyebabkan tangan dan kaki sejuk, serta pening. Kira-kira satu daripada sepuluh wanita terdedah kepada anemia.

Baca juga: Apa Yang Berlaku Pada Tubuh Ketika Kita Mendapat Penyakit Goosebump?

Cara Menjaga Badan Anda Hangat

Sekiranya penyebab selesema bukanlah masalah perubatan, inilah yang boleh anda lakukan:

 • Pakai pakaian yang lebih tebal.

Sama seperti ketika anda demam, pakai pakaian yang lebih tebal untuk mengelakkan suhu sejuk. Contohnya: jaket atau baju sejuk.

 • Makan dengan kerap dan pilih makanan berkhasiat tinggi.

Dengan cara ini, kadar gula dijaga dan tenaga tersedia, sehingga badan tetap panas. Dapatkan nutrien yang cukup tinggi, seperti vitamin B yang terdapat dalam telur, unggas, ikan, dan sayur-sayuran berdaun hijau. Kekurangan vitamin B dapat mengacaukan suhu badan dan menyebabkan kerosakan saraf, mengakibatkan rasa sejuk dan mati rasa.

 • Penggunaan herba.

Ginkgo biloba adalah ubat rakyat yang sangat digemari dan sering digunakan untuk meningkatkan peredaran darah ke tangan dan kaki. Herba juga boleh dibuat sebagai tingtur, teh, atau makanan tambahan. Bawang putih dan halia juga dapat meningkatkan peredaran darah dengan berkesan.

 • Kekal aktif secara fizikal.

Jangan diam terlalu lama, misalnya: jangan bergerak lebih dari satu jam. Mulailah bersenam dengan rajin, walaupun semudah berjalan. Dengan bertambahnya jisim otot, badan akan menyimpan haba yang cukup untuk memanaskannya sendiri.

 • Kurangkan atau elakkan pengambilan alkohol dan kafein.

Alkohol dan kafein dapat meningkatkan aliran darah ke kulit, sehingga tubuh kehilangan kehangatan yang mencukupi. Inilah yang menjadikan badan menjadi sejuk.

Baiklah, semoga anda dapat mula mengatur suhu badan anda agar tetap sihat, okey?

Baca juga: Demam Kanak-kanak? Kompres Air Sejuk atau Air Hangat, Ya?

Sumber:

theguardian.com. Mengapa wanita diam-diam mengubah pemanasan,

Simplysupplemants.co.uk. Suhu badan bagaimana ia berbeza untuk lelaki dan wanita.

Doktorthatdo.org. Mengapa wanita biasanya berasa lebih sejuk daripada lelaki.