Kesan Bersin Terlalu Keras

Semua orang mesti bersin, terutama mereka yang mengalami alergi debu atau rinitis. Mirip dengan suara, kadang-kadang bersin boleh menjadi ciri khas seseorang. Ada yang bersin dengan lembut, ada yang sangat kuat sehingga mereka mengejutkan orang-orang di sekitar mereka.

Bersih adalah mengenai kelajuan. Menurut Patti Wood, pengarang buku itu Isyarat Kejayaan: Memahami Bahasa Badan, Apabila anda bersin, kelajuan pecah boleh menjadi sekitar 100 batu sejam. Anda tahu, setelah anda bersin, terdapat kira-kira 100,000 kuman yang tersebar ke udara. Malah bersin mempunyai etika, seperti maklumat grafik berikut:

Tetapi kali ini kita akan membincangkan seberapa sukar anda bersin dan adakah kesan sampingannya?

Baca juga: Inilah 7 Fakta Mengenai Bersin

Keadaan Maut Kerana Bersin Terlalu Keras, Gendang Telinga Hancur Hingga Mati

Seorang wanita dari England, Lauren (28) disebut Dailymail, mengalami pergeseran pad cakera di vertebra kerana bersin. Ketika itu dia bersin sambil mandi. Seketika dia merasakan kesakitan yang luar biasa dan jatuh ke lantai.

Lauren bahkan tidak bersusah payah meminta pertolongan sehingga dia diselamatkan oleh anggota bomba setelah berjam-jam terperangkap di bilik mandi. Dia sama seperti kebanyakan orang yang tidak menyangka bahawa gatal di hidung dan kemudian bersin boleh melumpuhkan.

Terdapat satu lagi kisah mengenai seorang ibu kepada tiga orang anak berusia 53 tahun, juga warga Britain, yang terpaksa berhenti kerja kerana sakit belakang yang berterusan. Sebabnya ialah sarafnya terjepit setelah dia bersin terlalu keras. Sakitnya hanya berakhir awal tahun ini ketika dia menjalani pembedahan di tulang belakangnya.

Beberapa kes lain yang membawa maut kerana bersin terlalu keras juga dilaporkan, termasuk gendang telinga pecah, tulang rusuk patah dan serangan jantung.

Baca juga: Inilah Yang Perlu Dilakukan Sekiranya Anda Batuk!

Dua Jenis Bersin Yang Menyebabkan Cedera

Profesor Adam Carey, pakar kecederaan sukan, menjelaskan bahawa terdapat dua jenis bersin yang boleh menyebabkan kerosakan tisu. Yang pertama adalah ketika seseorang bersin dengan ganas dan kekuatannya merosakkan sebahagian tisu badan.

Bersin yang sangat kuat akan memberi kesan whiplash, iaitu pergerakan kepala bolak-balik dengan sangat cepat. Risiko yang disebabkan oleh kesan whiplash boleh menyebabkan semua jenis ketegangan otot atau masalah tulang.

Jenis kecederaan kedua yang disebabkan oleh jaring adalah ketika kita berusaha menahan bersin, sebelum benar-benar memuntahkan bersin. Memegang bersin adalah sama dengan pengumpulan tekanan besar di kepala kita, yang boleh menyebabkan kecederaan seperti gendang telinga yang pecah, saluran darah dan otot yang koyak di kepala, kerosakan sinus dan bahkan, dalam kes yang jarang berlaku, pendarahan otak.

Baca juga: Jangan menahan bersin, kerana ia berbahaya untuk kesihatan!

Bagaimana Anda Perlu Bersin dengan Selamat?

Oleh kerana bersin adalah kejadian sehari-hari, bahkan rata-rata orang dapat bersin kira-kira tiga kali sehari, mustahil untuk mencegahnya. Lebih-lebih lagi, bersin adalah mekanisme badan untuk mempertahankan diri dari pencerobohan benda asing yang memasuki hidung.

Hanya dari sekarang kita tahu bahawa ada risiko dan bahaya yang tidak dijangka dari bersin. Seperti kereta atau motosikal yang bergerak dengan jarak 100 batu sejam, atau 85 peratus kelajuan suara, wajar jika bersin terdedah kepada kecederaan.

Jadi bagaimana anda dapat melindungi diri anda dari kecederaan yang disebabkan oleh bersin? Ahli fisioterapi yang berpangkalan di London, Sammy Margo mengatakan, untuk bersin dengan selamat, anda harus bersiap sedia dan mengambil langkah berjaga-jaga.

Caranya, apabila anda merasa bersin akan datang, gunakan otot perut anda untuk menahan kesan whiplash. Otot perut berguna untuk memegang kepala sehingga tidak terdorong ke depan atau ke belakang terlalu rapat.

Mengantisipasi kedatangan bersin akan membuat anda lebih waspada dan risiko kecederaan pada otot, tulang, atau saluran darah dapat dielakkan. (AY)

Baca juga: Kuiz: Lihatlah, sejauh mana pemahaman anda tentang bersin!

Sumber:

Dailymail.uk, Pecah pecah mematikan bahaya kematian bersin.

WebMD. 11 Fakta Bersin yang Mengejutkan.