Peraturan untuk Makan Nanas ketika Hamil - GueSehat.com

Semasa hamil, anda mungkin takut memakan betik atau nanas, kerana kedua-duanya dianggap menyebabkan keguguran. Jadi, adakah ia benar? Adakah selamat makan nanas ketika hamil? Ketahui fakta, ayuh!

Menyertakan nanas sebagai salah satu buah dalam diet harian anda sebenarnya selamat. Makan 1 hingga 2 nanas seminggu adalah selamat, malah boleh memberi kesan positif kepada kesihatan ibu dan janin yang dikandungnya. Tetapi jika anda makan terlalu banyak, ia akan menyebabkan masalah kerana peningkatan jumlah bromelain yang meningkatkan risiko keguguran.

Khasiat Nanas untuk Wanita Hamil

Nanas mengandungi sejumlah vitamin dan mineral yang dapat membuat anda sihat sepanjang kehamilan. Selain itu, nanas juga rendah lemak tepu dan tinggi serat. Berikut adalah beberapa kelebihan nanas berdasarkan kandungannya:

  • Vitamin C. Nanas kaya akan vitamin C, antioksidan yang larut dalam air, untuk membantu melawan kerosakan sel di dalam badan, dan dapat meningkatkan daya tahan tubuh selama kehamilan. Selain itu, 225 gram nanas mengandungi 79 mg vitamin, yang dapat meningkatkan pengeluaran kolagen untuk pertumbuhan kulit, tulang rawan, tulang, dan tendon bayi.
  • Vitamin B1 . Vitamin B1, juga dikenali sebagai tiamin, berguna untuk kesihatan jantung dan sistem saraf.
  • Vitamin B6 . Kandungan vitamin B dalam nanas membantu pembentukan sel darah merah, sebagai antibodi, dan menghasilkan tenaga. Di samping itu, vitamin B berguna untuk mencegah penyakit pagi yang sering dialami oleh Ibu.
  • Serat. Nanas adalah buah berserat tinggi, yang dapat membantu mengatasi sembelit, keluhan yang sering dialami pada awal kehamilan.
  • Besi dan Asid Folik. Nanas mengandungi zat besi dan asid folik untuk menghasilkan sel darah merah dan mencegah kecacatan kelahiran.
  • Bromelain. Nanas membantu melawan bakteria dalam usus dan melancarkan saluran pencernaan. Bromelain dalam nanas dapat menipiskan darah, menurunkan tekanan darah, dan mencegah pembentukan gumpalan darah.

Nanas mempunyai kesan diuretik yang dapat mengurangkan lebihan cairan tubuh dan mencegah pembengkakan yang biasa terjadi semasa kehamilan. Di samping itu, aroma dan rasa nanas yang khas dipercayai dapat meningkatkan mood, meredakan kegelisahan, dan membuat minda lebih santai.

Berapa Banyak Nanas Yang Boleh Makan Wanita Hamil?

Walaupun mempunyai pelbagai khasiat, nanas tidak boleh dimakan ketika kandungannya masih di trimester pertama. Pada trimester kedua, anda boleh makan nanas dalam jumlah kecil, sekitar 50-100 gram, 2 kali seminggu. Semasa di trimester ketiga, anda boleh mengambil 250 gram nanas dalam seminggu.

Selain tidak dikonsumsi dalam jumlah berlebihan, anda juga harus memperhatikan nanas yang akan anda konsumsi. Pilih nanas yang sudah masak dan rona kuning-coklat. Pastikan kulit lembut dan daun di hujung nanas berwarna hijau. Perhatikan juga aroma segar.

Apakah Risiko Makan Nanas Terlalu Banyak?

Sekiranya sistem pencernaan anda sensitif dan lemah, anda harus mengelakkan makan nanas. Asid yang terdapat dalam buah ini boleh menyebabkan pedih ulu hati. Selain itu, pengambilan nanas secara berlebihan juga boleh menyebabkan keguguran dan kelahiran pramatang. Nanas juga boleh mencetuskan muntah, ruam kulit, dan juga kontraksi pada trimester pertama.

Sekiranya anda menghidap diabetes kehamilan, nanas mungkin bukan makanan yang tepat kerana kandungan gula dan kalori yang tinggi. Makan nanas terlalu banyak juga boleh menyebabkan cirit-birit. Makan nanas terlalu banyak boleh menyebabkan pembengkakan lidah, pipi dalaman, dan bibir.

Ibu yang mempunyai keadaan kesihatan tertentu, seperti gastritis dan tekanan darah rendah, juga disarankan untuk tidak memakan buah yang satu ini. Sekiranya anda makan nanas untuk pertama kalinya dan merasakan bahawa anda mempunyai reaksi kulit yang tidak biasa, bengkak, gatal-gatal di mulut anda, dan hidung tersumbat, segera berjumpa doktor.

Ternyata wanita hamil boleh makan nanas selagi jumlahnya sesuai dengan saranan. Walau bagaimanapun, ibu yang kandungannya masih dalam trimester pertama tidak digalakkan untuk memakan nanas. Ingin mengetahui pengalaman ibu lain mengenai pemakanan atau perkara lain mengenai kehamilan? Ayuh, manfaatkan ciri Forum dalam aplikasi Rakan Hamil! Di sana, ibu boleh berkongsi dengan ibu lain, anda tahu! (TI / AS)

Bilangan cuti bersalin di pelbagai negara

Sumber:

Malachi, Rebecca. 2018. Adakah Selamat Makan Nanas Semasa Kehamilan? . Persimpangan Ibu.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found