8 Penyakit Ini Menyebabkan Kebas di Muka

Secara umum, tubuh mengalami kebas ketika saraf rosak, mencubit, atau meradang. Lalu, bagaimana jika orang yang mengalami kebas adalah wajah? Saraf yang terletak di sebelah kiri dan kanan kepala bertugas mengatur tindak balas wajah terhadap rasa, sakit, suhu, sentuhan, dan sensasi lain.

Jadi, terdapat banyak saraf yang mengawal pergerakan wajah. Sebarang masalah dengan saraf ini boleh mengganggu tindak balas wajah terhadap sensasi. Ini boleh berlaku selepas pembedahan pergigian, kecederaan, atau jika Gang Sihat tidur dalam posisi yang salah.

Namun, selain beberapa penyebab di atas, beberapa penyakit dan keadaan kesihatan juga dapat menyebabkan kebas pada wajah. Berikut adalah beberapa penyakit dan keadaan kesihatan ini!

Baca juga: Neuralgia Trigeminal, Sakit Wajah yang Menyakitkan!

1. Sklerosis Berbilang

Mati rasa adalah salah satu gejala sklerosis berganda yang paling awal dan paling biasa. Anda mungkin mengalami kebas pada wajah atau bahagian badan anda yang lain. Ini berlaku kerana dalam sklerosis berganda, sistem kekebalan tubuh menyerang lapisan yang melindungi serat saraf. Tanpa lapisan ini, saraf mudah rosak.

2. Herpes Zoster

Penyakit ini menyebabkan jangkitan pada saraf yang disebabkan oleh virus yang sama dengan virus pada cacar air. Herpes zoster boleh mencetuskan ruam pada kulit di satu sisi muka atau badan. Ruam yang disebabkan oleh kayap menyakitkan. Kadang-kadang, ruam mempengaruhi kawasan kulit di sekitar satu mata. Kira-kira 1 - 5 hari sebelum ruam muncul, anda akan merasa sakit, menyengat, gatal, dan mati rasa di bahagian badan.

3. Pukulan

Penyakit ini disebabkan oleh pecah atau penyumbatan saluran darah yang mengepam darah dan oksigen ke otak. Salah satu gejala strok adalah kebas pada wajah. Tanpa darah dan oksigen, sel-sel otak dapat mati dengan cepat, sehingga bahagian tubuh yang dikendalikan oleh saraf di dalamnya juga berhenti berfungsi.

Dalam strok, rawatan segera adalah penting. Semakin lama rawatan diberikan, semakin tinggi risiko kerosakan otak kekal. Oleh itu, jika anda mengalami simptom strok, segera dapatkan rawatan perubatan.

4. Serangan Iskemia Sementara

Keadaan ini juga dikenali sebagai mini stroke. Gejalanya sama seperti strok, termasuk kebas muka. Sama seperti strok, serangan iskemia sementara juga disebabkan oleh gumpalan darah di otak. Berbeza dengan strok, dalam serangan iskemia sementara, bekuan hilang dengan cepat dan gejala hanya berlangsung beberapa minit.

Baca juga: Mata Berkedip Terlalu Sering, Adakah Itu Biasa?

5. Bell's Palsy

Penyakit ini menjadikan otot di satu sisi wajah menjadi lemah dan lumpuh. Bahagian muka menjadi terkulai, termasuk kelopak mata dan sudut mulut. Lumpuh Bell disebabkan oleh pembengkakan saraf wajah, yang mempengaruhi pergerakan wajah. Gejala boleh berlangsung berjam-jam atau berhari-hari. Secara umum, orang yang mengalami kelumpuhan Bell pulih dalam beberapa minggu.

6. Ketumbuhan

Beberapa tumor jinak boleh tumbuh di saraf yang mengawal sensasi dan pergerakan wajah. Sekiranya tumor besar, saraf dapat dikompresi. Gejala bergantung pada saraf mana yang dipengaruhi oleh tumor. Anda mungkin mengalami mati rasa di wajah anda, atau hanya mengalami kesukaran untuk mengunyah. Tumor juga boleh menyebabkan kelemahan otot muka dan pendengaran.

7. Aneurisma Otak

Penyakit ini adalah pembesaran arteri di otak. Sekiranya keadaan hanya menyebabkan pelebaran saluran darah yang kecil, biasanya tidak akan menyebabkan gejala. Namun, jika aneurisma bertambah besar, ia boleh memberi tekanan pada otak dan tisu saraf. Ini menyebabkan kebas pada satu sisi wajah. Anda mungkin juga merasa sakit pada sebelah mata.

Sekiranya aneurisma otak pecah, ia boleh menyebabkan pendarahan di dalam otak. Biasanya, ini menyebabkan gejala seperti sakit kepala yang agak teruk. Sekiranya ini berlaku, ia harus segera dirawat oleh doktor.

8. Migrain Hemiplegik

Migrain hemiplegik adalah jenis migrain yang agak jarang berlaku. Penyakit ini menyebabkan sakit kepala dan mati rasa di satu bahagian badan. Sensasi mati rasa boleh berlaku di muka, kaki, atau tangan. Walau bagaimanapun, gejala ini biasanya hanya berlangsung selama beberapa jam hingga beberapa hari.

Baca juga: Terdapat teknologi terkini untuk merawat saraf yang terjepit

Sekiranya Gang Sihat mengalami kebas pada wajah, maka penyebab yang paling mungkin adalah salah satu daripada lapan penyakit di atas. Kerana beberapa penyakit di atas diklasifikasikan sebagai berbahaya dan mesti diubati dengan cepat, anda harus segera berjumpa doktor jika Gang Sihat mengalami kebas pada wajah. (UH / AY)

Sumber:

Klinik Mayo. "Mati rasa," "Aneurisma Otak," "Kayap," "Strok," "Tumor Saraf Periferal."

Persatuan Pakar Bedah Neurologi Amerika. "Anatomi Otak," "Trigeminal Neuralgia."

Institut Gangguan Neurologi Nasional dan Strok. "Lembaran Fakta Bell's Palsy. "

Klinik Cleveland. "Bell's Palsy."

Yayasan Aneurisma Otak. "Dasar-dasar Aneurisma Otak."

Yayasan Migrain Amerika. "Migrain Hemiplegik."

Yayasan Sakit Kepala Negara. "Migrain Hemiplegik: Jenis Migrain yang Tidak Biasa Dengan Aura."

Persatuan Sklerosis Pelbagai Kebangsaan. "Mati rasa atau kesemutan," "Definisi MS," "Gejala MS."

CDC. "Kayap (Herpes Zoster)."

Persatuan Strok Amerika. "Tanda Amaran," "Mari Kita Bincangkan Mengenai Strok," "TIA (Serangan Iskemia Sementara)."

Pusat Perubatan NYU Langone. "Jenis Tumor Pangkalan Tengkorak," "Mendiagnosis Tumor Pangkalan Tengkorak."