Punca PCOS dan Cara Mengatasinya - GueSehat.com

Sebagai salah satu masalah kesihatan yang biasa dilakukan oleh wanita, penting untuk mengetahui punca PCOS atau Sindrom ovari polikistik dan bagaimana menyelesaikannya. Walaupun ia ditulis dalam womenshealth.gov , PCOS adalah gangguan kesihatan yang mempengaruhi 1 dari 10 wanita usia subur.

Wanita yang menderita PCOS akan mengalami ketidakseimbangan hormon dan masalah metabolik, yang akan mempengaruhi kesihatan dan penampilan keseluruhan mereka. Walau bagaimanapun, PCOS dianggap sebagai gangguan kesihatan yang biasa dan penyebab kemandulan.

Sebab PCOS dan Cara Mengatasinya # 1: Hormon Androgen dan Kontrasepsi Hormon

Dengan mengetahui punca PCOS, secara logiknya kita akan mengetahui cara menyelesaikannya. Malangnya, penyebab PCOS adalah perkara yang rumit. Namun, sudah pasti genetik adalah faktor utama.

Jadi, potensi untuk mendapatkan PCOS lebih tinggi jika ada wanita dalam keluarga anda yang mempunyai sejarah gangguan PCOS, kitaran haid yang tidak teratur, atau diabetes. Dengan kata lain, PCOS boleh diwarisi dari ibu atau bapa.

Walaupun tidak diketahui apa sebenarnya penyebab PCOS, banyak pakar kesihatan mengatakan bahawa penyebab utama PCOS adalah kerana hormon androgen yang tinggi, atau biasa disebut hormon lelaki, walaupun wanita sebenarnya menghasilkan hormon ini dalam jumlah yang sedikit.

Pada lelaki dan wanita, androgen adalah sebatian yang membantu membentuk hormon estrogen. Sistem inilah yang menjadikan androgen sebenarnya penting bagi wanita. Walau bagaimanapun, jumlahnya tidak boleh terlalu banyak. Di dalam badan wanita, androgen dihasilkan di kelenjar adrenal, ovari, dan sel-sel lemak.

Tahap androgen yang tinggi menghalang ovari (sel ovari) melepaskan telur atau ovulasi semasa kitaran haid. Akibatnya, penghidap akan mengalami kitaran haid yang tidak teratur, bahkan tidak mendapat haid dalam jangka masa yang lama.

Di samping itu, tahap tinggi hormon ini menyebabkan kesan yang tidak menyenangkan untuk penampilan, seperti jerawat dan pertumbuhan rambut berlebihan di kawasan yang tidak disukai wanita, seperti misai, rambut kaki, atau rambut lengan.

Untuk satu penyebab PCOS ini, doktor biasanya mengesyorkan mengambil kontraseptif hormon sebagai cara untuk mengatasinya. Tetapi perlu diingat, penyelesaian ini tidak diambil untuk mengatasi kemandulan, tetapi untuk memperbaiki kitaran haid dan jerawat.

Semasa memberi clomiphene disyorkan untuk mengatasi kesukaran mengandung, atau metformin sekiranya penghidap PCOS juga mengalami gangguan metabolik atau glisemik.

Amaran! Gangguan Ini Yang Mengancam Ovari!

Punca PCOS dan Cara Mengatasinya # 2: Insulin dan Metformin

Membincangkan sebab-sebab PCOS pastinya tidak dapat dipisahkan dari insulin tinggi. Untuk makluman, insulin adalah hormon yang dihasilkan di pankreas untuk membantu sistem penyerapan glukosa dalam sel-sel badan, sehingga dapat diproses menjadi tenaga.

Sekiranya tidak ada cukup insulin atau sistem metabolisme tidak dapat memberi kekuatan insulin untuk berfungsi dengan baik, maka kadar gula darah akan meningkat. Anda akan selalu merasa letih, mengantuk, lapar, dan dahaga, walaupun anda sudah banyak makan dan minum.

Dalam kes PCOS, insulin menjadi tahan atau tidak dapat berfungsi dengan baik. Malangnya, keadaan ini akan meningkatkan risiko diabetes mellitus jenis 2 yang "membawa" kepada penyakit kronik, seperti penyakit kardiovaskular, strok, retinopati (pendarahan pada saluran darah mata dan retina), barah hati, lumpuh, dan banyak lagi .

Sebagai cara mengatasi ini, anda disarankan untuk mengurangkan pengambilan gula dan bersenam secara teratur selama lebih kurang 60 minit. Kaedah semula jadi ini akan jauh lebih berkesan apabila digabungkan dengan pemberian metformin ubat seperti yang disyorkan oleh doktor, untuk membantu mengatur kadar gula dalam darah.

