6 Aspek Perkembangan Anak pada Usia Awal - GueSehat.com

Penting bagi ibu bapa untuk mengikuti peringkat perkembangan anak mereka. Pada setiap peringkat, mereka akan menunjukkan kebiasaan baru. Sekiranya Ibu dan Ayah dapat mengarahkan dengan sabar, tabiat baik akan terbentuk. Sebenarnya, nilai keyakinan diri terhadap diri mereka boleh berubah. Oleh itu, tidak jarang ibu bapa mencari kemahiran khusus yang dapat dikembangkan.

Ibu dan Ayah perlu tahu ada 6 aspek perkembangan awal kanak-kanak. Dalam setiap aspek ini, bukan sahaja keperluan fizikal yang perlu dipertimbangkan, tetapi juga sosial, psikologi, dan sebagainya. Setiap aspek ini saling mempengaruhi dalam mempersiapkan anak anda untuk menjadi orang yang sihat, baik dari segi fizikal dan mental.

1. Nilai Agama dan Moral

Setiap anak, terutama di Indonesia, selalu dibesarkan dengan nilai-nilai agama. Anak kecil perlu mengetahui agama yang mereka ikuti dan menjalankan ibadah, ditambah dengan masyarakat. Agama juga mengajar banyak sikap yang betul, seperti menolong orang lain, bersikap jujur, sopan, hormat, dan bertoleransi dengan penganut agama yang berbeza.

Sekiranya nilai-nilai ini dikembangkan, sudah pasti akan membawa kebaikan kepada masyarakat Indonesia yang majmuk. Ibu bapa dan persekitaran yang terdekat harus mengamalkan nilai-nilai keagamaan dan moral ini, untuk menolong si kecil mendapat nilai yang betul.

2. Fizikal dan Motor

Motor fizikal adalah segala yang berkaitan dengan perkembangan badan.

 • Kemahiran motor halus adalah kemampuan menggunakan alat untuk penerokaan dan ekspresi diri, seperti menggunakan pensil.
 • Motor kasar adalah kemampuan tubuh untuk berkoordinasi, seimbang, lincah dan fleksibel mengikut peraturan. Anak kecil anda dapat melatih bahagian ini dengan baik melalui sukan.
 • Perkembangan fizikal dan tingkah laku keselamatan, iaitu mempunyai berat badan, tinggi badan, dan lilitan kepala mengikut usia. Anak kecil anda juga perlu mempunyai kemampuan untuk hidup bersih dan sihat. Dia juga perlu menjaga keselamatannya sendiri.

3. Kognitif

Aspek kognitif berkait rapat dengan akal dan fikiran. Pertumbuhan di kawasan ini sangat luas, bukan sahaja di sekolah tetapi juga dari permainan yang membuat si kecil berfikir. Dalam aspek ini, dia akan belajar:

 • Selesaikan masalah dalam kehidupan seharian secara praktikal, fleksibel, dan dapat diterima secara sosial. Dia juga dapat menerapkan pengetahuan dan pengalaman dalam situasi baru.
 • Anak anda boleh berfikir secara logik, seperti mengenali perbezaan, corak, klasifikasi, sebab dan akibat, perancangan, dan inisiatif.
 • Anak kecil anda juga dapat mengenali, menyebut, dan menggunakan simbol seperti nombor dan abjad. Anak kecil juga dapat menggambarkan sesuatu yang telah mereka lihat.

4. Emosi Sosial

Pada tahap perkembangan ini, ia berkait rapat dengan pengetahuan diri dan orang sekeliling.

 • Anak kecil anda mula menunjukkan kebolehan mereka. Dia juga tahu perasaannya sendiri, mengawal dirinya, dan menyesuaikan diri dengan orang lain.
 • Dia belajar untuk bertanggungjawab terhadap dirinya sendiri dan orang lain. Dia mula belajar hak, peraturan, dan bertanggung jawab atas tingkah lakunya untuk kebaikan orang lain.
 • Dia juga lebih suka bermain dengan rakan sebaya, memahami perasaan, memberi respons, berkongsi, mendengar, dan menghormati hak dan pendapat orang lain. Dia juga lebih bekerjasama dan boleh bersikap sopan.

