Petua untuk hamil dengan cepat setelah melakukan hubungan seks | saya sihat

Majoriti wanita yang sudah berkahwin pastinya berharap dapat hamil dengan cepat. Lebih-lebih lagi, anda dan pasangan sudah menunggu kehadiran anak dalam keluarga kecil anda. Sudah tentu, anda dan pasangan telah melakukan pelbagai cara untuk melahirkan bayi. Bermula dari makan makanan berkhasiat, mengambil vitamin pranatal, sehinggalah melakukan hubungan seks secara berkala. Tetapi anda sering melakukan hubungan seks tetapi kenapa anda belum hamil? Sekiranya demikian, mungkin anda terlepas sesuatu, Gang Sihat.

"Sebilangan besar pesakit wanita mempunyai peluang 20 persen untuk hamil dalam setiap kitaran ovulasi. Namun, kemungkinan hamil bukan hanya dari hubungan seks. Terdapat faktor lain yang menentukan kehamilan dan perlu berkonsultasi dengan bidan atau pakar kebidanan sekurang-kurangnya. 4 bulan sebelum cuba hamil, "kata Jana Flesher, bidan yang disahkan di Minnesota, Amerika Syarikat

Pakar sakit puan Kimberley Thornton MD, FACOG juga bersetuju dengan kenyataan tersebut. Itu janji dengan pakar sakit puan adalah penting untuk mengetahui sama ada anda mempunyai masalah perubatan atau tidak dan apakah ubat yang anda ambil akan mempengaruhi kejayaan kehamilan.

Petua untuk hamil dengan cepat setelah melakukan hubungan seks

Selain janji rajin dengan pakar kandungan anda, ada beberapa perkara yang perlu anda lakukan untuk meningkatkan kejayaan anda hamil selepas hubungan seks. Inilah petua:

1. Berehat

Kadang-kadang anda mungkin terlalu sibuk memikirkan sama ada selepas melakukan hubungan seks dengan pasangan anda, anda akan segera hamil. Walaupun dianjurkan, anda lebih banyak berehat setelah melakukan hubungan seks dan tidak segera bergerak. Ini akan meningkatkan kemungkinan sperma mencapai telur dan menyuburkannya.

Anda juga mungkin mengambil berat tentang kedudukan seks yang meningkatkan peluang anda untuk hamil. Contohnya, mengangkat kaki selepas hubungan seks akan meningkatkan kejayaan kehamilan. Ia hanya mitos! Kerana sperma sudah tahu ke mana ia akan pergi untuk mencari telur. Sekiranya persenyawaan berjaya, tubuh wanita akan mengalami perubahan dengan sendirinya.

2. Tarik nafas dalam-dalam

Sekiranya anda merancang untuk segera hamil, salah satu perkara yang paling penting untuk dielakkan adalah tekanan berlebihan. Tekanan boleh menjadi faktor penyumbang kemandulan. Oleh itu, setelah anda melakukan hubungan seks dengan pasangan anda, jangan terlalu banyak berfikir bahawa anda akan segera hamil, tetapi jaga suasana yang santai dan tetap positif.

Baca juga: 5 sebab anda mesti melakukan hubungan seks secara berkala

3. Minum Selepas Seks

Sebilangan wanita mungkin terlepas ini, iaitu minum selepas hubungan seks. Tetap terhidrat sangat penting untuk membantu proses persenyawaan, anda tahu, Gang Sihat. Tetapi yang harus anda minum bukanlah alkohol, tetapi hanya air. Sebaliknya, anda harus menghadkan alkohol dan kafein.

4. Tahan Kencing

Menahan keinginan untuk membuang air kecil untuk beberapa waktu selepas hubungan seks akan membantu lebih banyak sperma tinggal di dalam badan anda. Sperma dapat bertahan selama berhari-hari di saluran pembiakan wanita, jadi tidak hanya beberapa minit ia hilang. Walau bagaimanapun, beberapa artikel penyelidikan benar-benar mencadangkan membuang air kecil selepas hubungan seksual untuk mengurangkan jangkitan saluran kencing.

5. Elakkan Rokok dan Alkohol

Untuk memaksimumkan potensi kesuburan anda dan pasangan anda, anda harus mengelakkan pengambilan alkohol dan merokok semasa cuba hamil. Apa yang anda perlu makan adalah makanan sihat dan berkhasiat yang mengandungi vitamin dan mineral.

Baca juga: Sukar hamil, program apa untuk hamil?

Sumber:

Ibu Bapa Hari Ini. Petua kesuburan dan konsepsi: Apa yang perlu dilakukan sebelum hamil.

Ibu bapa. Kesihatan 101: Tekanan dan Kesuburan.

Klinik Mayo. Cara hamil.