Kerap membuang air kecil semasa mengandung | saya sihat

Semasa mengandung, kebanyakan ibu mungkin mengalami gejala kehamilan yang menjadikannya tidak selesa kerana perubahan fisiologi. Salah satunya adalah kerap membuang air kecil semasa mengandung. Namun, adakah normal kekerapan membuang air kecil meningkat semasa kehamilan? Lihat penjelasan di bawah.

Mengalami Masalah Tidur Semasa Mengandung? Atasi Dengan Cara Ini!

Punca Kerap Kencing Semasa Mengandung

Ibu, tidak perlu risau jika kekerapan membuang air kecil meningkat ketika trimester kehamilan meningkat. Sebabnya, keadaan ini biasa berlaku pada setiap wanita hamil. Punca kerap membuang air kecil pada setiap trimester kehamilan disebabkan oleh perkara berikut.

1. Trimester Pertama

Sekiranya anda kerap membuang air kecil pada trimester pertama kehamilan, ini kerana hormon kehamilan hCG dan progesteron telah meningkat. Hormon ini meningkatkan aliran darah ke kawasan pelvis dan membuat buah pinggang berfungsi lebih banyak sehingga pengeluaran air kencing menjadi berlebihan.

2. Trimester Kedua

Memasuki trimester kedua, keinginan untuk membuang air kecil mungkin sedikit menurun. Walau bagaimanapun, kekerapan membuang air kecil dapat meningkat ketika bayi berkembang di rahim. Ini mungkin disebabkan oleh peningkatan tekanan yang diberikan oleh rahim pada pundi kencing.

3. Trimester Ketiga

Selepas bayi turun ke pelvis menjelang trimester ketiga, pundi kencing mungkin berada di bawah tekanan yang lebih besar dari rahim. Wanita hamil boleh pergi ke bilik mandi lebih kerap untuk membuang air kecil, kekerapannya malah meningkat berbanding sebelumnya.

5 Jenis Perubahan Kulit Semasa Kehamilan

Petua Mengatasi Kencing Yang Kerap Semasa Kehamilan

Kerap membuang air kecil semasa kehamilan adalah tanda kehamilan yang normal dan tidak selalu menjadi tanda masalah yang serius. Sekiranya ia sedikit mengganggu anda, berikut adalah petua yang boleh anda cuba atasi kerap membuang air kecil semasa hamil.

1. Bersandar ke hadapan ketika membuang air kecil

Agar anda tidak membuang air kecil terlalu kerap, ketika waktunya buang air kecil, cubalah bersandar ke depan ketika membuang air kecil. Ini dilakukan supaya pundi kencing kosong dengan cepat.

2. Minum lebih banyak pada waktu siang

Cuba minum lebih banyak air pada waktu siang untuk mengurangkan kekerapan membuang air kecil pada waktu malam. Minum lebih banyak cecair sebelum tidur sebenarnya boleh menyebabkan anda kencing lebih kerap pada waktu malam.

3. Elakkan minuman berkafein

Ibu, elakkan minuman dan makanan berkafein kerana ia dapat meningkatkan keinginan anda untuk membuang air kecil.

4. Minum banyak air supaya air kencing tidak gelap

Minum banyak air jika air kencing anda berwarna kuning gelap. Itu mungkin petanda anda mengalami dehidrasi, Ibu. Tingkatkan cecair yang anda minum sehingga air kencing kembali ke warna kuning pucat atau jernih.

5. Latihan Kegel

Cuba lakukan latihan Kegel untuk meningkatkan kekuatan otot lantai panggul. Kajian menunjukkan bahawa ia dapat mencegah kebocoran air kencing. Perlu diingat, walaupun kerap membuang air kecil semasa hamil adalah perkara biasa, anda mesti sentiasa berwaspada dan kerap mengunjungi pakar obstetrik anda. Kerana, keadaan ini boleh menjadi tanda bahawa anda mengalami Jangkitan Saluran Urin (UTI) atau Diabetes.

Baca juga: Fakta Mengenai Mual dan Muntah Semasa Kehamilan, Benarkah Ini Tanda Gadis Hamil?

Rujukan:

MomJunction. Kerap membuang air kecil semasa hamil: Sebab dan Petua Mengatasinya.

Berita Perubatan Hari Ini. Punca kerap membuang air kecil semasa mengandung dan apa yang perlu dilakukan.