Berapa Kali Dalam Seminggu? - Saya sihat

Sebilangan orang berpendapat bahawa melakukan hubungan seks lebih kerap akan membuat diri mereka sendiri dan pasangan lebih bahagia. Lalu, adakah ia benar? Sebenarnya berapa kali seminggu untuk membahagiakan anda dan pasangan? Lihat penjelasannya menurut para pakar, ayuh!

“Kebanyakan orang berpendapat bahawa pasangan yang sudah berkahwin menjadi lebih intim. Sebenarnya, kekerapan seks boleh berbeza-beza bergantung pada usia dan tempoh perkahwinan. Pasangan suami isteri rata-rata melakukan hubungan seks seminggu sekali, ”kata Paul Hokemeyer, penasihat khas untuk perkahwinan dan keluarga.

Namun, pasangan yang sudah berkahwin juga pernah mengalami masa di mana mereka tidak mahu melakukan hubungan seks untuk jangka masa tertentu. "Setiap hubungan telah mengalami ini dan ini dapat terjadi dengan pelbagai alasan," kata Jess O'Reilly, penasihat khas untuk seks dan perkahwinan.

Sebab-sebab yang membuat orang enggan melakukan hubungan seks, iaitu tekanan, banyak pekerjaan, masalah kesihatan tertentu, kurang tidur, mengambil ubat tertentu, atau akibat mempunyai anak. "Bagaimanapun, tekanan adalah salah satu faktor utama," kata David Ley, Ph.D, seorang psikologi yang pakar dalam sains seksualiti.

Kelebihan Berhubungan Seks Setiap Hari

Sebelum mengetahui dengan tepat berapa kali anda harus melakukan hubungan seks seminggu untuk membuat anda atau pasangan bahagia, anda juga perlu tahu bahawa melakukan hubungan seks mempunyai pelbagai faedah, anda tahu. Lalu, apakah faedah melakukan hubungan seks secara teratur?

“Berhubungan seks secara teratur akan membawa anda dan pasangan lebih dekat. Ini penting kerana semua orang ingin dijaga dan merasa dikehendaki oleh pasangan mereka, ”kata Debra Laino, penasihat khas untuk hubungan romantis.

Selain itu, melakukan hubungan seks secara teratur juga mempunyai pelbagai manfaat lain, seperti membuat anda lebih bahagia, tidur yang lebih berkualiti, dan meredakan ketegangan antara anda dan pasangan. "Kita juga harus ingat bahawa seks adalah bentuk komunikasi," tambah Paul, penasihat khas untuk perkahwinan.

Berapa kali anda mesti melakukan hubungan seks dalam seminggu?

Sebenarnya tidak ada peraturan khusus yang menjelaskan berapa kali anda harus melakukan hubungan seks dengan pasangan anda dalam seminggu. "Ini bergantung pada keperluan atau libido setiap pasangan dan kemampuan mereka untuk menyampaikan dorongan seks ini antara satu sama lain," kata David.

Memang, menurut Paul Hokemeyer, pasangan muda cenderung melakukan hubungan seks lebih kerap daripada pasangan yang lebih tua. Namun, ini tidak menentukan betapa puas dan bahagia anda dalam hubungan anda dengan pasangan anda.

Sebenarnya, menurut kajian tahun 2015 yang diterbitkan di Jurnal Psikologi Sosial dan Sains Keperibadian , mereka yang melakukan hubungan seks lebih dari sekali seminggu melaporkan kurang kebahagiaan atau kepuasan daripada mereka yang hanya melakukan hubungan seks seminggu sekali.

“Pasangan yang lebih tua sebenarnya kurang melakukan hubungan seks dan sering memperhatikan keakraban dan kedekatan untuk memastikan perkahwinan mereka bahagia dan berkekalan. Perkara yang paling penting adalah menyampaikan perkara ini kepada pasangan anda mengenai berapa kali anda melakukan hubungan seks dalam seminggu, "tambah Paul.

Jadi, sebenarnya kebahagiaan atau kepuasan dalam hubungan tidak ditentukan oleh berapa kali anda melakukan hubungan seks dalam seminggu. Menurut para pakar, dorongan untuk melakukan hubungan seks bergantung pada keperluan dan libido antara anda dan pasangan. Inilah yang menjadikan komunikasi antara anda dan pasangan menjadi penting.

Oh ya, jika anda mempunyai pertanyaan atau perkara lain yang ingin anda ajukan, jangan ragu untuk menggunakan ciri 'Forum' di GueSehat.com. Mari cuba ciri sekarang, geng!

Sumber:

Pencegahan. 2019. Ini adalah seberapa sering pasangan bahagia melakukan hubungan seks, menurut ahli terapi.