Makan Makanan Jalanan? Berhati-hatilah dengan 5 Masalah Ini

Siapa yang tidak suka makan di peniaga jalanan? Ia sedap, bahagiannya besar, harganya lagi murah! Faktor-faktor ini sering menjadi sebab utama kebanyakan orang memilih makanan jalanan. Makan di jalan atau di tepi jalan memang jauh lebih murah daripada makan di restoran. Namun, anda mesti berhati-hati dengan kebersihan makanan yang dijual, ya!

Sebabnya, makanan jalanan ternyata mempunyai banyak risiko penyakit. Penyelidikan menunjukkan bahawa makanan jalanan adalah penyebab cirit-birit yang paling biasa. Sebelumnya, Keselamatan Makanan Antarabangsa Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyebutkan sejumlah potensi risiko dari makanan jalanan, yaitu:

  • Tahap bahan kimia beracun, sisa racun perosak, logam berat, dan bahan tambahan makanan yang dilarang, seperti pewarna berbahaya.
  • Bakteria patogen, seperti salmonella, staphylococcus aureus, clostridium perfringens, dan vibrio kolera.
  • Pencemaran dan pencemaran habuk.

Oleh itu, anda mesti berhati-hati dalam memilih makanan jalanan!

Baca juga: Makanan Sihat dan Murah

Faktor Risiko Snek Jalan

Kuman dari Haiwan

Haiwan yang berkeliaran di mana anda membeli makanan jalanan, terutama lalat, boleh membawa berjuta-juta kuman. Apabila anda makan makanan yang terkena kuman, ia akan menyebabkan penyakit, seperti cirit-birit, kolera, disentri, kepialu, parasit usus, hingga telur cacing.

Petua: Perhatikan kebersihan tempat makanan jalanan yang anda kunjungi. Elakkan membeli makanan jalanan yang terletak berhampiran pembetung kotor atau tempat pembuangan sampah. Selain itu, jika tempat makanan jalanan berbau tidak sedap, kemungkinan banyak lalat terbang di sekitarnya. Selain lalat, perhatikan juga jika ada binatang seperti lipas atau tikus yang berkeliaran di tempat penjualan. Sekiranya anda menjumpai haiwan ini, lebih baik jangan membeli makanan di tempat itu, okey

Bahan Larangan dan Bahan Berbahaya

Kadang-kadang apabila harga makanan murah, kebanyakan orang akan segera membelinya tanpa memeriksa bagaimana ia dibuat. Sebenarnya, tidak jarang bagi peniaga jalanan menggunakan bahan berbahaya sebagai alternatif untuk membuat makanan mereka, untuk mengurangkan perbelanjaan. Oleh itu, anda harus melihat dan memperhatikan kaedah pembuatannya dan bahan apa yang digunakan penjual semasa memasak makanan.

Banyak penjual juga menggunakan minyak masak sehingga berubah menjadi hitam. Sebenarnya, minyak yang digunakan berulang kali dapat memicu strok, kolesterol, dan darah tinggi. Penjual jalanan kadang-kadang juga tidak menjaga kebersihan makanan mereka. Biasanya mereka menjamah makanan yang dijual walaupun baru menyimpan wang.

Petua: Perhatikan bagaimana makanan dibuat, dan tanyakan kepada penjual mengenai sejumlah ramuan yang digunakan dalam penyediaan makanan. Minta penjual mengurangkan perasa, seperti MSG. Sekiranya anda mahukan lebih sedap, minta penjual menambah bawang putih. Sekiranya anda membeli makanan berasaskan buah atau sayur, seperti rujak dan gado-gado, pastikan ia dibasuh dengan sempurna. Elakkan membeli makanan dari gerai makanan jalanan yang penjualnya tidak memakai sarung tangan atau tidak mencuci tangan setelah mengendalikan barang-barang kotor.

Baca juga: Makanan Sihat Tidak Harus Mahal dan Mewah

Pencemaran dan Debu

Namanya juga makan di makanan jalanan, jadi makan makanan pasti ada di tepi jalan. Oleh itu, zarah debu jalan boleh terbang ke makanan dan menyebabkan disentri dan kolera. Bukan hanya itu, kajian dari American Journal of Preventive Medicine menunjukkan bahawa kebisingan lalu lintas yang sibuk dapat mempengaruhi sistem saraf dan merangsang pengeluaran adrenalin. Untuk kesan jangka panjang, ia boleh menyebabkan insomnia, risiko serangan jantung, dan darah tinggi.

Penyelidikan lain menunjukkan bahawa mendengar terlalu banyak bunyi kenderaan boleh membahayakan penurunan kognitif dan gejala penyakit mental, seperti gangguan mood dan gangguan panik. Selain itu, jika anda makan di tepi jalan, anda akan menyedut banyak zarah debu. Debu yang disedut ke dalam paru-paru dapat menetap dan menyebabkan gangguan fungsi paru-paru.

Petua: Cari tempat makanan jalanan yang agak jauh dari lalu lintas yang sibuk. Walaupun anda harus makan di penjaja jalanan yang berada di pinggir jalan raya yang sibuk, pilih tempat duduk sejauh mungkin dari jalan dan jangan makan sambil menghadap jalan. Sekiranya boleh, pilih makanan jalanan yang dikelilingi oleh banyak pokok, sehingga kepekatan debu rendah.

Dobi dan Peralatan Tidak Bersih

Sekiranya anda perasan, banyak peniaga jalanan mencuci pinggan di dalam baldi. Mereka tidak menggunakan air mengalir kerana tidak ada akses ke air bersih. Sebenarnya, terdapat banyak bakteria di dalam baldi, kerana air jarang berubah. Belum lagi jika mencuci peralatan hanya membilasnya. Selain itu, para peniaga juga sering mengelap alat makan menggunakan kain yang kotor.

Petua: Pilih makanan jalanan yang menggunakan air bersih ketika mencuci perkakas. Sekiranya anda melihat penjual jalan tidak bersih, lebih baik tidak makan di tempat itu. Anda boleh meminta makanan itu dibungkus dan dibawa pulang. Atau jika anda mahu lebih bersih, bawa alat makan anda sendiri.

Pewarna Berbahaya

Anda harus lebih berhati-hati dalam memeriksa warna makanan yang dijual oleh peniaga jalanan, terutama kuahnya. Sekiranya warna sos kelihatan tidak semula jadi, maka harus berhati-hati. Banyak makanan didapati menggunakan pewarna tekstil yang berbahaya bagi tubuh, terutama untuk ginjal dan hati, dan bahkan boleh menyebabkan barah.

Selain itu, anda juga harus berhati-hati jika membeli buah yang warnanya sangat terang. Banyak peniaga jalanan menjual buah yang terbukti menggunakan pewarna berbahaya, seperti metanol kuning dan rhodamine B.

Petua: Elakkan makan makanan dengan warna yang mencolok. Sekiranya anda sudah membelinya, cubalah melekapkannya pada tangan, kertas atau tisu anda. Sekiranya warnanya melekat dan sukar dikeluarkan, kemungkinan besar makanan itu mengandungi bahan pewarna berbahaya.

Petua di atas dapat memudahkan anda memilih makanan jalanan yang bersih. Anda tidak perlu takut, kerana ada juga banyak penjual jalanan yang mengutamakan kesihatan dan kebersihan tempat menjual dan makanan yang dihidangkan. Anda hanya perlu lebih berhati-hati dan berhati-hati dalam memilih makanan jalanan. Dengan begitu, anda masih dapat menikmati makanan yang lazat dan murah, tetapi tetap sihat!