Adakah Susu Rendah Lemak Lebih Sihat?

Susu adalah salah satu jenis minuman sihat dan popular. Bukan hanya bayi dan kanak-kanak tetapi juga orang dewasa meminumnya. Susu lembu adalah minuman susu yang paling biasa. Terdapat banyak jenis susu lembu yang dimakan oleh manusia.

Susu lembu sangat digemari kerana rasanya lebih ringan dan rasanya lebih enak, tetapi ia tetap menjadi salah satu minuman terbaik untuk badan kerana memberikan banyak faedah. Krim penuh, rendah lemak, dan susu skim semuanya mempunyai faedah yang berbeza.

Namun, walaupun susu mempunyai pelbagai zat yang diperlukan untuk pengembangan dan memaksimumkan prestasi badan, orang masih memilih ketika mereka ingin minum susu lembu. Susu dengan kandungan lemak rendah atau rendah lemak biasanya dianggap lebih sihat daripada susu penuh krim. Ya, susu penuh krim sering mendapat gelaran tidak sihat kerana lemak menjadi cepat.

Baca juga: Bukti Ilmiah Menembusi 5 Mitos Di Sekitar Susu!

Perbezaan antara Susu Krim Penuh dan Susu Rendah Lemak

Kedua-dua susu ini dibezakan oleh proses penyulingan dan kandungan lemak di dalamnya. Susu krim penuh mempunyai kandungan lemak yang lebih tinggi. Dalam proses pengeluaran, kandungan lemak dalam susu ini tidak dikeluarkan sehingga setiap gelas mempunyai kandungan hingga 3.25 persen. Oleh itu, kandungan kalori lebih tinggi.

Walaupun susu rendah lemak, seperti namanya, susu ini dikeluarkan dalam proses pengeluaran, hanya menyisakan 0,5 persen. Jumlah kandungan lemak kedua-duanya secara amnya tidak akan mempengaruhi nutrien lain dalam susu.

Pemakanan kedua-dua susu tetap sama. Yakni ada kalsium, vitamin D, vitamin A, fosfor, vitamin B2, dan vitamin B12. Namun, kandungan asid lemak omega-3 dalam dua jenisnya berbeza.

Semakin banyak kandungan lemak dalam susu, semakin tinggi kandungan asid lemak omega-3. Asid lemak omega-3 ini sangat bermanfaat untuk kesihatan jantung dan otak anda.

Baca juga: Sebab-sebab mengapa minum susu lebih disarankan setelah melakukan senaman berat

Mengonsumsi Susu Krim Penuh Akan Mengumpul Lemak, Betul?

Susu krim penuh mengandungi lemak tepu. Tetapi membenarkannya akan membuat simpanan lemak di dalam badan. Jawapannya tidak semestinya, kerana pada dasarnya setiap orang masih memerlukan pengambilan lemak untuk kesihatan.

Malah orang dewasa masih memerlukan sebanyak 67 gram lemak setiap hari. Oleh itu, pengambilan 2 gelas susu krim penuh setiap hari adalah dos yang mencukupi untuk memenuhi keperluan lemak dalam badan. Lemak dalam susu adalah lemak yang baik berbanding lemak dari makanan seperti makanan goreng atau makanan berlemak lain.

Adakah Susu Rendah Lemak Lebih Sihat?

Sebab utama mengapa susu rendah lemak dianggap lebih sihat kerana ia mengandungi kurang lemak. Orang menganggap bahawa dengan kandungan lemak dan kalori yang tinggi akan menjadikan badan lebih gemuk, terutama bagi mereka yang sedang menjalani diet. Sebenarnya, ia bergantung pada corak kehidupan dan pengambilan makanan harian.

Dilaporkan dari penyelidikan dari Jurnal Kesihatan Primer Scandinavia, susu penuh krim mampu menekan selera makan. Susu krim penuh, dengan semua kelebihan pemakanannya, dapat membantu mereka yang memakannya merasa kenyang lebih lama. Dengan cara itu, anda dapat mengurangkan pengambilan makanan lain. Susu krim penuh sebenarnya dapat membantu proses penurunan berat badan.

Peserta kajian yang mempunyai pengambilan susu tinggi lemak mempunyai risiko obesiti perut 48% lebih rendah. Malah satu kajian mengatakan bahawa kandungan asid lemak omega-3 dalam susu ada kaitannya dengan diabetes. Maksudnya, semakin banyak anda minum susu dengan kandungan asid lemak tinggi, risiko diabetes akan berkurang sebanyak 44 peratus.

Di samping itu, walaupun susu rendah lemak mempunyai kandungan lemak yang lebih rendah, susu tidak semestinya mengandungi lebih sedikit gula. Biasanya makanan atau minuman yang berlabel rendah lemak atau bebas lemak mempunyai kandungan gula yang lebih tinggi.

Dalam produk dengan kandungan lemak dan kalori yang lebih rendah, gula sering ditambah gula untuk meningkatkan rasa. Jadi, geng, tidak perlu ragu untuk memilih susu krim penuh! Kerana ternyata bahawa kelebihan susu krim luar biasa untuk tubuh anda.

Rujukan:

//www.healthline.com/nutrition/whole-vs-skim-milk

//www.verywellfit.com/milk-nutrition-facts-calories-and-health-benefits-4117877

//www.health.harvard.edu/staying-health/is-low-fat-or-full-fat-the-better-choice-for-dairy-products