Cara Merawat Bayi Pramatang untuk Mengambil Lemak Dengan Cepat - Guesehat.com

Persalinan awal atau kelahiran pada usia kehamilan kurang dari 37 minggu memang menjadi perhatian utama semua ibu bapa. Ini kerana bayi pramatang berisiko tinggi menghadapi masalah kesihatan.

Sebenarnya, bayi yang lahir 4-6 minggu lebih awal akan berisiko lebih besar mengalami kesukaran bernafas, gangguan makan, penyakit kuning, sehingga mempengaruhi fungsi otak. Atas sebab ini, perlu menjaga bayi pramatang agar mereka cepat gemuk.

Namun, itu tidak bermaksud peluang bayi pramatang untuk hidup tidak ada. Menurut data, 98% bayi yang dilahirkan pada usia kehamilan 30 minggu dan menerima rawatan perubatan yang sesuai di Unit Rawatan Rapi Neonatal (NICU) masih hidup. Mereka juga boleh pulang bersama ibu bapa mereka. Lalu, bagaimana menjaga bayi pramatang agar dapat menaikkan berat badan dengan cepat, sehingga pertumbuhan dan perkembangannya optimal dan mereka dibolehkan dibawa pulang? Mari lihat maklumat berikut.

Cara Merawat Bayi Pramatang untuk Cepat Gemuk: Hitung Umur Bayi Pramatang

Seorang bayi dikatakan pramatang ketika dilahirkan di bawah usia kehamilan 37 minggu atau jauh sebelum Anggaran Hari Kelahiran (HPL). Faktor-faktor yang menyebabkan persalinan prematur agak berbeza, seperti:

 • Kehamilan lebih daripada satu bayi kembar alias.
 • Masalah dengan rahim atau serviks.
 • Ibu mengalami jangkitan yang menyebabkan komplikasi.
 • Terdapat keadaan perubatan pada ibu, yang menjadikan bayi mesti dilahirkan lebih awal, seperti pra-eklampsia dan diabetes kehamilan.
 • Terdapat sejarah kelahiran prematur.

Itulah sebabnya penting untuk mengenali tanda-tanda persalinan awal agar tidak terlambat untuk menerima rawatan perubatan. Tanda-tanda yang biasa dirasakan adalah:

 • Pengecutan pada jarak yang cukup dekat dan rasa sakit semakin meningkat.
 • Pecah cecair amniotik.
 • Pendarahan faraj.
 • Mencari cecair pekat (lendir) dari faraj, seperti keputihan.
 • Penurunan pergerakan janin secara tiba-tiba.
Baca juga: Kisah Inspirasi Orang Buta Kerana Kelahiran Pramatang

Bayi pramatang pada amnya memerlukan penjagaan khas di unit rawatan intensif neonatal (NICU). Lebih-lebih lagi, lebih awal bayi pramatang dilahirkan, semakin besar kemungkinan sokongan hidup diperlukan, yang bermaksud tinggal lebih lama di NICU.

Itulah sebabnya jika terdapat tanda-tanda persalinan awal dan hospital di mana anda dirawat tidak mempunyai NICU, doktor akan mencadangkan pindah ke hospital dengan kemudahan NICU.

Sementara itu, doktor akan cuba menghentikan kontraksi sebentar dengan ubat-ubatan, sehingga proses pemindahan ke hospital masih dapat dijalankan. Anda juga akan mendapat suntikan kortikosteroid 12 atau 24 jam sebelum melahirkan, untuk membantu mematangkan paru-paru bayi.

Bayi pramatang cenderung dilahirkan dengan cepat, jadi kelahiran normal atau vagina mungkin dilakukan. Namun, dalam beberapa kes, keputusan untuk melakukan pembedahan caesar juga akan diambil sebagai pilihan paling selamat, bergantung pada keadaan ibu dan bayi.

Selepas kelahiran, bayi pramatang akan mempunyai dua usia, usia yang diperbaiki dan usia kronologi. Sebenarnya, anak kecil anda juga mempunyai usia kehamilan, iaitu umurnya dari konsepsi hingga kelahiran, dikira dalam beberapa minggu.

Untuk melakukan bagaimana merawat bayi pramatang untuk menambah berat badan dengan cepat, penting untuk mengetahui cara mengira usia bayi pramatang. Ini akan memudahkan anda mengikuti pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda.

Perbezaan antara usia yang dibetulkan dan kronologi adalah:

 • Umur pembetulan: Umur anak anda jika dilahirkan pada tarikh akhir.
 • Umur kronologi: Umur anak anda sejak lahir. Ulang tahun adalah perayaan zaman kronologi mereka.

Cara untuk mengira usia yang diperbetulkan adalah dengan mengurangkan bilangan minggu bayi anda dilahirkan (usia kronologi) dengan jumlah minggu bayi anda dilahirkan pramatang. Perlu diingat, dalam mengira usia yang diperbetulkan ini, kehamilan dianggap sebagai jangka masa 40 minggu.

Contoh:

Sekiranya bayi anda dilahirkan pada usia 32 minggu hamil, dia berusia 8 minggu (2 bulan) pramatang. Sekiranya dia sekarang berusia 4 bulan (16 minggu sejak lahir), umurnya yang diperbetulkan adalah: 16 minggu - 8 minggu = 8 minggu (2 bulan).

Usia pembetulan ini harus digunakan sebagai usia sebenar ketika memeriksa tonggak anak kecil anda. Sebagai contoh, pada usia kronologi 4 bulan, aspek pertumbuhan dan perkembangan yang dapat dia kuasai adalah tonggak untuk bayi berusia 2 bulan, iaitu mengangkat kepalanya, tersenyum, dan lain-lain, walaupun dia berusia 4 bulan secara kronologi.

