Kejang Semasa Tidur - Saya Sihat

Bagi peminat Disney, pasti tahu nama pelakon muda berbakat bernama Cameron Boyce. Pada 8 Julai 2019, dunia showbiz dikejutkan dengan berita kematian Cameron Boyce. Cameron Boyce meninggal dunia akibat kejang ketika tidur pada usia 20 tahun, yang mengejutkan dan menyedihkan Hollywood.

Pemergiannya secara tiba-tiba membuatkan masyarakat dunia tertanya-tanya apakah punca sebenar kematian pelakon ini. Jurucakap keluarga mengumumkan bahawa Cameron Boyce meninggal dalam tidurnya kerana keadaan perubatan yang dialaminya.

Bintang Keturunan dia menghembuskan nafas terakhir kerana rawatan perubatan yang berterusan. Namun, keluarga itu juga tidak menyebut penyakit apa yang dihidapi oleh pelakon ini. Polis akan segera menjadualkan ujian autopsi dan toksikologi sekiranya dianggap tidak mencukupi untuk menentukan punca sebenar kematian pelakon model ini.

Baca juga: Kejang pada Kanak-kanak, apakah penyebabnya?

Cameron Boyce Meninggal Epilepsi?

Keprihatinan orang ramai adalah, bolehkah kejang semasa tidur berbahaya sehingga menyebabkan kematian? Jadi apa yang menyebabkan seseorang mengalami gejala ini semasa tidur?

Laporan kematian akibat kejang tidur secara tiba-tiba menimbulkan persoalan mengenai keadaan perubatan pelakon yang sebenarnya. Seorang penyumbang Forbes bernama Nina Shapiro, menulis bahawa ramai yang tidak tahu apakah pelakon muda berbakat ini menderita gangguan sawan atau epilepsi.

Harap maklum, dengan memetik laporan Forbes, bahawa gangguan sawan, juga dikenali sebagai epilepsi, mempengaruhi sekitar 0,5 persen penduduk di Amerika Syarikat atau sekitar 3 juta orang dewasa dan hampir 0,5 juta kanak-kanak. Sementara itu, kira-kira 65 juta orang di seluruh dunia hidup dengan epilepsi.

Baca juga: Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Epilepsi

Kejang dipicu oleh gangguan elektrik secara tiba-tiba dan tidak terkawal di otak. Kejang boleh berlangsung dari 30 saat hingga 2 minit. Seseorang yang mempunyai sejarah kejang biasanya didiagnosis dengan epilepsi, dan sering kali penyebab gangguan kejang individu tertentu tidak diketahui.

Terdapat pelbagai jenis kejang, dan manifestasi mereka akan bergantung pada jenis gangguan sawan yang dialami oleh individu. Mereka dikelaskan sebagai "fokus". Kejang fokus akan melibatkan satu bahagian otak, menghasilkan tindakan tertentu yang tidak terkawal, dengan atau tanpa kehilangan kesedaran atau perubahan kesedaran.

mengikut Jurnal Neurologi, Bedah Saraf & Psikiatri, keadaan sawan yang berlaku pada waktu malam berlaku kerana kejang pada waktu malam (sawan pada waktu malam). Ketika badan sedang tidur, otak memasuki kitaran tidur yang terdiri daripada beberapa peringkat. Dari kajian tersebut, mengatakan bahawa kejang paling cenderung muncul ketika memasuki tahap separuh tidur dan ketika anda hendak bangun.

Baca juga: Sekiranya Anak Anda Didiagnosis Dengan Epilepsi

Kemungkinan Penyebab Kejang Semasa Tidur

Dalam kes lain, sawan semasa tidur mungkin disebabkan oleh gangguan otak selain epilepsi. Beberapa jenis gangguan otak boleh menyebabkan seseorang mengalami sawan, seperti strok, kecederaan kepala yang teruk, tumor otak, radang otak, gegar otak, gangguan pembekuan darah, atau jangkitan seperti meningitis.

Tidak semua kejang bermaksud epilepsi, terutamanya jika gejala kejang baru berlaku pada remaja dan orang dewasa mereka. Sebilangan besar kes epilepsi bermula pada zaman kanak-kanak.

Otak adalah organ penting yang berperanan mengawal semua pergerakan. Otak berfungsi dengan mengeluarkan isyarat yang dihantar ke otot melalui sel saraf. Sekiranya terdapat gangguan yang dialami oleh isyarat yang dihantar oleh otak, otot badan mungkin mengalami kontraksi secara tiba-tiba dan bahkan tidak dapat dikawal. Keadaan seperti itu boleh berlaku pada bila-bila masa, termasuk ketika anda sedang tidur nyenyak.

Kematian mendadak kerana sawan semasa tidur jarang berlaku, hanya 1 atau 2 peluang pada 1000 pesakit. Tidak jelas apa yang menyebabkan kematian Cameron Boyce.

Yang pasti, kemungkinan penyebab kejang yang boleh menyebabkan kematian adalah kerana kegagalan pernafasan atau tersedak dengan cairan atau lendir mereka sendiri, menyebabkan masalah pernafasan. Kejang juga boleh mencetuskan irama jantung yang tidak teratur, yang menyebabkan degupan jantung berhenti.

Baca juga: Keletihan bukanlah penyebab langsung kematian mendadak

Rujukan:

cnn.com. Epilepsi kematian Cameron Boyce.

Healthline.com. Kejang pada waktu malam

Ncbi.nlm.nih.gov. Epilepsi