5 Kesan Negatif Bangun Siang

Adakah anda salah seorang yang suka bangun lewat? Tidak dapat dielakkan bahawa majoriti anak muda hari ini sangat suka bangun lewat dan sangat malas untuk bangun lebih awal, terutama ketika mereka sudah selesai hujung minggu betul? Dendam manis sungguh jika selepas itu hari minggu kita mesti bangun awal. Namun, anda yang mempunyai kecenderungan untuk bangun lewat semestinya lebih berwaspada. Bangun pagi ternyata memberi kesan buruk kepada badan, anda tahu. Ingin tahu? Berikut adalah 5 kesan negatif dari bangun lewat:

Mengganggu Metabolisme

Sekiranya anda bangun lewat dan waktu tidur menjadi terlalu lama, ia boleh membuatkan badan kehilangan rentak kerjanya. Biasanya, seseorang akan mudah lapar dan menambah bahagian makanannya. Anda tahu apa yang berlaku sekiranya anda makan terlalu banyak? Yap! Obesiti.

Lambat

Pasti hampir semua mengalami keadaan ketika selepas bangun tidur, badan akan merasa sangat lemah. Biasanya jika seperti ini, anda akan malas untuk melakukan sebarang aktiviti. Ini berlaku kerana sistem metabolisme tubuh masih berfungsi dalam mod malam, jadi masih perlu menyesuaikan diri sebelum dapat berfungsi dengan normal.

Baca juga: Mengalami masalah bangun pagi? Lakukan 6 Cara Mudah Untuk Bangun Pagi Keesokannya!

Disorientasi

Tidur terlalu lama menjadikan badan kita bingung, akibatnya, sukar untuk menumpukan perhatian. Kecuali kita bangun segera bersenam. Tetapi, siapa yang ingin bersenam jika anda bangun lewat?

Pening

Cecair Serebrospinal bergerak ke otak ketika kita sedang tidur dan jika kita tidur terlalu lama itu bermakna semakin banyak cecair ini memasuki otak. Sekiranya anda mempunyai terlalu banyak, itu boleh membuat kepala anda sakit teruk sehingga boleh membuat anda buta! Adakah itu bermaksud Barbie sudah lama tidur sehingga ada lagu yang membuat Barbie pening? Alamak!

Kehilangan Masa Produktif

Akibat negatif dari bangun lewat, yang pasti, tidak perlu dijelaskan lagi. Sekiranya anda tidur dari waktu ke waktu, secara automatik anda akan kehilangan banyak masa yang sebenarnya boleh digunakan untuk perkara-perkara lain yang lebih penting. Jadi, jangan bangun terlalu lama sehingga anda dapat bangun lebih awal. Hidup jauh lebih produktif betul ? Pernahkah anda mendengar ibu bapa anda berkata, ketika anda bangun pada waktu petang, rezeki anda disatukan dengan ayam? Mahu jika rezeki ditaburkan pada ayam? Ternyata, kebiasaan bangun lewat mempunyai kesan negatif untuk bangun lewat yang sangat merugikan diri sendiri, bukan? Ayuh, mulai sekarang biasakan bangun pagi agar anda lebih produktif menjalankan aktiviti harian.