Namun, anda tidak perlu terlalu risau tentang perbezaan antara usia kronologi dan usia pembetulan, Mums. Kerana secara amnya ini hanya akan berlangsung sehingga dia berusia dua atau tiga tahun. Apabila mereka mencapai usia itu, bayi yang dilahirkan sebelum waktunya mengalami perkembangan seperti anak-anak mereka.

Baca juga: Ibu, berhati-hatilah dengan tanda-tanda persalinan pramatang berikut!

Cara Merawat Bayi Pramatang untuk Mengeluarkan Lemak Dengan Cepat di Rumah

Mengapa penting untuk mengetahui bagaimana merawat bayi pramatang untuk menambah berat badan dengan cepat? Kerana had berat bayi pramatang untuk dibawa pulang dari hospital adalah 1.800 gram, dengan kenaikan berat badan minimum 15 gram / kilogram sehari.

Di samping itu, terdapat banyak risiko yang berkaitan dengan bayi dengan berat lahir rendah (LBW), termasuk:

 • Kesukaran bernafas kerana paru-paru yang kurang berkembang atau biasanya dikenali sebagai Neonatal Respiratory Distress Syndrome. Masalah pernafasan yang serius ini sering kali memerlukan bayi memakai alat sokongan hidup (ventilator). Selain itu, bayi anda juga mungkin mengalami masalah pernafasan pada tahun pertama kehidupan dan peningkatan risiko asma di kemudian hari.
 • Suhu badan rendah (bayi akan selalu sejuk).
 • Kesukaran menyusu yang mempengaruhi kesukaran untuk menambah berat badan.
 • Jangkitan.
 • Masalah dengan tisu saraf, seperti pendarahan ke otak atau kerosakan pada kawasan putih otak kecil (cerebellum). O tidak adalah organ utama terakhir yang matang pada bayi. Semakin awal bayi dilahirkan, semakin besar kemungkinan pendarahan atau tekanan lain akan mempengaruhi otak. Sekiranya bayi dilahirkan lebih awal, bahkan hanya beberapa minggu lebih awal, pertumbuhan otak akan berlaku di persekitaran yang tidak normal (di luar rahim). Walau bagaimanapun, otak yang belum matang akan terus berkembang walaupun selepas kelahiran.
 • Masalah pencernaan yang serius, seperti enterocolitis necrotizing (NEC), yang merupakan keradangan usus besar dan kecil.
 • Sindrom Kematian Bayi Mendadak (SIDS).

Walaupun begitu, apabila si kecil akhirnya dinyatakan dibenarkan pulang, ini bermakna si kecil berjaya mengatasi semua risiko di atas. Sebabnya, doktor tidak dapat menghantar bayi pramatang ke rumah sehingga dia bersedia. Dengan beberapa persiapan dan perancangan, Ibu akan bersedia dan dapat meneruskan cara menjaga bayi pramatang agar berat badan mereka bertambah dengan cepat di rumah.

Nah, cara menjaga bayi pramatang untuk cepat gemuk yang boleh anda lakukan adalah:

 • Beri makan bayi anda setiap 2 jam. Sekiranya dia kelihatan letih menyusu, teruskan penyusuan dengan memberi susu ibu yang dinyatakan (ASIP). Sekiranya anak kecil anda membuang air kecil lebih kurang 6 kali sehari, mulut dan lidahnya kelihatan basah, dia kelihatan puas setelah minum, terdapat peningkatan berat badan.
 • Doktor mungkin memberi susu formula khas untuk meningkatkan kalori. Doktor biasanya juga akan memberikan suplemen vitamin dan zat besi untuk diambil.
 • Bayi pramatang akan tidur lebih banyak daripada bayi pada amnya. Walaupun begitu, pastikan bayi anda disusui setiap dua jam. Selain itu, letakkan punggungnya di tilam yang tidak terlalu lembut.
 • Lakukan penjagaan rutin kaedah kanggaru (PMK), iaitu meletakkan anak kecil anda di dada Ibu dan Ayah tanpa pakaian.
 • Elakkan memegang bayi anda secara tiba-tiba atau ganas sehingga dia terkejut, yang mengakibatkan membuang tenaga. Ingat, anak anda mesti memaksimumkan kalori untuk proses pertumbuhan.
 • Pastikan suhu badan si kecil berada dalam lingkungan 36.5-37.5º Celcius. Juga, jaga suhu bilik antara 27-28º Celsius supaya tidak terlalu sejuk untuknya.
 • Sekiranya anak kecil anda kencing, ganti lampin dengan segera. Sekiranya dia kesejukan atau kelihatan gelisah, anda boleh membawanya. Namun, pastikan ia tidak terlalu ketat dan terlalu lama, kerana boleh mempengaruhi perkembangan motor kasar bayi.
 • Sentiasa periksa secara berkala kepada pakar pediatrik untuk memantau pertumbuhan dan perkembangannya. Periksa pertumbuhan termasuk berat badan, panjang badan, dan lilitan kepala setiap 2 minggu hingga 1 bulan seperti yang disyorkan oleh doktor. (AS)
Baca juga: Merawat Anti Stres untuk Bayi yang Baru Lahir dengan Petua Berikut!

Sumber

Keluarga yang Sangat Baik. Prasyarat Pencapaian mesti dicapai sebelum pulang ke rumah.

Saluran Kesihatan yang Lebih Baik. Bayi Pramatang.

Penjagaan Kesihatan UK. Kesan Kelahiran Preterm.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found