MPASI Pertama | saya sihat

MPASI adalah makanan pejal dan cair selain susu yang diberikan kepada anak-anak untuk memenuhi keperluan dan perkembangan kanak-kanak. Apabila anda semakin tua, kandungan mikronutrien dan makronutrien dalam susu ibu akan terhad. Oleh itu, perlu memberi makanan pelengkap sebagai makanan tambahan untuk mencegah pelbagai kemungkinan penyakit komorbid yang akan timbul, misalnya terbantut dan penyakit sindrom metabolik lain.

Strategi makan pelengkap merangkumi:

 • Mesti tepat pada masanya mengikut cadangan umur.
 • Mempunyai pemakanan yang baik memadai dan memenuhi keperluan tenaga, protein, dan mikronutrien kanak-kanak.
 • Proses penyediaan mesti selamat dan kebersihan dilihat dari kaedah, bahan, dan alat yang akan digunakan.
 • Keperluan untuk memberi responsif dan selaras dengan isyarat lapar dan kenyang dari kanak-kanak.
Baca juga: Nampaknya, Snek MPASI Dapat Membantu Perkembangan Motor Anak Kecil Anda!

Bilakah dan Mengapa Anda Perlu Memberi MPASI?

Cadangan untuk memberi makan pelengkap adalah berdasarkan perkembangan neurologi dan pencegahan komorbiditi dengan penyusuan eksklusif selepas 6 bulan. Pelbagai organisasi dunia yang menangani kesihatan kanak-kanak mengesyorkan memberi makanan pelengkap sejak awal kanak-kanak berumur 6 bulan.

Beri makanan ketika anak sudah siap untuk makan, biasanya anak itu menunjukkan tanda-tanda berikut:

 • Kepala boleh tegak
 • Duduk dengan pertolongan
 • Lidah berkurang mencengkam refleks
 • Tertarik melihat dan berusaha meraih makanan, dan membuka mulut ketika ditawarkan sudu atau makanan.

Tanda lain, anak akan berusaha mencari makanan dengan mengangkat kepalanya, dan jika dia diberi susu ibu, anak akan cenderung rewel dan gelisah untuk menunjukkan tanda-tanda lapar. Penyusuan susu ibu dapat diteruskan sehingga anak berusia 2 tahun.

Baca juga: Apa Perasa Makanan yang Sihat dan Selamat untuk Anak Kecil Anda?

Jenis Makanan Terbaik untuk MPASI Pertama

Kandungan tenaga dalam MPASI mesti melebihi kandungan susu ibu atau susu formula. Cadangan terkini boleh diberikan. Makanan mengandungi pelbagai nutrien, rasa, dan tekstur. Pastikan anda mempunyai protein haiwan kaya zat besi seperti daging lembu, ikan, atau hati ayam. Di samping itu, ia mengandungi karbohidrat dan lemak.

Beri makanan baru setiap kali anak makan. Ibu juga perlu memperhatikan bahawa penyediaan daging, telur, dan ikan harus diberikan ketika dimasak sepenuhnya.

Jus buah tidak digalakkan untuk kanak-kanak di bawah 1 tahun. Pemberian madu kepada anak dapat diberikan setelah anak berusia lebih dari 1 tahun. Elakkan penggunaan produk yang berlebihan yang mengandungi pemanis buatan, lemak tinggi dan perasa tambahan. Makanan ringan juga mesti sihat.

Tenaga yang diperlukan dari makanan pelengkap pada usia 6-8 bulan adalah 200 kcal / hari, 9-12 bulan adalah 300 kcal / hari, dan 12-23 bulan adalah sekitar 550 kcal / hari. Pemberian makanan padat pada peringkat awal boleh mencetuskan cirit-birit, alahan makanan, dan kegemukan ketika kecil.

Cara Menyiapkan MPASI

Semasa menyediakan dan memberi makan, anda perlu mencuci tangan dan mencuci tangan anak anda sebelum makan. Pastikan makanan yang diberikan dimasak segar, atau disimpan di tempat yang bersih dan tidak tercemar. Sekiranya MPASI akan disimpan di dalam peti sejuk terlebih dahulu, cubalah menyimpannya pada suhu <5 darjah Celsius.

