8 Fakta mengenai BAB pada Wanita - guesehat.com

Mungkin ramai di antara anda memandang rendah kepentingan membuang air besar, baik kerana anda merasakan perkara itu tidak penting atau kerana anda sudah melakukannya dengan kerap. Namun, tidak sedikit dari anda yang risau akan masalah usus. Ini mungkin kerana anda jarang melakukannya atau menyakitkan ketika anda melakukannya.

Dilaporkan dari womenshealth.com, beberapa ahli gastroenterologi mendedahkan fakta mengenai pergerakan usus yang harus diketahui oleh wanita. Inilah yang mereka katakan mengenai tabiat usus anda!

1. Tidak ada peraturan yang mengatakan bahawa anda harus membuang air besar setiap hari

Kebanyakan orang membuang air besar 1-2 kali sehari. Tetapi, ada banyak orang yang membuang air besar lebih dari itu. Menurut Felice Schnoll-Sussman, M.D., pengarah di Jay Monahan Center for Gastrointestinal Health,mengatakan bahawa jika anda tidak mengalami buang air besar selama 1-2 hari, jangan merasa sakit perut anda, dan jangan merasa ingin membuang air besar ketika berada di bilik mandi, anda tidak perlu risau.

Tidak ada peraturan yang mengharuskan anda melakukan buang air besar setiap hari. Walaupun anda pernah menjadi orang yang biasa membuang air besar setiap hari dan sekarang setiap 3-4 hari, itu tidak menjadi masalah. Tetapi jika anda ingin membuang air besar secara teratur, cubalah selalu makan makanan kaya serat setiap hari.

2. Pergerakan usus yang kerap adalah perkara yang baik

Sekiranya anda biasa membuang air besar setiap hari, ia sangat baik untuk badan. Pakar memperhatikan orang yang boleh membuang air besar secara teratur pada waktu pagi kerana makanan yang mereka makan pada waktu malam adalah makanan berat.

Ketika tidur, posisi badan yang terbaring menjadikan usus tertutup sehingga tidak ada keinginan untuk membuang air besar. Tetapi ketika berdiri, usus mula terbuka dan makanan yang telah dicerna semalam mulai dikeluarkan.

Kemudian, ada jenis orang yang boleh membuang air besar ketika pulang dari tempat kerja. Ia ada kaitan dengan fitrah manusia. Ketika pulang dari tempat kerja, seseorang mempunyai waktu untuk berehat di bilik mandi untuk melakukan buang air besar.