Kelebihan Tomato untuk Wanita-GueSehat.com

Sos tomato, jus tomato, lasagna, spageti. Terdapat begitu banyak menu makanan yang menggunakan tomato sebagai bahan asas. Semasa menikmati makanan yang satu ini, anda juga dapat memperoleh faedahnya, terutama untuk wanita. Tomato nampaknya dapat mencegah penuaan pramatang untuk membantu proses penurunan berat badan, anda tahu. Berminat untuk mengetahui lebih lanjut? Tatal teruskan, ya!

Mengapa tomato baik untuk wanita?

Siapa yang masih suka mengelirukan tomato sebagai sayur, bukan buah? Mulai sekarang, ingat bahawa tomato dikelaskan sebagai buah.

Anda boleh katakan, tomato adalah sumber makanan yang berfungsi, yang bermaksud dapat memberi banyak manfaat kesihatan. Salah satu sebab utama adalah kerana tomato tinggi antioksidan yang sekaligus mengandungi 4 jenis karotenoid utama, iaitu alpha-karoten, beta-karoten, lutein, dan likopen. Jenis antioksidan yang berlainan ini kemudian diproses dalam tubuh menjadi vitamin A, vitamin C, dan vitamin E.

Kemudian, tahukah anda bahawa tomato akan lebih sihat jika dimakan bersama buah-buahan lain? Ya, misalnya anda menikmati tomato dengan alpukat. Seperti diketahui, alpukat adalah sumber lemak tak jenuh tunggal yang baik untuk kesihatan jantung. Nah, apabila dimakan bersama-sama dengan tomato, penyerapan fitokimia karotenoid yang terdapat dalam tomato, akan menjadi 2-15 kali lebih berkesan! Hebat, ya!

Ingin mengetahui satu lagi fakta menarik mengenai pemakanan tomato? Tomato adalah sumber kalium yang kaya, sejenis mineral yang berfungsi sebagai elektrolit dalam badan. Malangnya, banyak wanita tidak sengaja mengalami kekurangan kalsium.

Sedangkan fungsi kalium itu sendiri sangat penting kerana diperlukan untuk fungsi asas tubuh, seperti menjaga keseimbangan cairan tubuh, menjalankan fungsi otot, menjaga tekanan darah, menjaga kekuatan tulang, metabolisme, serta fungsi otak dan fungsi saraf. Widih, kamu tidak bergurau, betul, apa peranannya? Oh ya, selain tomato, sumber kalium yang mudah adalah pisang. Adakah buah ini juga biasa anda makan, geng?

Baca juga: Ingin kekal muda, elakkan faktor risiko berikut untuk penuaan kulit!

Khasiat Tomato untuk Wanita

Lebih ingin tahu, ya, faedah tomato yang sama untuk wanita? Baiklah, mari kita mula menyebut satu persatu, adakah kita.

Mencegah barah

Kanser memang penyakit misteri, kerana boleh mendekati sesiapa sahaja. Namun, itu tidak bermaksud anda tidak boleh menghalangnya. Nah, salah satu ramuan dalam tomato yang dapat berperanan dalam mencegah barah adalah lycopene.

mengikut Institut Penyelidikan Kanser Amerika, likopena pada tomato berfungsi sebagai antikanser. Lycopene yang termasuk sebagai antioksidan dalam keluarga karotenoid, dapat meneutralkan radikal bebas yang dihasilkan dalam tubuh dengan pelbagai sebab. Malah kajian makmal menunjukkan bahawa komponen tomat telah mencegah pembiakan beberapa jenis sel barah, termasuk barah payudara yang merupakan ancaman bagi semua wanita.

Membantu penurunan berat badan

Satu kajian orang Cina mendapati bahawa jus tomato dapat mengurangkan berat badan, lemak badan, dan lilitan pinggang dengan ketara. Selain itu, tomato juga dapat menurunkan kadar kolesterol yang dapat menyumbang kepada kenaikan berat badan.

Selain menjadi sumber antioksidan, tomato juga kaya akan serat dan rendah kalori. Oleh itu, ia dapat mengekalkan rasa kenyang, sehingga akhirnya dapat mengurangkan pengambilan kalori harian anda.

Oh ya, tomato cenderung lebih manis apabila dijus. Untuk mengatasi ini, anda boleh menggabungkan tomato dengan wortel, saderi, dan epal. Selain dapat menyamarkan rasa tomato, anda juga boleh mendapatkan banyak nutrien dari sayur-sayuran dan buah-buahan lain.

Btw, semasa anda ingin membuat jus tomat, jangan lupa mencucinya di bawah air yang mengalir sehingga anda dapat memprosesnya bersama dengan kulit. Sebabnya, kepekatan karotenoid yang tinggi terdapat di kulit tomato.

Baca juga: Tomato, sumber likopena pencegahan barah

Meningkatkan kesihatan kulit dan rambut

Nah, inilah yang anda nantikan. Tomato adalah ramuan penting dalam kebanyakan rawatan kecantikan. Anda lihat, tomato dapat membantu menyembuhkan liang pori besar, merawat jerawat, melegakan sensasi terbakar ketika kulit terbakar, dan mencerahkan kulit. Macam mana boleh jadi? Sekali lagi, ini semua berkat antioksidan dalam tomato, terutama likopena, yang aktif melawan kerosakan sel dan keradangan kulit.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa memakan tomato dapat melindungi kulit dari kesan berbahaya dari paparan sinar matahari dan meningkatkan kemampuan kulit untuk melindungi dirinya dari sinaran UV.

Menghalang penuaan pramatang

Sebagai sumber vitamin C, tomato tidak hanya baik untuk menjaga sistem kekebalan tubuh. Vitamin C juga merangsang pengeluaran kolagen, protein yang membentuk tisu badan, termasuk kulit. Maksudnya, apabila pengeluaran kolagen menurun disebabkan oleh usia, tekanan, atau pendedahan kepada pencemaran, anda mesti merangsangnya agar pengeluaran kolagen tidak menurun. Anda lihat, apabila kolagen berkurang, tanda tanya dapat dilihat dengan jelas pada kulit wajah anda, seperti kerutan halus di sekitar sudut mata, sudut bibir, atau bekas jerawat yang sukar sembuh.

Jadi bagaimana, anda pasti membuat tomato sebagai BFF Anda? Jangan lupa untuk mengimbangkan pengambilan buah dan sayur anda dengan nutrien makro lain, seperti protein, karbohidrat, dan lemak.

Baca juga: Sakit Tenggorokan, Ariana Grande Allergic To Tomato

Sumber:

Garis Kesihatan. Khasiat Tomato.

WebMD. Kesihatan Tomato.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found