5. Bahasa

 • Si kecil lebih memahami maksud ibu bapa, seperti perintah, peraturan, cerita, dan menghargai membaca.
 • Dia boleh bercakap dengan baik, seperti soal jawab dan menceritakan semula.
 • Dia juga lebih memahami bentuk dan bunyi huruf.

6. Seni

Setiap kanak-kanak dilahirkan berimaginasi. Oleh itu, tidak aneh bahawa seni termasuk dalam 6 aspek perkembangan awal kanak-kanak. Dia boleh meneroka dan mengekspresikan dirinya dari segi muzik, drama, lukisan, kraf, dan banyak lagi. Dia juga lebih menghargai karya seni.

Beberapa Perkara Yang Perlu Diketahui Tentang Perkembangan Anak

Setiap aspek perkembangan anak yang telah disebutkan di atas memang perlu dipertimbangkan oleh setiap ibu bapa, bahkan dilatih seawal mungkin. Namun, tidak perlu risau jika anak anda tidak menunjukkan perkembangan yang sama dengan anak-anak lain seusianya.

Terdapat beberapa perkara yang perlu diketahui oleh Ibu dan Ayah mengenai perkembangan anak ini, termasuk:

1. Periksa dengan kerap

Cara terbaik untuk memastikan anak anda meningkat usia sesuai dengan membawanya menjalani pemeriksaan berkala dengan pakar pediatrik atau bidan. Anggota perubatan ini kemudian akan memeriksa perkembangan fizikal si kecil anda dan bercakap dengan anda mengenai kemajuan yang telah dicapai, termasuk apa yang dapat dilakukan untuk merangsang dia di masa depan.

2. Tahap perkembangannya hanyalah garis panduan

Perlu diingat bahawa tahap perkembangan ini bukanlah garis panduan mutlak yang perlu diterapkan. Sebilangan bayi melewati satu tahap lebih awal, tetapi ada yang melewatinya lebih awal daripada yang lain.

Setiap bayi berkembang mengikut kadar mereka sendiri. Kemajuan yang berlaku lebih perlahan daripada rata-rata bukanlah cerminan kemampuan masa depannya.

3. Tahap perkembangan bermula dari kepala dan terus turun

Jangan bimbang jika anak kecil anda mungkin mengalami perkembangan yang pantas dalam proses bercakap, tetapi ia tidak menunjukkan banyak kemajuan untuk berjalan.

Ketahui bahawa tahap perkembangan anak bermula di kepala dan jalankannya mengikut urutan tertentu. Anak anda tidak akan mencapai kemahiran baru sehingga dia berjaya mengembangkan kawalan otot atau pemikiran tertentu yang diperlukan oleh kemahiran baru.

4. Cara merangsang perkembangan anak-anak

Ibu boleh memberi rangsangan untuk menyokong perkembangan anak kecil anda, tetapi itu tidak bermakna anda boleh membuatnya mempunyai kemahiran baru yang dia tidak bersedia untuk berkembang.

Merangsang perkembangannya dapat dilakukan dengan mengajaknya bermain, membaca cerita, menyanyikan lagu dan mengajaknya menari, atau membiarkan anak-anak menjelajah sendiri dengan persekitaran mereka.

Melakukan sentuhan fizikal seperti menyentuh, memeluk, menggelitik, dan mengurut juga boleh menjadi cara yang tepat untuk merangsang perkembangan anak.

5. Sekiranya tahap pembangunan nampaknya tidak ada kemajuan

Sekiranya anda benar-benar merasakan bahawa perkembangan anak kecil anda tidak lagi maju, segera berjumpa doktor. Semakin cepat anda berjumpa doktor, doktor dapat menganalisis penyebabnya dan mengambil tindakan selanjutnya.

Melihat anak anda berkembang dari semasa ke semasa benar-benar menyeronokkan. Tidak sabar menunggu perkara baru yang boleh dilakukannya mesti selalu dialami oleh Mums. Namun, tidak perlu segera memaksa perkembangan anak kecil anda jika memang dia belum sampai ke tahap seperti anak-anak lain. Ingat bahawa perkembangan setiap anak adalah berbeza.

Untuk membantu anda memantau kemajuan si kecil anda, anda juga boleh memanfaatkan Ciri Senarai Semak Aplikasi Rakan Hamil!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found