Sebab-sebab Kapal Darah Mata pecah

Pembuluh darah adalah bahagian dari sistem peredaran darah di dalam tubuh manusia. Saluran darah adalah seperti tiub di mana darah mengalir dari jantung ke seluruh badan dan dari seluruh badan kembali ke jantung. Sekiranya terdapat masalah dengan saluran darah, kemungkinan besar akan menyebabkan masalah kesihatan.

Saluran darah terdapat di hampir semua bahagian badan anda, termasuk mata anda. Saluran darah ini memainkan peranan penting sebagai pengangkutan, iaitu untuk menyampaikan oksigen dan nutrien ke retina.

Oleh itu, penting bagi anda untuk menjaga kesihatan mata agar tidak mencetuskan saluran darah mata pecah. Oleh kerana mata adalah pengertian yang sangat sensitif, penyebab masalah ini boleh menjadi dari perkara ringan hingga serius.

Baca juga: Nutrien Paling Penting untuk Mata

Sebab-sebab Kapal Darah Mata pecah

Pecahnya saluran darah di mata dipanggil secara perubatan pendarahan sub-konjungtiva. Ini adalah keadaan di mana saluran darah kecil pecah tepat di bawah permukaan mata atau konjungtiva yang jelas.

Konjungtiva tidak akan dapat menyerap darah dengan cepat dan membuatnya terperangkap di kawasan itu, menyebabkan putih mata berubah menjadi warna merah terang.

Keadaan ini biasanya tidak membahayakan mata dan tidak perlu dirawat kerana boleh hilang dalam masa dua minggu. Semasa mengalami keadaan ini, anda mungkin tidak menyedarinya sehingga anda memeriksanya di cermin, kerana ia tidak akan menyakitkan.

Umumnya hanya terasa seperti calar dan tidak mengubah daya penglihatan, tetapi akan menyebabkan gatal pada permukaan mata. Nah, untuk menjaga kesihatan mata, anda perlu mengetahui punca saluran darah mata pecah, bersama dengan mitos dan fakta.

Baca juga: Makluman, Diabetes Meningkatkan Risiko Katarak!

1. Kapal Darah Mata Patah Kerana Memainkan Telefon Bimbit?

Anda pasti tahu, geng, jika bermain telefon bimbit dalam jangka masa yang lama boleh membuat mata anda letih dan jengkel? Ini sebenarnya benar. Namun, untuk menyebabkan saluran darah mata pecah hanyalah mitos.

Pendedahan pada skrin telefon tidak akan memberi kesan pada pecahnya saluran darah, hanya menyasarkan bahagian paling luar. Oleh itu, gejala yang paling dirasakan adalah mata kering, panas, dan juga sakit kepala.

2. Kapal Darah Mata Patah Kerana Tekanan?

Ramai yang mengatakan bahawa saluran darah di mata boleh pecah kerana tekanan. Walau bagaimanapun, ini dituntut sebagai mitos oleh pakar. Masalah kesihatan mata tidak ada kaitan dengan keadaan psikologi seseorang.

Apa yang ada adalah bagaimana seseorang yang mengalami tekanan mengawal gaya hidup mereka. Contohnya tidak memperhatikan diet yang boleh menyebabkan tekanan darah tinggi. Tekanan darah tinggi boleh menyebabkan saluran darah retina menjadi rosak.

3. Kapal Darah Mata Patah Kerana Bersin Keras / Batuk

Bersin atau batuk dengan kuat kesannya sama seperti terkena atau terkena objek yang dilemparkan ke mata. Telinga-Hidung-Mata seseorang saling terhubung, jadi tekanan yang teruk ketika bersin / batuk boleh menyebabkan tekanan darah naik ke arah retina. Penyebabnya adalah cara yang paling tidak berbahaya dan akan sembuh dengan sendirinya.

4. Kapal Darah Mata Patah Kerana Gula Darah Tinggi

Gula darah tinggi memang boleh menjadi sumber pelbagai penyakit, mata adalah salah satu daripadanya. Bahagian mata yang akan terjejas dalam jangka masa yang panjang adalah retina, badan kaca, lensa, dan saraf optik. Gula darah tinggi ini di retina boleh mempengaruhi saluran darah kecil. Akibatnya, saluran darah dapat rosak, memicu kebocoran darah yang memasuki badan kaca.

Oleh itu, kadang-kadang saluran darah mata yang pecah juga boleh menjadi tanda bahaya bagi beberapa keadaan kesihatan seperti diabetes, darah tinggi, gangguan darah atau pembekuan darah, leukemia, dan lain-lain. Sentiasa jaga mata anda, kawan!

Baca juga: Kenali Abinal Retina, Salah Satu Punca Buta

Rujukan:

WebMD.com. Pendarahan di mata

allaboutvision.com. Pendarahan mata.

Mayoclinic.org. Pendarahan subconjunctival.