Ciri-ciri Kanak-kanak Canggung - GueSehat.com

Ibu, pernahkah anda mendengar istilah kekok pada anak-anak? Kekok apabila diterjemahkan ke bahasa Indonesia bermaksud 'lambat atau kekok'. Ibu bapa dan guru sering "dilangkau" untuk mengenali gangguan motor ini kerana kebodohan atau gejala yang sangat heterogen.

Istilah kekok itu sendiri dipopularkan oleh The American Psychiatric Association pada tahun 1975 dengan istilah "kekok".sindrom kanak-kanak yang kekok", Yang kemudian berkembang menjadi Developmental Coordination Disorder (DCD) atau dalam bahasa Indonesia disebut Coordination Developmental Disorder (GPK).

Seorang kanak-kanak disebut kekok jika dia mengalami gangguan perkembangan yang ditandai dengan gangguan koordinasi motor yang ketara dan tidak disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu, seperti cerebral palsy, distrofi otot, dan keterbelakangan mental. Kanak-kanak yang kekok mempunyai tahap kecerdasan normal (IQ). Kira-kira 6-13% kanak-kanak usia sekolah mengalami ini dan lebih biasa pada kanak-kanak lelaki.

Boleh Mengganggu Masa Depannya

Adakah anda tahu mengapa kekok tidak boleh diabaikan? Kajian menunjukkan bahawa gangguan koordinasi motorik yang dialami dapat berlanjutan sehingga anak mencapai usia remaja dan juga dewasa.

Pada kanak-kanak usia sekolah, gangguan ini boleh mengganggu pencapaian akademik dan hubungan sosial anak-anak. Pada masa remaja, masalah boleh menjadi lebih rumit kerana kanak-kanak yang kekok cenderung menghadapi masalah dengan emosi dan sosial mereka.

Pergerakan motor itu sendiri terbahagi kepada pergerakan motor kasar dan halus. Pergerakan motor yang tepat memerlukan fungsi harmoni dari lima deria, memproses maklumat di otak, dan menyelaraskan fungsi otak, sehingga pada akhirnya, corak pergerakan tertentu muncul.

Ini tidak terjadi pada anak-anak yang canggung, di mana proses pemprosesan maklumat mengalami defisit, terutama yang berkaitan dengan visual-spatial (spatial planning). Faktor genetik dianggap berperanan dalam kemahiran motor kanak-kanak. Gangguan juga boleh berlaku kerana trauma fizikal dan psikologi, misalnya, ia lebih kerap terjadi pada kanak-kanak yang mempunyai sejarah trauma kelahiran.

Ayuh, kenali ciri-cirinya!

Anak-anak yang kekok sebenarnya dapat dikesan lebih awal dan campur tangan seawal mungkin, Ibu. Perkembangan motor asas pada kanak-kanak yang kekok mungkin berada dalam had normal berdasarkan usia mereka.

Mereka tidak mengalami kelewatan, seperti duduk atau berjalan. Walau bagaimanapun, kelewatan dapat dilihat ketika anak mula berkembang secara sosial. Kanak-kanak yang kekok itu tidak begitu mahir seperti anak-anak lain seusianya dalam hal-hal seperti bermain basikal, menangkap bola, memegang pensil, hingga menulis.

Pada kanak-kanak usia prasekolah, ibu dapat mengenali dan mengesyaki bahawa dia mempunyai GPK jika dia sering memukul objek atau jatuh dengan mudah ketika berjalan atau berlari, cenderung tidak kemas dan lebih suka menggunakan tangannya ketika makan, dan mengalami kesukaran memegang pensil atau menggunakan gunting.

Pada usia sekolah, anak-anak yang kekok cenderung terlambat dalam menguasai kemahiran harian yang diperlukan untuk hidup berdikari, seperti mengunci pakaian, menutup penutup gelas, mengikat tali kasut, dan melipat pakaian mereka sendiri.

Tidak jarang, kanak-kanak yang kekok dilaporkan sering menjatuhkan barang yang dipegangnya. Dia mula dikucilkan dari masyarakat kerana dianggap ceroboh dan tidak responsif. Lama kelamaan, kanak-kanak menjadi tidak selamat dan menarik diri dari masyarakat. Dia juga dapat mengalami gangguan pembelajaran, yang mempengaruhi pencapaian akademiknya.

Apa nak buat?

Sudah tentu keputusan yang bijak adalah berjumpa doktor untuk menggali lebih jauh, sehingga dapat mendiagnosis dengan tepat sama ada anak kecil anda benar-benar mempunyai GPK. Sekiranya dia didiagnosis menghidap GPK, banyak perkara boleh dilakukan.

Yang pasti, keparahan gangguan koordinasi yang dialami dapat dikurangkan. Kajian terbaru menunjukkan bahawa terapi pekerjaan individu (terapi pekerjaan secara individu) dapat meningkatkan kemahiran motorik tertentu, sehingga dapat memupuk keyakinan diri anak.

Dalam aktiviti harian, anak-anak yang kekok dapat diajak untuk lebih aktif dalam kegiatan sukan, seperti berenang, menunggang kuda, atau bermain muzik. Dan, adalah mustahak untuk mewujudkan suasana yang menyokong dalam keluarga agar mereka tidak merasa berbeza dengan anak normal seusianya. (AS)

Trik Mengatasi Kesukaran Mandi Anak - GueSehat.com

Rujukan

1. Zwicker JG, et al. Gangguan koordinasi perkembangan: tinjauan dan kemas kini. Eur J Paediatr Neurol. 2012. Vol. 16 (6). hlm. 573-81.

2. Supartha M, et al. Kekok. Pediatrik Sari. 2009. Vol. 11 (1). hlm. 26-31.

3. Hamilton S. Penilaian Kekemasan pada Kanak-kanak. Am Fam Physician. 2002. Vol. 66 (8). hlm.1353-1441.

4. Dahliana J. Anak Lambat Kerana Perkembangan Penyelarasan Yang Terjejas. Diakses dari www.idai.or.id pada 08 Ogos 2019