3 buah untuk melancarkan buang air besar

Setiap orang mesti mempunyai keluhan kesihatan yang paling sering mengganggu kehidupan mereka, dan bagi saya, itu adalah pergerakan usus yang sukar (BAB). Sekiranya perkara ini mula muncul dalam hidup saya, saya pasti saya akan gelisah dan mahu semua aduan ini berakhir dengan cepat. Mengalami kesukaran membuang air besar adalah sangat mengganggu kerana perut akan sentiasa terasa kenyang, jadi saya mula mencari cara yang kuat dengan buah untuk melancarkan pergerakan usus. Anda tahu, saya mempunyai sejarah buasir untuk masa yang lama. Keadaan pembengkakan urat di kawasan dubur membuat saya harus memastikan bahawa saya tidak mengalami tekanan yang berlebihan semasa buang air besar. Kerana, tekanan akan membuat buasir saya kambuh alias membengkak. Dan sekiranya seperti itu, kesakitannya tidak dapat ditanggung! Itulah sebabnya, saya sangat menjaga pengambilan makanan saya untuk mengelakkan apa yang disebut pergerakan usus yang sukar, jadi saya tidak perlu terlalu kuat ketika membuang air besar. Dan berbicara tentang buang air besar, buah-buahan adalah menu wajib yang mesti selalu ada dalam kehidupan seharian saya. Secara semula jadi, buah mengandungi serat yang dapat membantu melancarkan episod usus. Serat yang terdapat dalam buah akan membantu mempercepat masa transit massa tinja di usus besar dan meningkatkan tekanan osmotik pada saluran pencernaan. Ini menjadikan jisim najis dapat melalui dubur dengan lebih mudah. Bercakap mengenai buah-buahan, hampir semua buah pasti mengandungi serat yang baik untuk tubuh. Tetapi bagi saya, ada tiga pilihan buah yang terbukti paling berkesan dalam menyelesaikan masalah usus yang sukar. Apakah tiga buah itu?

1 . Pawpaw

Betik adalah buah kegemaran saya semua! Buah dengan nama Latin Pepaya Carica Rasanya manis dan menyegarkan, sangat sesuai untuk dimakan di kawasan tropika seperti tempat kita tinggal. Dan sememangnya, betik ini hanya terdapat di kawasan tropika di dunia. Oleh itu, gembira kita dapat bekalan pepaya berterusan sepanjang tahun! Bercakap mengenai kesan pencahar, alias melancarkan buang air besar, betik masih merupakan salah satu pilihan yang paling berkesan bagi saya. Biasanya saya makan satu hidangan betik selepas makan malam. Keesokan harinya, dijamin buah untuk melancarkan pergerakan usus ini sangat kuat dan pergerakan usus saya lancar tanpa halangan! Serat yang terkandung dalam pepaya adalah kira-kira 1,8 gram per 100 gram buah, sehingga keberkesanannya sebagai pencahar tidak dapat dipertikaikan. Beberapa orang yang saya kenal (termasuk suami saya sendiri, lol) tidak suka makan betik kerana tekstur dagingnya yang lembut. Ini dapat dielakkan dengan memilih buah betik dengan tahap kematangan sederhana, biasanya ditandai dengan warna kulit yang masih memiliki warna hijau (tidak sepenuhnya kuning-oren). Dan ketika kulit ditekan, ia juga tidak terlalu lembut. Papaya paling baik dimakan sejuk, jadi jika anda mempunyai sisa buah yang belum anda makan, jangan lupa simpan di dalam peti sejuk, OK! Terdapat lebih banyak perkara menarik mengenai betik, sila baca ulasan saya di sini, ya! Shhh, betik juga boleh dijadikan masker untuk merawat kecantikan kulit wajah, anda tahu!

