Kelebihan Pete untuk Wanita - GueSehat.com

"Kamu cantik sekali kamu makan pisang." Anda mungkin pernah mendengar ungkapan seperti itu. Namun, jangan merasa rendah diri jika anda mendapat komen seperti itu dari rakan atau saudara, okey? Kerana sebenarnya, terdapat banyak khasiat pisang untuk wanita. Malah, terdapat juga faedah pisang untuk kecantikan! Dijamin bahawa setelah membaca artikel ini dengan teliti, bau hijau kecil ini tidak akan menjadi masalah bagi anda lagi.

Kisah Di Sebalik Kebaikan Pete untuk Wanita

Di mana anda biasanya menemui Pete? Sekiranya anda rasa makanan ini hanya ada di Indonesia, sayangnya anda salah. Pete sebenarnya adalah sayuran yang popular di Asia Tenggara dan telah merebak ke bahagian lain di dunia. Inilah yang menjadikan pisang sebagai salah satu ramuan utama dalam menu di Malaysia, Singapura, Thailand, dan juga India.

Dengan nama saintifik Parkia speciosa , petai tergolong dalam keluarga kekacang ( Fabaceae ). Dan, dia mempunyai banyak nama panggilan, mulai dari petai, petai, kacang pahit ( tugas pahit n), kacang berbau ( kacang busuk), sator, sataw, yongchaak , sehingga zangwah .

Sebagai bahan makanan yang popular, pisang dijual dengan baik dalam pelbagai hidangan, seperti dijual di kepala, diproses menjadi acar di Thailand, atau dibekukan di Malaysia. Wow, saya tidak menyangka bahawa Pete boleh dijual dengan kreatif seperti itu.

Walau bagaimanapun, tidak menghairankan bahawa ini berlaku. Sebabnya, pisang adalah bahan makanan yang dapat diproses secara kreatif mungkin dan sesuai dicampurkan dengan sebarang jenis makanan. Di menu Indonesia saja, ada banyak menu yang terasa lebih enak jika ada pisang di dalamnya. Contohnya, petai hati kentang goreng, telur dadar petai, udang peta balado, ikan peda pete, dan banyak lagi.

Nampaknya serupa, sebenarnya ada 2 jenis petai yang anda dapati, iaitu pisang gajah yang berisi 15-18 biji pisang dan panjangnya 25-30 cm. Selain itu, ada juga selai kacang, yang mengandungi 10-12 biji dan panjangnya hanya sekitar 20 cm.

Bercakap tentang faedah pisang untuk wanita atau faedah pisang untuk kecantikan, tentu saja, ia tidak dapat dipisahkan dari bau khasnya, bukan? Kacang ini terkenal dengan bau kuat dan tahan lama, yang mengingatkan pada gas metana, sulfur, atau telur busuk. Tidak hanya mempunyai bau yang menyengat ketika dihirup, kandungan asam amino yang tinggi yang terdapat di dalam pisang juga menyebabkan air kencing berbau busuk setelah memakannya.

Sebenarnya, dikatakan bahawa pisang yang telah dikeluarkan dari kepalanya dan dibekukan akan mempunyai aroma yang lebih kuat daripada yang segar. Sebab itu, petai dipanggil sejenis makanan yang rumit. Di satu sisi, ia enak dan menjadikan makan lebih menyelerakan, tetapi di sisi lain, ia memang enak selepas kesan yang kurang menyeronokkan.

Baca juga: Mengganggu aktiviti seksual, ini adalah makanan yang menyebabkan bau pada faraj

Kelebihan Pete untuk Wanita # 1: Mengatasi Sembelit

Makan lebih banyak serat. Anda pasti pernah mendengar nasihat seperti ini berkali-kali. Dan untungnya, salah satu kelebihan pisang untuk wanita ialah sayur ini dapat menjadi sumber serat yang baik untuk anda. Hore!

Serat yang terkandung dalam pisang adalah jenis serat makanan, yang termasuk dalam kategori serat tidak larut. Artinya, jenis serat ini berfungsi membersihkan saluran pencernaan, sehingga membantu melancarkan pergerakan usus.

Bukan hanya itu, serat dalam pisang juga membantu menjaga berat badan yang ideal, menurunkan risiko diabetes mellitus jenis 2, penyakit jantung, dan beberapa jenis barah.

Oh ya, pengambilan serat makanan dalam pengambilan harian anda juga baik untuk mengatasi rasa lapar, anda tahu. Sekiranya komponen makanan lain, seperti karbohidrat, protein, dan lemak, secara langsung dipecah oleh badan dan diserap.

