Bagaimana Rasa Kontraksi?

Mengalami sakit perut sebelum HPL sering membuat wanita hamil cemas, sama ada mereka mengalami sakit perut atau kontraksi biasa. Anda mungkin bimbang bahawa anda tidak akan menyedari bahawa anda mengalami kontraksi kemudian, terutamanya jika ini pertama kali anda hamil.

Tidak perlu risau Ibu, di bawah ini akan dijelaskan secara terperinci mengenai bagaimana kontraksi terasa. Ayuh, baca penjelasannya!

Baca juga: Berhati-hati, Gangguan Pembekuan Darah Mencetuskan Kelahiran Pramatang

Apakah Pengecutan?

Kontraksi adalah keadaan apabila rahim wanita hamil mengencangkan. Otot-otot rahim boleh menguncup pada bila-bila masa bermula dari pertengahan kehamilan. Kontraksi mungkin tidak dirasakan sama sekali atau menyebabkan rasa tidak selesa. Apabila kontraksi datang, perut anda akan terasa keras dan kencang. Apabila pengecutan hilang, perut anda akan kembali lembut dan santai.

Bagaimana Rasa Kontraksi?

Apabila anda memasuki persalinan normal, kantung ketuban mungkin pecah. Tetapi secara amnya anda akan tahu bahawa anda akan melahirkan ketika anda merasakan kontraksi sebenarnya.

Kontraksi buruh membantu serviks melebar, memudahkan bayi melewati saluran kelahiran. Sebilangan wanita mengatakan bahawa kontraksi pada mulanya terasa seperti kekejangan haid. Namun, seiring berjalannya waktu, semakin kuat dan kuat.

Kemudian, kontraksi buruh akan terasa seperti sakit disertai tekanan pada pelvis. Tekanan datang dari bahagian atas perut ke bahagian bawah. Pada tahap ini, anda sudah mulai merasakan dorongan untuk mendorong.

Kerana setiap wanita hamil mempunyai ambang kesakitan yang berbeza, ia boleh berbeza bagi setiap orang. Lama-kelamaan, kontraksi memang akan menjadi lebih kuat dan menyakitkan, ibu pasti akan merasakannya. Jadi, anda tidak perlu risau jika kemudian anda tidak dapat mengesan kontraksi.

Terdapat beberapa perkara penting untuk menerangkan bagaimana kontraksi:

  • Datang lebih kerap: kontraksi buruh meningkat dengan stabil, semakin kerap.
  • Rasanya lebih kuat: kontraksi tenaga kerja secara beransur-ansur menjadi lebih kuat dan kuat.
  • Tidak dapat dihentikan: kontraksi buruh tidak dapat dihentikan.

Kontraksi biasanya berlangsung sekurang-kurangnya 30 saat setiap kali ia datang. Sekiranya anda mengalami sekurang-kurangnya satu kontraksi setiap 15 minit, maka anda mungkin bersalin.

Baca juga: Bolehkah Makanan Ini Menyebabkan Pengecutan?

Bila hendak ke hospital?

Anda perlu mengetahui peraturan 511. Pergi ke hospital jika anda mengalami kontraksi setiap 5 minit dan bertahan selama 1 minit, sekurang-kurangnya 1 jam. Namun, akan lebih baik jika anda mengikuti nasihat doktor. Sekiranya anda hamil untuk pertama kalinya, kontraksi dan persalinan biasanya berlangsung lebih lama.

Bagaimana Rasa Penguncupan Kembali?

Pengecutan belakang sangat tidak selesa, Ibu. Sebilangan wanita hamil mengatakan bahawa kontraksi punggung terasa seperti sakit punggung bawah yang sangat teruk yang tidak hilang semasa pengecutan rahim yang berterusan. Kontraksi belakang juga semakin kuat apabila kontraksi rahim meningkat.

Sekiranya anda mengalami kontraksi belakang, ini mungkin disebabkan oleh kedudukan bayi dalam kandungan. Ibu boleh menukar posisi untuk melegakan kesakitan. Ibu boleh cuba berjalan, berjoging, atau duduk di bola hantaran.

Anda juga boleh mempraktikkan teknik kawalan kesakitan semula jadi, seperti bernafas. Anda juga boleh meminta ubat penahan sakit, seperti epidural, untuk membantu menghilangkan rasa sakit. (UH)

Sumber:

senarai bayi. Apa Rasa Kontraksi?. Mac 2019.

NHS. Tanda-tanda bahawa buruh telah bermula. November 2020.