Kaedah Induksi Semula Jadi | Saya sihat

Salah satu soalan yang sering anda dengar semasa mengandung adalah ketika tarikh lahir bayi anda. Jadi, wajar jika tarikh akhir atau HPL menjadi sangat penting bagi ibu.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang penghantaran tidak selalu sesuai dengan HPL, ia dapat lebih cepat atau lebih lambat. Apabila waktu penghantaran tidak tiba, atau lambat, Ibu akan merasa risau dan tidak selesa.

Sebenarnya, anda tidak perlu terlalu risau tentang perkara ini. Dalam kebanyakan kes, bayi tidak dilahirkan mengikut HPL. Di samping itu, terdapat sebilangan kaedah induksi semula jadi selain rangsangan jarak membran (sapuan membran) yang boleh anda lakukan untuk mempercepat kelahiran.

Baca juga: Breech Baby, Adakah Mungkin Melahirkan Secara Normal?

Apa yang Menyebabkan Bayi Tidak Lahir Menurut HPL?

Anggota perubatan biasanya menggunakan formula Naegele untuk mengira usia kehamilan, berdasarkan jangka masa kehamilan dan tarikh haid terakhir. Walau bagaimanapun, kaedah pengukuran ini mempunyai banyak kebaikan dan keburukan.

Baca juga: Berjongkok Semasa Kehamilan, Adakah Berbahaya?

Cara Induksi Semula Jadi

Berikut adalah beberapa kaedah induksi semula jadi yang boleh anda lakukan untuk mempercepat kelahiran:

1. Makan Makanan Tertentu

Mungkin anda pernah mendengar bahawa terdapat sejumlah makanan yang dapat merangsang kontraksi. Buah-buahan, seperti nanas, kiwi, mangga, dan betik, kaya dengan enzim bromelain.

Dari segi sejarah, enzim ini digunakan untuk merangsang kontraksi. Walaupun ini tidak pernah diuji pada manusia, beberapa kajian haiwan skala kecil mendapati bahawa memakan nanas mempunyai kesan pada tisu rahim.

Nanas adalah pilihan paling popular untuk merangsang kontraksi dan mempercepat penghantaran. Tetapi untuk dapat merasakan kesannya, nanas perlu dimakan dalam jumlah banyak.

Selain nanas, pengambilan kurma di akhir kehamilan juga dapat membantu mempercepat kelahiran dan merangsang kontraksi. Satu kajian kecil di Jordan mendapati bahawa memakan kurma kering dapat membantu mempercepat waktu kelahiran dan memendekkan tempoh pengecutan.

Ini kerana kurma dapat membantu merangsang hormon oksitosin. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan sama ada tarikh sebenarnya dapat mempercepat tenaga kerja dan merangsang kontraksi. Yang pasti, berunding terlebih dahulu dengan pakar kandungan anda mengenai pengambilan makanan ini.

2. Mempunyai Seks

Seks sering disebut sebagai cara untuk mempercepat kelahiran dan merangsang kontraksi. Sebabnya, air mani kaya dengan prostaglandin, yang merupakan sejenis bahan kimia yang digunakan dalam dunia perubatan untuk induksi kehamilan.

Melakukan hubungan seks atau mencapai orgasme juga meningkatkan tahap hormon oksitosin, yang diperlukan untuk merangsang kontraksi dan mempercepat kelahiran. Walaupun begitu, masih belum jelas apakah kaedah ini benar-benar berkesan dalam merangsang kontraksi pada akhir kehamilan.

Berkesan atau tidak, melakukan hubungan seks di akhir kehamilan tidak menimbulkan bahaya kepada bayi atau ibu, selagi ia dilakukan dengan betul. Elakkan melakukan hubungan seks jika airnya pecah kerana boleh meningkatkan risiko jangkitan.

3. Sukan

Sukan, termasuk berjalan kaki, menggunakan bola kelahiran, atau menaiki tangga juga merupakan kaedah induksi semula jadi yang sering disarankan oleh doktor. Ini kerana aktiviti ini memberi tekanan pada pelvis dan membantu mendorong bayi ke bawah. Tidak ada kajian yang menunjukkan sama ada berjalan dapat mempercepat kelahiran dan merangsang kontraksi. Namun, berjalan kaki dapat merehatkan ibu.

4. Terapi Pelengkap

Terapi pelengkap, seperti aromaterapi, refleksologi, akupunktur, dan urut kehamilan, juga merupakan kaedah induksi semula jadi yang sering disarankan. Namun, sekali lagi tidak ada bukti yang cukup untuk membuktikan sama ada terapi pelengkap sebenarnya dapat mempercepat kelahiran dan merangsang kontraksi.

Terapi pelengkap boleh menjadi cara relaksasi yang baik pada akhir kehamilan, asalkan dilakukan oleh profesional dan berpengalaman dalam melayani wanita hamil. Kami mengesyorkan agar, sebelum melakukan terapi pelengkap, berjumpa dengan doktor terlebih dahulu.

Satu kajian menunjukkan bahawa menggunakan terapi pelengkap menurunkan risiko menggunakan kaedah kelahiran epidural dan caesar, dan meningkatkan kemungkinan kelahiran vagina.

Terdapat juga beberapa bukti bahawa akupunktur dapat menyebabkan perubahan serviks dalam masa 24 jam. Walau bagaimanapun, tidak diketahui sama ada ini akan menyebabkan wanita hamil mengalami kontraksi dengan lebih cepat. (AS)

Baca juga: Kelahiran Normal pada Wanita Hamil dengan Mata Minus, Menyebabkan Buta?

Rujukan

NCT. Bagaimana memulakan kerja: mitos atau kebenaran?.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found