Cara Memasarkan Perubatan Tradisional dengan Betul di Indonesia

Akhir-akhir ini, promosi perubatan tradisional begitu pantas berlaku di pelbagai media. Perubatan tradisional dianggap sebagai penyelesaian praktikal untuk masalah yang berlaku dalam pengambilan ubat sintetik. Sebilangan orang menganggap ubat tradisional lebih selamat daripada produk sintetik, kerana ia mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit. Memang betul, tetapi tidak juga 100 peratus benar!

Sebagai pengguna pintar, kita mesti mempunyai kemampuan dan sikap berhati-hati terhadap promosi ubat tradisional yang semakin berleluasa. Namun, jangan biarkan promosi yang berlebihan benar-benar membuat kita terperangkap dalam penggunaan ubat tradisional yang salah.

Iklan ubat tradisional telah diatur melalui Keputusan Menteri Kesehatan Nomor 386 tahun 1994, mengenai Pedoman Pengiklanan Obat Bebas Obat, Ubat Tradisional, Alat Perubatan, Kosmetik, PKRT, dan Makanan dan Minuman. Dalam peraturan tersebut, iklan untuk produk perubatan tradisional mesti memenuhi kriteria berikut:

1. Mempunyai Kelulusan Agensi POM

Ternyata bukan hanya produk perubatan tradisional yang harus mendapat persetujuan dari Badan Pengawas Makanan dan Dadah (Badan POM), anda tahu! Setiap iklan perubatan tradisional juga mesti mendapat persetujuan dari POM sebelum diedarkan.

Bagaimana jika syarikat perubatan tradisional 'nakal' dan tidak melaporkan iklan produknya kepada POM? Jangan risau, pengawasan iklan perubatan tradisional dilakukan oleh setiap Balai Besar atau Balai POM di seluruh Indonesia. Atau jika Geng Sehat menjumpai iklan ubat tradisional yang mengandungi tuntutan kesihatan yang berlebihan dan kami rasa ia tidak disetujui oleh POM, laporkan saja kepada POM!

2. Objektif

Setiap iklan perubatan tradisional mesti memberikan maklumat yang betul dan tidak menyimpang dari faedah dan keselamatan yang telah disetujui oleh POM. Oleh itu, jika ubat tradisional dalam pendaftarannya mempunyai manfaat untuk membantu menjaga sistem kekebalan tubuh, maka ubat tersebut tidak boleh diiklankan sebagai ubat yang dapat menyembuhkan penyakit ini dan penyakit itu. Sekali lagi, jika perkara seperti ini berlaku, laporkan sahaja kepada POM!

3. Lengkap

Iklan ubat tradisional juga mesti memberikan maklumat lengkap mengenai keberkesanan, perkara yang perlu diberi perhatian, dan pelabelan. Kadang-kadang, ada ubat yang logo pendaftarannya masih Jamu, tetapi diiklankan dengan baik seperti ubat. Manakala kategori perubatan tradisional Jamu belum melalui ujian pra-klinikal dan klinikal, untuk membuktikan keselamatan dan keberkesanannya. Ini jelas boleh menimbulkan sikap berat sebelah dalam masyarakat.

4. Tidak Berlebihan dan Tidak Menyesatkan

Iklan ubat tradisional mesti mengandungi maklumat yang jujur, bertanggungjawab, dan tidak boleh memanfaatkan kebimbangan masyarakat mengenai masalah kesihatan. Oleh itu, jika terdapat lebih banyak difteria sekarang, iklan ubat tradisional yang mendakwa untuk menyembuhkan difteria adalah iklan yang mesti ditenggelamkan terlebih dahulu.

Masih merujuk kepada peraturan yang sama, sekurang-kurangnya ada 8 perkara dilarang dalam iklan perubatan tradisional. Ini adalah:

  • Dimainkan oleh pekerja kesihatan atau menghadirkan seseorang dengan atribut profesion kesihatan atau makmal. Contohnya seseorang yang berpakaian putih, yang identik dengan profesion kesihatan. Perkara seperti ini mudah mempengaruhi masyarakat. Atas sebab ini, dilarang kerana boleh menimbulkan kekeliruan pengguna.
  • Membuat tuntutan yang berlebihan dan mendorong penggunaan yang berterusan. Seperti yang telah dijelaskan sebelumnya, jika tuntutan tersebut adalah untuk membantu meningkatkan daya tahan tubuh, maka dalam iklan tersebut tidak boleh ada tuntutan untuk menyembuhkan diabetes. Ini jelas tidak sesuai dengan peraturan.
  • Masih merupakan kesinambungan nombor 2, jika ada tuntutan untuk menyembuhkan diabetes, itu jelas salah. Masalahnya ialah peraturan yang mengatur bahawa iklan ubat tradisional dilarang menggunakan iklan untuk penyakit yang memerlukan diagnosis dan rawatan doktor, termasuk barah, tuberkulosis, diabetes, dan lain-lain.
  • Iklan ubat tradisional juga dilarang memasukkan tuntutan seperti 'selamat', 'super', 'tokcer', 'cespleng', 'berkesan', atau 'tidak berbahaya', termasuk 'bebas atau tanpa kesan sampingan'. Tuntutan seperti ini sangat tidak sesuai dengan sifat perubatan tradisional dalam proses penyembuhan.
  • Mengandungi testimoni mengenai keberkesanan, keselamatan, dan kualiti ubat tradisional. Inilah yang sering kita temui. Kadang kala testimoni 'palsu' alias mereka sebenarnya bukan testimoni. Jadi ada testimoni yang salah, lebih-lebih lagi hanya ada karangan.
  • Tawarkan hadiah atau nyatakan jaminan mengenai keberkesanan dan kegunaan produk. Ingat, ubat tradisional bukan mesin basuh, jadi tidak ada gunanya menggunakan jaminan. Bagaimana jika badan sudah rosak kerana penggunaan ubat tradisional palsu? Ia tidak dapat diperbaiki seperti mesin basuh, bukan? Itulah sebabnya kami pintar dari awal.
  • Memarahi atau memberikan pernyataan perbandingan jenama produk lain.
  • Memaparkan pemandangan, gambar, tanda, tulisan, suara, dan lain-lain yang dianggap tidak sopan. Ini tentu saja disesuaikan dengan peraturan yang berlaku di Indonesia.
  • Sertakan logo, nama awal institusi atau institusi kesihatan, makmal, atau persatuan profesional pekerja kesihatan.

Jadi, apakah ciri-ciri iklan ubat tradisional yang benar?

Menurut peraturan, ubat tradisional menyokong. Jadi untuk kelas ubat penggalian singset alias pelangsingan, ayat iklan yang betul adalah 'membantu mengurangkan lemak badan'. Atau untuk kumpulan kekebalan tubuh, iklan yang betul adalah 'bantu mengekalkan daya tahan'.

Menjadi pengguna yang bijak adalah tanggungjawab kita. Tidak mengapa, jika kita atau orang yang kita sayangi mengambil ubat tradisional palsu hanya kerana mereka dipengaruhi oleh iklan yang mengelirukan, kesannya berkaitan dengan kesihatan!

Anda tidak mahu penyakit anda bertambah buruk, atau apa yang tidak sakit, sebaliknya menjadi sakit? Oleh itu, mari kita perhatikan hal-hal mengenai iklan ubat tradisional seperti yang disebutkan di atas, untuk memastikan bahawa produk ubat tradisional yang anda gunakan tidak memberi kesan buruk pada tubuh!