Jenis makanan baru mesti terus berubah, jangan putus asa jika anak kecil anda menolak, kerana secara teorinya, setelah percubaan ke-10 atau ke-15, anak baru dapat menerima. Makanan yang dimakan untuk pertama kalinya dapat diberikan dalam bentuk makanan yang disaring atau tumbuk dalam jumlah 2-3 sudu dalam satu hidangan awal.

Jadual makan bayi anda cukup 2 kali sehari pada usia 6 bulan. Bubur boleh dihaluskan menggunakan ayak sehingga menjadi buburan yang lebih tebal dan mempunyai tekstur yang lebih mudah ditelan, memerlukan makanan dengan kandungan air lebih banyak.

Setelah berumur 9 bulan, makanan yang dicincang halus dan dicincang kasar dapat diberikan kepada makanan yang dapat ditampung oleh anak. Kemudian setelah berusia 1 tahun, anak-anak dapat diberi makanan keluarga, tetapi hanya dihaluskan sesuai keperluan. Pisahkan penggunaan papan pemotong untuk memasak dan bahan mentah. Pastikan peralatan memasak, peralatan makan dan minum sentiasa bersih sebelum digunakan.

Ukuran sudu disesuaikan dengan mulut anak dan dapat diberikan dari posisi ke atas sehingga anak akan berusaha mengangkat kepalanya sendiri. Elakkan memujuk anak dengan menghidupkan TV, komputer atau telefon bimbit semasa makan, tetapi membina interaksi dan cuba berkomunikasi dengan anak.

Pada masa pemberian makanan pelengkap, ibu harus memahami bahawa anak-anak akan melalui proses penyesuaian sehingga ibu bapa harus bersabar dan terus mendorong anak-anak, tetapi tidak memaksanya.

Baca juga: Cara Membuat Kaldu Ayam untuk MPASI

Jadual Makan Pelengkap

Makanan tambahan dapat disesuaikan dengan keperluan bayi. Syornya adalah memberi 2-3 makanan besar, 1-2 makanan ringan dan 2-3 kali susu ibu.

Pada awal pentadbiran cukup diberikan 2 kali sehari. Pada kanak-kanak yang sihat, pengosongan gastrik memerlukan masa sekitar 100 minit untuk makanan pejal dan 75 minit untuk makanan cair. Semakin tua anda, semakin cepat prosesnya.

Berikut ini adalah contoh jadual makan pelengkap untuk kanak-kanak 6-9 bulan

Pukul

Jenis Makanan

Ket

06.00

Susu ibu / susu

08.00 Sarapan

Bubur gandum, telur rebus dicampur

10.00 Makanan ringan pagi

pulpa alpukat

12.00 Makan tengah hari

Bubur, daging, sayur campur, cincang halus

14.00

susu ibu

16.00 Makanan ringan petang

bubur buah naga

18.00 Makan Malam

Bubur, daging, sayur-sayuran cincang halus

21.00

susu ibu

Baca juga: 5 Cara Betul Memberi Makanan ringan kepada Anak-anak

Rujukan:

 1. IDAI Pemakanan dan Penyakit Metabolik UKK. Penyediaan Makanan Pelengkap untuk Penyusuan. IDAI: 2018
 2. Buku Teks Pediatrik Nelson. Edisi ke-21. Elsevier: 2020
 3. Kementerian Kesihatan Indonesia. Kerangka Makan Pelengkap Indonesia. Unicef: 2019
 4. P.V Jeurink, et al. Kepentingan diet ibu dalam latihan sistem imun bayi semasa kehamilan dan menyusui. Taylor & Francis: 2019
 5. Chuan Yu. Pengenalan Awal Makanan Pelengkap (Pepejal): Kajian Prospektif Kumpulan Bayi di Chengdu, China. Nutrien: 2019
 6. Wafaa Qasem. Penilaian makanan pelengkap bayi Kanada: kesan pada tekanan mikrobioma & oksidatif, percubaan terkawal secara rawak. NIH: 2017

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found