Endometriosis adalah gangguan pembiakan wanita

Wanita adalah salah satu makhluk hidup yang sangat terdedah kepada pelbagai penyakit organ pembiakan. Salah satu jenis penyakit yang mungkin berlaku pada organ pembiakan wanita adalah endometriosis. Endometriosis adalah keadaan perubatan yang biasanya dialami oleh wanita di seluruh dunia, termasuk Indonesia. Dan kebanyakan orang dengan endometriosis adalah wanita dengan lingkungan umur 25 hingga 40 tahun.

Bagi anda yang tidak mengetahui endometriosis, endometriosis adalah penyakit yang berlaku apabila tisu yang membentuk lapisan permukaan rahim atau biasa disebut endometrium tumbuh di bahagian luar rahim. Lapisan endometrium ini boleh tumbuh di ovari atau lapisan pelvis di belakang rahim, malah boleh menutup bahagian atas faraj.

Sekiranya seorang wanita mengalami endometriosis, tisu endometrium akan mengalami proses penebalan dan penumpahan yang hampir sama dengan proses ketika seorang wanita sedang haid. Namun, apa yang berbeza pada pasien dengan endometriosis adalah ketika proses pelepasan darah akan berhenti dan tidak dapat keluar kerana tisu terletak di luar rahim. Akibatnya, lama-kelamaan deposit yang terbentuk dapat menjengkelkan tisu di sekitarnya, menyebabkan rasa sakit, bengkak, dan bahkan dapat menyebabkan masalah kesuburan wanita.

Penyebab gangguan ini pada tisu endometrium sebenarnya tidak diketahui, tetapi terdapat beberapa penjelasan mengenai bagaimana endometriosis boleh berlaku, termasuk:

  1. retrograde haid atau membalikkan aliran haid. Ini bermaksud bahawa terdapat proses haid yang tidak normal, iaitu darah haid yang mengandungi banyak sel endometrium yang mengalir ke tiub fallopi atau saluran tuba dan kemudian ke rongga perut. Sel-sel endometrium yang menyebarkan tesebut kemudian akan melekat pada organ pelvis dan tumbuh di sana.
  2. Gangguan sistem imun sehingga tubuh tidak dapat menghilangkan sel-sel endometrium yang biasanya tidak tumbuh di luar rahim.
  3. Penghijrahan sel endometrium ke bahagian tubuh yang lain melalui sistem darah atau limfa. Dalam beberapa kes, endometriosis dapat dijumpai di bahagian organ yang jauh dari rahim seperti mata atau otak.
  4. Metaplasia adalah proses mengubah sel dari satu jenis ke jenis yang lain sebagai tindak balas terhadap penyesuaian dengan persekitaran. Endometriosis berlaku apabila sel-sel matang di luar rahim wanita berubah menjadi sel endometrium.

Endometriosis sebenarnya tidak digolongkan sebagai penyakit yang mematikan, tetapi penyakit ini mempunyai simptom dalam jangka panjang atau kronik. Secara amnya, endometriosis akan menyebabkan kesakitan yang luar biasa di bahagian bawah perut dan kawasan sekitar pinggul. Gejala ini biasanya akan bertambah teruk sebelum dan semasa kitaran haid. Kesakitan ini juga dapat muncul ketika penghidapnya melakukan hubungan seksual atau setelah melakukannya. Sebenarnya, tidak jarang penderita merasa sakit ketika membuang air kecil dan buang air besar.

Selain kesakitan yang ditimbulkannya, endometriosis juga sering menyebabkan gejala lain yang boleh mengganggu kehidupan seharian, seperti perut kembung, cirit-birit, sembelit, mual semasa haid, darah di dalam najis atau air kencing, jumlah darah yang berlebihan semasa haid, dan pendarahan di luar kitaran haid.

Gejala yang disebabkan oleh endometriosis sebenarnya berbeza-beza, bergantung pada lokasi pertumbuhan tisu endometrium. Oleh itu, sangat penting bagi anda untuk segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami beberapa gejala yang telah disebutkan. Ini supaya anda juga dapat segera mendapatkan rawatan yang tepat untuk keadaan endometriosis yang anda alami.

Setakat ini terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk merawat endometriosis. Cara pertama untuk melakukan ini adalah dengan mengambil ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) seperti ibuprofen dan naproxen. Cara kedua adalah dengan melakukan terapi hormon untuk menghalang pengeluaran hormon estrogen di dalam badan sehingga dapat mengurangkan gejala endometriosis. Kaedah terapi hormon ini boleh diambil dengan pelbagai jenis pilihan seperti kontraseptif hormon seperti pil kawalan kelahiran; terapi progestin seperti IUD; analog hormon pembebasan gonadotropin; danazol; dan antiprogestin.

Beberapa cara yang telah disebutkan adalah cara yang boleh diambil untuk merawat endometriosis yang masih relatif ringan. Sementara itu, bagi penghidap endometriosis yang agak teruk, doktor biasanya akan mencadangkan rawatan lain, iaitu pembedahan tisu endometriosis.

Endometriosis bukanlah sejenis penyakit yang menyebabkan kematian kepada penghidapnya. Walaupun begitu, penyakit ini masih tidak dapat dipandang remeh. Adalah sangat penting bagi anda wanita untuk lebih peka terhadap keadaan badan anda dan kemungkinan gejala yang timbul di dalam diri anda. Ini sangat penting kerana jika anda mengalami gejala masalah kesihatan ini, anda dapat segera mendapatkan rawatan yang tepat.