Jenis Introvert | saya sihat

Ramai orang salah faham mengenai watak introvert. Oleh kerana introvert cenderung lebih senyap, terdapat banyak kesalahpahaman mengenai mereka, misalnya introvert sering dianggap anti-sosial. Sebabnya, mereka cenderung lebih sukar atau enggan berkomunikasi, kekok, dan kurang yakin.

Terdapat empat jenis introvert, anda tahu. Orang introvert bukan hanya orang yang pendiam ketika bersama orang lain. Terdapat empat jenis introvert dengan pelbagai jenis keperibadian. Ingin tahu, jenis introvert yang merupakan Geng Sihat? Mari periksa di bawah!

Baca juga: Sering Disalahpahami, Inilah 8 Fakta Keperibadian Introvert Sebenar!

4 Jenis Introvert

Berikut adalah jenis introvert yang dibezakan berdasarkan keperibadian mereka:

1. Introvert Sosial

Ini adalah jenis introvert klasik. Introvert sosial adalah kumpulan yang lebih suka menghabiskan masa bersendirian. Mereka akan melakukan apa sahaja untuk memastikan mereka mempunyai masa yang cukup untuk bersendirian.

Semasa bersosial, mereka hanya ingin meluangkan masa dengan beberapa rakan rapat. Orang introvert suka menghabiskan masa bersendirian dan merasa terkuras secara emosional jika mereka menghabiskan terlalu banyak masa dengan orang lain. Ini berbeza dengan rasa malu atau cemas. Introversi sosial adalah keutamaan.

2. Introspektif introvert

Introspektif introvert adalah sekumpulan orang yang menghabiskan banyak masa di kepala mereka. Oleh itu, introvert introspektif juga boleh disebut introvert intelektual. Introvert introspektif suka memikirkan semua perkara yang mereka lihat dan dengar.

Mereka mempunyai dunia yang kaya dan kompleks. Inilah sebabnya mengapa mereka menghabiskan banyak masa untuk berfikir di kepala mereka. Introvert introspektif suka merenung diri mereka sendiri.

Introvert introspektif suka menganalisis dinamika sosial dan sangat menyedari kesan keberadaan mereka dalam situasi tertentu. Sebilangan orang berpendapat bahawa introvert introspektif suka menghilang di dunia fantasi mereka, padahal sebenarnya mereka berfikir secara kritis.

Baca juga: Walaupun Tenang dan Dingin, Inilah Kelebihan Introvert!

3. Introvert Cemas

Introvert cemas mempunyai kesukaran untuk berinteraksi dengan orang lain, bahkan kadang-kadang menjadikan keadaan itu menjadi kebimbangan sosial. Tingkah laku introvert cemas dipengaruhi oleh ketidakupayaan mereka untuk berfungsi di hadapan banyak orang.

Introvert cemas sering menolak jemputan ke acara, bukan kerana mereka suka bersendirian, tetapi lebih kerana mereka bimbang akan risiko kegelisahan di sekitar orang lain.

Introvert cemas juga biasanya membayangkan masa depan berdasarkan interaksi dan pengalaman yang mereka lalui, jadi mereka cenderung mempunyai harga diri (harga diri) Yang rendah.

4. Introvert Kekangan

Introvert terkekang agak biasa dalam masyarakat. Orang dengan jenis introvert menahan diri dan mengambil masa lebih lama untuk merasa selesa dan terbiasa dengan orang lain.

Introvert terkekang tidak takut dengan pergaulan sosial. Sebaliknya, mereka biasanya suka bertemu orang baru, tetapi mereka biasanya sangat selektif dalam memilih orang yang mereka percayai dan merasa selesa untuk dibuka.

Ini sering membuat introvert terkekang nampak misteri. Tetapi sebenarnya orang introvert terkekang cuma mahu membuat pemerhatian terlebih dahulu sebelum melakukan apa-apa. Mereka suka berfikir sebelum bercakap. (UH)

Baca juga: Tidak Extrovert atau Introvert? Mungkin anda seorang Ambivert!

Sumber:

Baik dan Baik. Sebenarnya Terdapat 4 Jenis Introvert, dan Masing-masing Mempunyai Kekuatan Sosial Sendiri. Mac 2020.

Terapi Swasta. 4 JENIS INTROVERT YANG MEMBENARKAN PERSONALITI ANDA. Mac 2020.