Fungsi Neurotransmitter Otak Manusia - GueSehat.com

Helo, Geng Sihat! Apabila anda mendengar perkataan neurotransmitter, apa yang terlintas di fikiran anda? Kami tahu pemancar adalah sebutan untuk pemancar, yang berfungsi untuk menghantar mesej. Neurologi adalah cabang sains perubatan yang berkaitan dengan saraf dan otak.

Sekiranya ditentukan, neurotransmitter adalah sebatian neurokimia yang tugasnya adalah menyampaikan mesej antara satu sel saraf (neuron) ke sel saraf sasaran. Neurotransmitter disamakan dengan utusan atau isyarat utusan.

Neurotransmitter memainkan peranan penting dalam mengatur prestasi sistem tubuh kita, seperti jantung, sistem pernafasan, pencernaan, kitaran tidur, selera makan, pergerakan otot, dan bahkan mood.

Bercakap tentang neurotransmitter, tentu saja, tidak dapat dipisahkan daripada bercakap mengenai otak. Otak manusia dianggarkan terdiri daripada 100 bilion neuron (sel saraf). Berbilion sel saraf ini saling berkomunikasi untuk menghasilkan tindak balas dan tindakan fizikal. Nah, bagaimana satu neuron ke neuron lain berkomunikasi, di sinilah peranan neurotransmitter.

Ini hanya bagaimana ia berfungsi, geng. Sel neuron atau saraf terdiri daripada badan sel, terminal akson, dan dendrit. Di antara hujung satu neuron ke ujung lain ada yang disebut celah sinaptik.

Apabila satu neuron menerima pelbagai maklumat masuk, memprosesnya, dan menafsirkannya, neurotransmitter yang terbungkus dalam celah sinaptik akan keluar, untuk menghantar maklumat tersebut ke neuron lain.

Bahan asas neurotransmitter adalah asid amino. Dalam menjalankan peranannya, neurotransmitter mempunyai pembagian tugas. Dan adakah Gang Sihat tahu bahawa neurotransmitter ini memainkan peranan penting? Sekiranya anda mengalami gangguan, ia boleh mengakibatkan gangguan tingkah laku dan juga psikiatri.

Terdapat 6 neurotransmitter utama untuk otak yang memainkan peranan penting dalam mengatur sistem prestasi badan, termasuk:

  1. Adrenalin

Anda pasti pernah mendengar bahawa sukan lasak mencetuskan adrenalin. Ya, adrenalin, juga dikenali sebagai epinefrin, adalah neurotransmitter yang pertarungan dan tindak balas penerbangan. Apabila seseorang mengalami tekanan atau ketakutan, adrenalin dilepaskan. Adrenalin membantu otak membuat keputusan cepat dalam menghadapi bahaya.

Namun, adrenalin yang dilepaskan secara berlebihan kerana tekanan berterusan sebenarnya memberi kesan buruk kepada tubuh kita. Adrenalin yang berlebihan dapat memicu gangguan imun, tekanan darah tinggi, diabetes, dan penyakit jantung.

  1. Asetilkolin

Neurotransmitter ini diketahui berperanan dalam proses pembelajaran (belajar neurotransmitter) dan ingatan. Selain itu, asetilkolin juga berperanan dalam sensasi kesakitan, isyarat pergerakan otot, dan pengaturan sistem endokrin dalam tubuh.

Kekurangan asetilkolin boleh mencetuskan gangguan perubatan, salah satunya adalah myasthenia gravis (kelemahan otot). Kerosakan sistem kolinergik (penghasil asetilkolin) di otak juga telah terbukti berkaitan dengan kekurangan ingatan yang berkaitan dengan penyakit Alzheimer.

  1. Dopamin

Dopamine dikenali sebagai neurotransmitter kesenangan, yang memediasi keseronokan di otak dan juga motivasi. Makanan, seks, perasaan cinta, dan ubat-ubatan tertentu dapat merangsang pembebasan dopamin.

Gejala kekurangan dopamin boleh menyebabkan perasaan bosan, apatis, keletihan kronik, dan penyakit Parkinson. Beberapa gangguan psikiatri boleh berlaku kerana kesan rendah dopamin, termasuk psikosis, skizofrenia, dan kemurungan.

  1. endorfin

Kata endorfin berasal dari perkataan endogen, yang bermaksud "dari dalam badan", dan morfin. Seperti morfin, neurotransmitter ini bertindak sebagai penghilang rasa sakit semula jadi dan memberikan rasa euforia (kegembiraan berlebihan). Latihan dan aktiviti seksual boleh mencetuskan pembebasan endorfin.

Neurotransmitter ini mempunyai banyak faedah, termasuk meningkatkan keyakinan diri, mengurangkan kegelisahan, mencegah kemurungan, mengurangkan berat badan, dan juga meminimumkan kesakitan ketika melahirkan.

  1. GABA (Asid Gamma Aminobutyric)

GABA adalah neurotransmitter yang mempunyai kesan menenangkanmenenangkan). Beberapa gangguan boleh berlaku jika tahap GABA rendah, termasuk gangguan kecemasan, panik, sawan, dan Gangguan Hiperaktifan Defisit Perhatian (ADHD). Anda boleh mendapatkan sumber GABA semula jadi dari makanan yang ditapai, seperti tempe, miso, dan kimchi. Makanan tambahan GABA boleh diambil sekiranya diperlukan.

  1. Serotonin

Serotonin dikenali sebagai neurotransmitter mood. Neurotransmitter ini berfungsi mengatur mood, emosi, tidur, dan tingkah laku sosial. Kekurangan serotonin ada kaitan dengan kemurungan. Atas sebab ini, perencat pengambilan serotonin selektif (SSRI) sering digunakan sebagai anti-depresan.

Bagaimana Gang Sihat, betapa ajaibnya bukan neurotransmitter di otak kita? Tugas kita adalah menjaga keseimbangan dan kecukupan mereka, agar sistem tubuh dapat berfungsi dengan baik. Terapkan gaya hidup sihat dan berfikir positif, geng! (AS)

Rujukan

  1. Font EA, Edwards. Mekanisme molekul pelepasan neurotransmitter. Saraf Otot. 2001. Vol. 24 (5). hlm.581-601.
  2. Berry J. Apa itu Neurotransmitter.
  3. Campeau, et al. Penyakit neurotransmitter dan keadaan yang berkaitan. Genetik dan Metabolisme Molekul. 2007. Vol. 92 (3). hlm.189-9