Pengganti Gula untuk Diabetes | saya sihat

Pengganti gula atau pemanis rendah kalori boleh menjadi alternatif bagi pesakit diabetes sehingga mereka dapat menikmati makanan dan minuman manis dengan sedikit kesan terhadap kadar gula darah. Jadi, apakah cadangan pengganti gula untuk pesakit kencing manis?

Terdapat pelbagai pengganti gula untuk dipilih, semuanya mempunyai kelebihan dan kekurangan. Apa pemanis atau pengganti gula yang disyorkan untuk pesakit kencing manis? Jawapannya ada dalam artikel ini!

Baca juga: Berikut adalah Cadangan Sayuran untuk pesakit kencing manis!

6 Pengganti Gula untuk pesakit kencing manis

Pesakit kencing manis mesti mengawal kadar gula dalam darah mereka. Ini penting untuk mencegah komplikasi diabetes. Menggunakan pengganti gula untuk diabetes adalah salah satu cara agar pesakit diabetes dapat menikmati makanan dan minuman bergula dengan lebih selamat.

1. Stevia

Stevia adalah pemanis semula jadi yang berasal dari tumbuhan Stevia rebaudiana. Stevia dibuat dengan mengeluarkan sebatian kimia steviol glikosida dari daun tumbuhan. Stevia 300 kali lebih manis daripada sukrosa atau gula pasir.

Stevia adalah pengganti gula bagi pesakit kencing manis kerana pemanis ini bebas kalori dan relatif tidak meningkatkan kadar gula dalam darah. Walau bagaimanapun, stevia umumnya lebih mahal daripada pemanis alternatif lain.

Stevia mempunyai rasa yang sedikit pahit selepas dimakan. Oleh itu, beberapa produk mencampurkan gula dan bahan lain untuk meneutralkan rasa pahit, sehingga mengganggu nilai pemakanannya. Pastikan Diabestfriends memeriksa terlebih dahulu senarai ramuan yang terdapat dalam stevia (tertera pada bungkusan).

2. Tagatose

Tagatose adalah bentuk fruktosa yang rasanya 90% lebih manis daripada gula pasir. Walaupun jarang, beberapa buah, seperti epal, jeruk, dan nanas, mengandung tagatose secara semula jadi. Banyak syarikat makanan menggunakan tagatose sebagai pemanis dan penstabil kalori rendah.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa tagatose mempunyai indeks glisemik rendah dan dapat menyokong rawatan kegemukan. Inilah sebabnya mengapa tagatose adalah pengganti gula bagi pesakit diabetes. Walau bagaimanapun, tagatose biasanya sukar didapati di pasaran.

3. Aspartame

Aspartame adalah pemanis buatan yang 200 kali lebih manis daripada gula pasir. Pemanis ini sering digunakan dalam pelbagai produk makanan, termasuk diet soda. Aspartame tidak selamat diambil untuk orang yang mempunyai fenilketonuria penyakit genetik yang jarang berlaku (menyebabkan fenilalanin asid amino terbentuk di dalam badan).

FDA mengatakan bahawa aspartam selamat untuk dimakan dengan had pengambilan harian 50 mg per kg (berat badan). Aspartame juga merangkumi pemanis buatan yang mudah didapati di pasaran.

Baca juga: Pesakit kencing manis Perlu Tahu Cara Mengatasi Serangan Jantung

4. Kalium Acesulfame

Acesulfame potassium adalah pemanis buatan yang 200 kali lebih manis daripada gula pasir. Pemanis ini juga mempunyai rasa yang sedikit pahit setelah dimakan. Menurut FDA, kalium acesulfame adalah pemanis rendah kalori. Sebilangan besar kajian juga membuktikan keselamatan pemanis ini. Inilah sebabnya mengapa kalium acesulfame adalah pengganti gula untuk diabetes.

5. Saccharin

Saccharin adalah pemanis buatan lain yang cukup popular. Saccharin bebas kalori dan 200-700 kali lebih manis daripada gula pasir. Menurut FDA, had pengambilan harian untuk sakarin adalah 5 mg per kg berat badan. Saccharin adalah pemanis buatan yang mudah didapati di pasaran.

6. Neotame

Neotame adalah pemanis tiruan rendah kalori yang 7000-13000 kali lebih manis daripada gula pasir. Menurut FDA, neotame dapat digunakan sebagai pemanis dan penambah rasa untuk semua jenis makanan kecuali daging, termasuk ayam.

Semua pemanis di atas boleh digunakan sebagai pengganti gula bagi pesakit diabetes. Walau bagaimanapun, Rakan diabetes tidak hanya memakannya, okey? Anda mesti berjumpa doktor terlebih dahulu, sama ada pemanis ini boleh dimakan dengan selamat. (UH)

Baca juga: 7 Makanan Penguat Kekebalan untuk Diabetes

Sumber:

Berita Perubatan Hari Ini. Apakah pemanis terbaik untuk penghidap diabetes ?. Mei 2019.

FDA. Maklumat tambahan mengenai pemanis intensiti tinggi yang dibenarkan untuk digunakan dalam makanan di Amerika Syarikat. 2018.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found