Punca kesemutan tangan

Adakah anda sering mengalami kesemutan pada tangan? Sekiranya demikian, jangan biarkan ia! Tangan sering kesemutan, yang tidak dapat diketahui dengan segera, sebab dan cara mengatasinya boleh menjadi tanda bahaya bagi tubuh, kamu tahu !

Untuk itu, penting bagi anda untuk mengenali penyebabnya dan bagaimana menyembuhkan kesemutan tangan lebih awal!

Baca juga: Neuropati Diabetes, Bermula dengan Kesemutan di Tangan dan Kaki

Punca kesemutan tangan

Sekiranya anda selalu mengadu kesemutan di tangan anda dan ia tidak berhenti, anda mungkin mengalami masalah saraf. Gangguan saraf atau kerosakan tidak selalu dicirikan oleh kelemahan dan kelumpuhan.

Gejala kerosakan saraf perifer, di tangan atau kaki, juga boleh dicirikan oleh tangan mati rasa atau mati rasa disertai dengan sakit dan sakit, termasuk kesemutan. Kesemutan tangan boleh menyerang satu tangan sahaja, atau kedua-duanya. Adakah terdapat perbezaan? Lihat penjelasannya:

Baca juga: Adakah Sering Kesemutan adalah Tanda Diabetes?

1. Kesemutan di sebelah tangan

Kadang kala, kesemutan tangan berlaku hanya pada satu sisi sahaja. Sekiranya tangan hanya kesemutan, kemungkinan penyebabnya adalah penyumbatan aliran darah yang harus membawa bekalan oksigen ke semua saraf di tangan.

Apabila tangan anda dihancurkan atau terlalu lama untuk menyokong objek yang berat, maka anda akan merasa kesemutan. Tetapi biasanya akan hilang sendiri apabila bebas dari tekanan.

Walau bagaimanapun, anda perlu berhati-hati jika kesemutan berlaku secara berterusan dan tidak berhenti. Mungkin tangan kesemutan anda adalah akibat kecederaan atau keadaan saraf yang terjepit. Ia bahkan boleh menjadi gejala strok ringan.

Terdapat beberapa penyakit yang berkaitan dengan kesemutan tangan yang berterusan, misalnya Sindrom Carpal Tunnel (CTS). Gangguan saraf jenis ini disebabkan oleh saraf yang terjepit di pergelangan tangan yang memanjang ke jari. Pada peringkat awal CTS, ia dicirikan oleh kesemutan tangan yang tidak hilang. Pada peringkat akhir, atau penyakitnya teruk, anda akan merasa sangat sakit dan tapak tangan dan jari tidak boleh digunakan.

Tangan kesemutan akibat CTS biasanya akan dirasakan sepanjang hari. Jangan ambil ringan, geng! Tidak kira betapa ringannya gejala kesemutan tangan yang anda rasakan dan tidak hilang, anda harus segera berjumpa doktor.

Baca juga: Hati-hati, kesemutan boleh menjadi tanda penyakit serius!

2. Kesemutan di kedua tangan

Bagaimana jika kesemutan memukul kedua tangan sekaligus? Kemungkinan kerosakan saraf yang serius adalah penyebabnya. Kesemutan di kedua tangan sering dikaitkan dengan penyakit sistemik atau kerosakan pada organ tubuh yang lain. Ini kerana kerosakan saraf di seluruh badan juga mempengaruhi kerja organ lain.

Selain kerosakan saraf sistemik, kesemutan di kedua tangan juga boleh menjadi gejala kekurangan vitamin neurotrofik atau kumpulan B, iaitu B1, B6 atau B12. Selain menjaga pengambilan makanan yang kaya dengan vitamin B, kerosakan saraf yang menyebabkan kesemutan pada tangan juga dapat dielakkan dengan menjauhi alkohol.

Alkohol boleh menjadi musuh kesihatan saraf yang besar. Anda yang sering mengambil alkohol berisiko mengalami kerosakan saraf dalam jangka masa panjang. Terlepas dari faktor penyakit dan makanan, kesemutan tangan juga dapat dipicu dengan memakan terlalu banyak makanan yang mengandung merkuri, atau akibat gangguan kongenital yang diturunkan dari keluarga.

Baca juga: Hati-hati, bahaya kesemutan di tangan!

Cara Mengatasi Tangan Kesemutan

Rupa-rupanya, penyebab kesemutan tangan tidak selalu hanya kerana dihancurkan atau tekanan terlalu lama. Tangan kesemutan juga boleh menjadi tanda awal pelbagai penyakit dan kerosakan saraf yang serius.

Sekiranya anda sering mengalaminya, terutamanya jika ia bertahan lama dan kerap, segera pergi ke hospital. Biasanya, doktor akan mengesyorkan agar anda melakukan beberapa pemeriksaan fizikal.

Untuk melegakan gejala tangan kesemutan yang teruk, tanyakan kepada doktor anda ubat yang betul. Tangan kesemutan boleh dirawat dengan antidepresan, atau anti-radang. Sudah tentu, dosnya telah disesuaikan, geng!

Gaya hidup yang sihat boleh menjadi cara yang kuat untuk mencegah kerosakan saraf periferal. Dengan cara itu anda akan mengelakkan aduan kesemutan. Sekiranya anda merokok, hentikan tabiat ini dengan segera kerana merokok boleh merosakkan saluran darah dan memperburuk kerosakan saraf.

Baca juga: Alat Main yang Menyeronokkan Mencetuskan Kerosakan Saraf

Rujukan:

Medicinenet.com. Kesemutan di Tangan dan Kaki: Gejala & Tanda

Mayoklinik. Mati rasa atau kesemutan di tangan