Kajian lebih lanjut menunjukkan bahawa wanita dengan PCOS yang berlebihan berat badan ( berat badan berlebihan ) yang dirawat dengan metformin oral dan diikuti dengan gaya hidup sihat sangat membantu menstabilkan kadar gula dalam darah. Sebagai bonus, mengambil metformin dan mengekalkan gaya hidup sihat juga memberi kesan untuk meningkatkan tahap kolesterol.

Baca juga: Kekurangan Pendidikan, Terapi Diabetes dengan Insulin Kurang Berminat

Punca PCOS dan Cara Mengatasinya # 3: Hidup Sihat

Kita semua tahu bahawa aktiviti fizikal adalah ubat semula jadi bagi kebanyakan penyakit yang ada. Begitu juga dalam keadaan ini, bersenam secara teratur, mengamalkan diet yang sihat, dan mengawal berat badan adalah cara mengatasi PCOS.

Cuba lakukan pelbagai aktiviti fizikal. Berjalan adalah latihan terbaik untuk melawan penyebab PCOS. Makan makanan yang dapat meningkatkan kesihatan jantung. Contoh makanan sihat yang disarankan adalah sayur-sayuran, buah-buahan, kacang-kacangan, dan biji-bijian.

Hadkan pengambilan makanan yang tinggi lemak jenuh, seperti daging, keju, dan makanan goreng. Wanita yang mempunyai PCOS akan melakukannya dengan baik sekiranya mereka dapat menurunkan berat badan. Sebenarnya, menurunkan berat badan hanya 4.5 kg dapat membantu mengimbangkan hormon dan menjadikan kitaran haid lebih teratur.

Orang dengan PCOS yang merokok harus mempertimbangkan untuk berhenti merokok. Wanita yang merokok mempunyai tahap androgen yang lebih tinggi, jadi mereka lebih mudah terdedah kepada PCOS.

Penting bagi pesakit PCOS untuk berjumpa doktor secara berkala untuk menindaklanjuti dan memastikan bahawa rawatan yang diberikan berjalan lancar. Untuk beberapa ketika, doktor juga akan memberikan rawatan untuk menghilangkan rambut halus di wajah dan jerawat.

Baca juga: 8 Gaya Hidup Sihat Ini untuk Mencegah Risiko Diabetes

Cara Mengatasi Kehamilan yang Sulit bagi Pesakit PCOS

Terdapat beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mempermudah kehamilan bagi penghidap PCOS, seperti yang diringkaskan dari buku ini Panduan Lengkap Cara Mengandung Dengan Cepat karya dr. Rosdiana Ramli, SpOG. Cara yang disyorkan adalah:

1. Terapkan diet seimbang

Sebaliknya, penyebab PCOS adalah dari diet yang buruk. Ini kerana hormon tidak seimbang. Jadi, kurangkan makanan yang mengandungi lemak dan kalori tinggi. Cuba mulakan makan makanan yang mengandungi protein tinggi.

2. Menyahtoksin badan

Tidak menggunakan kopi, gula, dan makanan yang mengandungi bahan kimia dapat membantu tubuh membuang toksin. Beberapa kajian membuktikan bahawa semakin banyak badan wanita bebas dari toksin, semakin tinggi kesuburannya.

3. Ambil ubat yang betul

Patuhi rawatan yang telah diberikan oleh doktor. Ubat-ubatan yang berfungsi untuk memerangi pengeluaran insulin akan berkesan untuk wanita yang ingin hamil.

4. Ketahui tempoh subur

Orang dengan PCOS tidak mempunyai tempoh subur biasa. Gunakan kit ujian kesuburan untuk mengetahui jam biologi yang tepat untuk memulakan program kehamilan.

5. Berehat dan elakkan tekanan

Tekanan seterusnya akan mendorong hormon androgen berfungsi. Sebenarnya, tekanan juga dapat mengelakkan kitaran subur berlaku secara teratur. Oleh itu, cubalah menjauhkan diri dari semua pemikiran negatif.

Nikmati masa santai yang menyenangkan dengan pasangan anda. Biasanya apabila seseorang tidak terlalu membebankan kehadiran bayi, akan lebih mudah untuk hamil.

Terakhir, jadikan keutamaan gaya hidup sihat dan minda positif. Terlepas dari apa yang menyebabkan PCOS dan bagaimana mengobatinya, sebarang penyakit perlahan-lahan akan hilang ketika anda fokus menikmati kehidupan. (AS)

Sumber:

Kesihatan yang sangat baik. Androgen & PCOS: Tahap Lebihan & Apa Artinya

NCBI. Diagnosis dan rawatan sindrom ovarium polikistik: garis panduan amalan klinikal Masyarakat Endokrin

Youngwoneshealth. metformin.