Serat cenderung utuh ketika melewati perut, usus kecil, dan usus besar. Tetapi ingat, walaupun bermanfaat, jangan berlebihan, jangan makan terlalu banyak serat. Sebabnya, ia boleh membuatkan perut anda terasa kenyang dan sebagainya gas. Akhirnya, saya mahu angin terus menerus, deh. Alamak!

Kelebihan Pete untuk Wanita # 2: Menjaga Tekanan Darah Stabil

Adakah anda tahu bahawa wanita berisiko lebih tinggi menderita darah tinggi atau tekanan darah tinggi? Ini berkaitan dengan fasa kehidupan yang dilalui wanita, seperti kehamilan, penggunaan kontraseptif, dan menopaus. Salah satu bahan yang dapat menstabilkan tekanan darah adalah kalium, yang juga terkenal sebagai kalium.

Kalium adalah mineral dalam badan yang mengawal fungsi sel saraf dan otot, terutama otot jantung. Kalium juga berperanan menjaga keseimbangan cairan tubuh dan mengatur tekanan darah. Apabila kadar kalium dalam badan menurun, pelbagai gejala akan muncul, bergantung pada jumlah kalium yang hilang.

Nasib baik anda, pencinta Pete! Dalam setengah cawan pisang, mengandungi 224 mg kalium, tetapi rendah garam. Maksudnya, salah satu kelebihan pisang bagi wanita adalah memberikan khasiat anda tanpa perlu risau akan tekanan darah. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan mengenai keberkesanan pisang dalam mencegah hipertensi.

Satu lagi kebaikan kalium yang boleh menjadi salah satu kelebihan pisang untuk kecantikan adalah menghilangkan tekanan. Seperti yang anda ketahui, tekanan boleh mempengaruhi seluruh badan, termasuk kulit, rambut, dan kuku.

Cuba ingat lagi, ketika anda sedang dalam mood yang tidak baik dan pemarah, wajah anda mungkin kelihatan kusam, kulit anda lebih berminyak atau kering, dan jerawat muncul. Betul tak? Ini semua adalah kesan tekanan yang nyata.

Tetapi untungnya, kandungan kalium dalam pisang dapat membantu menstabilkan irama jantung, meningkatkan peredaran oksigen ke otak, dan menjaga keseimbangan air di dalam badan. Yang mana, semua ini akan hancur ketika tekanan berlaku. Sekiranya kandungan potasium anda mencukupi, maka anda boleh mengatasi kesan tekanan yang buruk.

Baca juga: Apa Manfaat Pete untuk Rawatan?

Kelebihan Pete untuk Wanita # 3: Mencegah Penuaan Pramatang

Jangan salah, bukan hanya wortel yang tinggi vitamin A. Sebenarnya, pisang adalah kacang yang tinggi vitamin A, anda tahu, iaitu 200 IU per 100 mg. Sebenarnya, kandungan vitamin A dalam pisang juga 5 kali lebih tinggi daripada sebiji epal. Lalu, apa kaitannya dengan vitamin A dengan penuaan pramatang?

Eits, belum tahu, ya? Berbeda dengan nutrien lain, vitamin A adalah sekumpulan sebatian yang mempunyai pelbagai zat aktif (retina, retinol, retinoic acid), serta karotenoid provitamin A, iaitu beta-karoten.

Nah, provitamin ini dapat diubah menjadi vitamin A di usus atau hati, agar berfungsi membantu menjaga kesihatan mata, kekebalan tubuh, dan dalam topik ini adalah untuk mencegah penuaan dini.

Berkaitan dengan penuaan dini, vitamin A melawan radikal bebas yang dapat memecah kolagen sebagai penyokong struktur kulit. Anda perlu tahu, jika banyak kolagen rosak, kesan yang akan dilihat adalah kulit yang kendur, kerutan halus muncul di beberapa kawasan yang sering bergerak (sudut mata, bibir, alis), hiperpigmentasi muncul, dan kulit terbakar dengan mudah. Dan, pemecahan kolagen ini masih boleh berlaku walaupun anda masih muda!

Nah, setelah mengetahui pelbagai faedah pisang untuk wanita dan faedah pisang untuk kecantikan, pasti anda akan lebih menghormati makanan berbau khas ini, bukan? (AS)

Baca juga: Faedah Pete untuk pesakit kencing manis

Sumber

Pai Permata. Kelebihan Makan Petai.

Masa Manfaat Kesihatan. Manfaat Kesihatan Petai.