Petua Lemak Miss V Sihat

Penampilan adalah salah satu perkara terpenting bagi wanita. Kebersihan dan kemas adalah salah satu keutamaan utama bagi wanita untuk menjaga kecantikan penampilan mereka. Bukan hanya bahagian luar yang dapat dilihat, tetapi juga kebersihan dan rapi badan lain yang dipertimbangkan, salah satunya adalah kebersihan rambut di kawasan kemaluan. Adakah anda sebenarnya kurang memperhatikan kebersihan rambut di sekitar kawasan kemaluan? Sekiranya anda masih tidak yakin membersihkan rambut kemaluan, pakar dermatologi dr. Rachel Miest dan pakar estetik Fernanda Santos (pemilik Beleza Beauty Spa) berlesen memberitahu anda apa yang perlu anda persiapkan sebelum melakukannya waxing pada rambut kemaluan.

Berikut adalah petua untuk membersihkan miss v dengan waxing :

 1. Pertama sekali mengetahui bahawa waxing di sekitar alat kelamin anda akan terasa lebih menyakitkan daripada tempat lain, kerana kulit di kawasan faraj anda lebih nipis sehingga lebih sensitif. Selain itu, kulit juga cenderung kurang anjal.
 1. Bersihkan Miss V anda dengan kain lap 2-3 hari secara berkala sebelum anda melakukannya waxing . Membersihkan kawasan faraj dapat membantu membuang sel kulit mati dan tentunya mencegah keputihan . Lakukan pembersihan dengan kain lembut kerana menggunakan bahan kasar dapat merengsakan kulit faraj.
 1. dulu awak buat waxing bersendirian? Kali ini untuk membersihkan Miss V, anda harus menyerahkannya kepada seseorang yang sudah profesional kerana mereka lebih tahu di mana dan bagaimana cara yang selamat untuk membersihkan kawasan tersebut.
 1. Batal waxing sekiranya keadaan kulit tidak baik (meradang) kerana ia bukan sahaja akan terasa lebih menyakitkan tetapi kerengsaan akan bertambah teruk sehingga jangkitan.
 1. Beritahu orang yang membantu anda melakukannya waxing mengenai apa yang anda makan dan jika ada kepekaan yang cukup tinggi, beritahu mereka dengan segera supaya mereka tahu apa dan bagaimana membersihkan vagina anda. Ini berkaitan dengan beberapa produk untuk kulit yang boleh menyebabkan sensitiviti kulit lebih tinggi.
 1. Elakkan melakukan waxing semasa anda berada dalam tempoh anda. Satu kajian menunjukkan bahawa reseptor kesakitan wanita sebenarnya berubah semasa haid. Kesakitan yang berlebihan adalah perkara biasa dan tahap kesakitan akan berbeza dari wanita ke wanita. Jadi jangan terlalu risau, okey?
 1. Ambil apa sahaja yang anda fikirkan dapat mengurangkan rasa sakit, anda juga boleh mengambil aspirin yang akan membantu menghilangkan rasa sakit 30-45 sebelum melakukannya waxing.
 1. Gunakan krim penghilang rasa sakit yang mungkin anda perlukan, tetapi sebelum menggunakannya perhatikan ramuan dan bagaimana keadaan kulit anda. Sekiranya ia baik untuk anda gunakan, sapukan krim 30-45 minit sebelum anda menggunakannya waxing. Sebaiknya berjumpa dengan doktor anda sebelum menggunakan ubat ini.
 1. Sebelum melakukan waxing buat diri anda tenang seperti melakukan yoga, jika anda tegang, ia akan lebih menyakitkan.
 1. Minum minuman beralkohol sebelum melakukan waxing dapat membantu anda untuk berasa lebih tenang. Namun, di satu pihak, pengambilan anggur boleh menyebabkan keradangan dan jangkitan pada kulit. Kesan ini berbeza bagi setiap orang, bergantung pada keadaan badan dan kepekaan kulit.
 2. Bereksperimen di beberapa tempat dan pastikan kualiti terjamin dan produk yang digunakan sesuai untuk kulit anda. Pilih perkara yang membuat anda selesa.
 1. Pakai pakaian yang selesa mungkin yang longgar sehingga kulit anda dapat bernafas semasa anda berada waxing .
 1. Jika awak waxing cuba minum air mineral sebanyak mungkin untuk membantu mengelakkan dehidrasi.
 1. Menunaikan janji waxing apabila anda mempunyai sedikit masa lapang. Banyak pendapat mengatakan setelah mereka melakukannya waxing ada bahagian Miss V yang menyakitkan.
 2. Cari tempat waxing yang anda sangat suka dan dipercayai sehingga anda merasa selesa ketika melakukannya. Sekiranya ia dilakukan oleh seseorang yang profesional dan biasa berurusan dengan anda, mereka akan lebih tahu apa yang harus dilakukan dengan aduan anda.

Sekiranya anda sudah mengetahui dan melakukan perkara-perkara ini sekurang-kurangnya anda akan lebih bersedia untuk melakukannya waxing. Jangan ragu untuk menjaga kebersihan kawasan Miss V anda untuk menjaga kesihatannya.