Punca Telinga Gatal

Telinga Gang yang sihat sering gatal? Hampir semua orang mengalaminya, terutamanya gatal di saluran telinga atau lubang yang menghubungkan telinga luar ke telinga dalam. Jadi, apa yang menyebabkan telinga gatal?

Untuk dapat mengatasinya, Geng Sihat mesti mengetahui terlebih dahulu apa yang menyebabkan telinga gatal. Walau bagaimana pun telinga gatal, jangan masukkan alat untuk menggaru, okey?

Sebabnya, memasukkan alat atau benda asing ke telinga boleh menyebabkan jangkitan dan memburukkan lagi keadaan yang menyebabkan telinga gatal.

Baca juga: Jangan Picit Jerawat di Telinga!

Punca Telinga Gatal

Terdapat banyak kemungkinan bahagian dalam telinga anda terasa gatal. Ada yang memerlukan pengendalian khas. Berikut adalah beberapa penyebab telinga gatal:

1. Penumpukan lilin telinga

Salah satu penyebab telinga gatal adalah penumpukan kotoran telinga. Earwax sendiri dihasilkan sebagai cara tubuh membersihkan sel-sel kulit mati. Tetapi, jika terlalu banyak, ia boleh menyebabkan gatal.

Jangan bersihkan kotoran dengan menggunakan kapas. Sebabnya, penutup kapas hanya akan mendorong kotoran lebih dalam, menjadikannya lebih sukar untuk keluar.

Sebagai cadangan, gunakan ujian telinga berkualiti yang boleh dibeli di farmasi untuk memusnahkan lilin. Sekiranya tidak berjaya, anda mesti berjumpa doktor. Doktor akan menggunakan alat khas untuk membuang kotoran telinga dengan selamat.

Baca juga: Cotton Bud Boleh Menyebabkan Kerosakan Gendang telinga

2. Jangkitan telinga

Salah satu penyebab telinga gatal yang paling biasa adalah jangkitan. Jangkitan telinga biasanya disebabkan oleh bakteria dan virus, terutama ketika anda mengalami selesema, selesema, atau alergi.

Jangkitan juga boleh berlaku ketika air masuk dan mengendap di telinga setelah anda berenang. Tahap kelembapan yang tinggi di telinga dapat melapisi lapisan semula jadi saluran telinga. Sebenarnya, lapisan melindungi telinga daripada bakteria.

Untuk menghentikan jangkitan yang menyebabkan telinga gatal, anda perlu mengubatinya. Dalam beberapa kes, jangkitan akan hilang dengan sendirinya. Namun, anda harus berjumpa doktor, agar dia diberi ubat.

Biasanya ubat yang diberikan oleh doktor untuk merawat jangkitan yang menyebabkan telinga gatal adalah titisan. Sementara itu, ada jangkitan lain yang memerlukan sejumlah antibiotik untuk disembuhkan.

Baca juga: Jangan Picit Jerawat di Telinga!

3. Alahan kulit

Punca telinga gatal yang lain adalah alahan kulit. Kulit di dalam telinga boleh menyebabkan gatal akibat reaksi alergi. Ini umumnya disebabkan oleh produk kecantikan, seperti semburan rambut atau syampu.

Selain produk kecantikan, produk yang mengandungi nikel, seperti anting-anting atau anting-anting, juga dapat menyebabkan reaksi alergi. Item seperti plastik, getah, dan logam yang masuk ke telinga, seperti fon telinga atau alat bantu pendengaran, juga dapat menyebabkan ruam yang disebut dermatitis kontak.

Untuk melegakannya, anda mesti mengetahui jenis jangkitan yang menyebabkan telinga gatal. Sekiranya anda sudah mengetahui apa yang menyebabkannya, hentikan menggunakannya. Biasanya doktor akan memberikan krim steroid untuk melegakan gatal-gatal, untuk mengelakkan keinginan menggaru.

Baca juga: Pesakit kencing manis berisiko pekak, berikut cara mencegahnya!

4. Ekzema atau psoriasis

Salah satu penyebab telinga gatal lain adalah ekzema atau psoriasis. Sekiranya anda menghidap salah satu daripada penyakit ini, anda cenderung mengalami gatal di saluran telinga.

Biasanya, gatal dapat diatasi dengan menggunakan titisan. Walau bagaimanapun, dalam kes yang teruk, doktor biasanya akan mengesyorkan pil atau ubat steroid.

5. Membersihkan telinga menggunakan alat tertentu

Membersihkan telinga menggunakan cotton bud juga dapat menjadi penyebab telinga gatal, kerana dapat menyebabkan radang pada saluran telinga. Akibatnya, telinga menjadi gatal. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bahaya membersihkan telinga dengan menggunakan kapas, tonton video di bawah.

Selain tunas kapas, alat lain seperti jepit rambut, klip kertas, dan bahkan jari anda sendiri boleh menyebabkan calar di dalam telinga. Ini menyebabkan bakteria mudah masuk ke telinga dan menyebabkan jangkitan.

6. Alahan makanan

Bukan hanya alahan kulit, alahan makanan juga menjadi penyebab gatal telinga. Sekiranya anda mempunyai alahan serbuk sari, telinga anda mungkin gatal semasa anda memakan buah-buahan dan sayur-sayuran tertentu.

Biasanya gatal akan berhenti apabila anda berhenti memakan buah atau sayur. Alergi jenis ini juga tidak memerlukan rawatan khas. Walau bagaimanapun, anda masih perlu berjumpa doktor.

Biasanya doktor akan melakukan ujian untuk mengesan betapa teruknya alahan anda. Biasanya orang yang mempunyai alahan makanan yang teruk menggunakan penyuntik automatik epinefrin.

Baca juga: Tidak Mendengar dengan Baik? Jangan Presbycusis!

Telinga gatal adalah keadaan yang sangat biasa. Namun, banyak orang tidak tahan menggaru dengan memasukkan objek yang boleh menyebabkan trauma di saluran telinga.

Biasanya gatal yang tidak disebabkan oleh trauma atau jangkitan boleh dirawat dengan titisan telinga steroid ringan. Ubat ini dapat menghilangkan rasa gatal. Sekiranya gatal tidak mereda, berjumpa doktor. (UH / AY)

penyebab telinga gatal

Sumber:

WebMD. Mengapa Telinga Saya Gatal? September. 2017.

Telinga Gatal. Sekolah Perubatan McGovern.