2 . Kiwi

Sekiranya anda mencari alternatif buah lain yang juga berkesan untuk mengatasi masalah usus, maka buah kiwi (Actinidia sp.) adalah pilihan saya. Semasa saya belajar di England, saya sama sekali tidak menemui betik. Maklum, betik tidak tumbuh di negara empat musim itu. Ketika itulah saya beralih ke kiwi! Saya biasanya makan sebiji buah kiwi selepas makan tengah hari dan makan malam untuk mendapatkan kesan pencaharnya. Kiwi mempunyai tahap keasidan yang cukup tinggi, jadi saya selalu memilih untuk makan kiwi selepas makan untuk mengelakkan sakit perut. Cara memakannya sangat mudah, hanya dengan membelah buah menjadi dua bahagian dan kemudian isinya dicincang dan dimakan. Kiwi mengandung 2 hingga 3 gram dan dalam setiap 100 gram daging buah, jumlahnya cukup baik untuk memenuhi kebutuhan serat dalam sehari. Sebagai tambahan, penyelidikan menunjukkan bahawa kiwi mengandung enzim actinidine, enzim pemecah protein yang dapat meningkatkan rangsangan pergerakan usus (motilitas). Sekiranya pergerakan usus meningkat, akan ada pergerakan yang mendorong jisim tinja bergerak dari usus dan kemudian dikeluarkan melalui dubur. Di Indonesia sendiri, harus diakui bahawa harga kiwi cukup tinggi, sekitar delapan ribu rupiah per buah. Jadi kekerapan saya memakan kiwi tidak sesering makan betik. Tetapi kerana cara penggunaannya yang lebih praktikal, kiwi adalah pilihan saya untuk membawa saya ketika saya dalam perjalanan, misalnya di luar bandar.

3 . pir

Satu lagi pilihan buah yang saya rasa berkesan dalam melancarkan buang air besar. Yup, pir (Pyrus sp.)! Tekstur pir sangat rangup apabila digigit, kandungan airnya juga banyak. Satu pir bersaiz sederhana mengandungi kira-kira 6 gram serat, sangat baik dimakan untuk melancarkan pergerakan usus. Buah pir sangat praktikal untuk dimakan kerana ia boleh dimakan secara keseluruhan (sudah tentu setelah mencucinya terlebih dahulu, ya!). Tetapi saya sendiri biasanya memakan pir dengan memotongnya supaya lebih senang dimakan. Masalah yang timbul ketika memotong pir adalah bahawa daging putih mudah dialami coklat alias berubah warna menjadi coklat. Ini berlaku kerana pengoksidaan enzim yang terdapat di dalam buah. Untuk mengatasi ini, saya menggunakan resipi tradisional yang selalu berfungsi: rendam buah cincang dalam air garam. Dan sememangnya hasilnya cukup baik untuk mengelakkan buah berubah warna. Oh ya, tidak kira bagaimana anda memakan pir, pastikan anda selalu memakannya tanpa kacang, OK! Kandungan vitamin C terbesar dalam pir adalah pada kulit buah, dan mengelupas kulit buah akan mengurangkan kandungan vitamin C sebanyak 25 persen, menurut satu kajian. Wow, itu memalukan, bukan, jika kandungan vitamin C yang berfungsi sebagai antioksidan terbuang!

Jus Seluruh vs Jus Buah Digunakan Untuk Melancarkan Pembuangan Air Besar

Terdapat banyak cara untuk makan buah, termasuk tiga cara yang saya nyatakan di atas. Menjadikan jus adalah satu cara. Suami saya tidak suka makan buah utuh, tetapi dia gemar minum jus buah. Tetapi sebenarnya, cara terbaik untuk memakan buah adalah dengan terus memakannya seperti sedia ada, dengan kata lain dimakan secara utuh dan tidak dijus. Jus akan mengurangkan kandungan serat pada buah utuh, walaupun serat ini penting dalam melancarkan pergerakan usus. Dan bagi saya ini memang terbukti. Kesan pencahar yang saya perolehi daripada memakan sebiji buah kiwi selalu lebih 'menendang' daripada minum segelas jus dari buah kiwi yang serupa! Alasan lain untuk makan buah utuh dan bukan dalam bentuk jus adalah kandungan kalori. Dalam membuat jus, kadang-kadang kita menambah tambahan seperti ketulan ais, gula, atau susu. Bahan tambahan inilah yang menjadikan jumlah kalori meningkat berbanding pengambilan buah utuh! Sekiranya anda bosan makan buah dengan cara yang sama macam itu Anda boleh menjadi kreatif dengan menjadikannya salad. pilih persalinan yang tidak terlalu berat jika anda menjalani diet, sebagai contoh minyak zaitun. Saya kadang-kadang menambah perasan jus lemon, atau madu, ke kepingan pepaya yang saya makan, untuk menambah rasa. Untuk kiwi dan pir, saya suka memotongnya dan kemudian mencampurkannya yogurt biasa. Hmm, sedap sangat! Itulah tiga pilihan buah untuk melancarkan pergerakan usus yang menjadikan saya yang paling berkuasa! Pepaya, kiwi, dan pir selalu menjadi pilihan saya ketika sembelit melanda. Bagaimana dengan buah pilihan anda? Adakah anda juga mempunyai pilihan buah-buahan tertentu yang berkesan mengatasi kesukaran membuang air besar? Ayuh, berkongsi dalam lajur komen di bawah!