Pencabulan pada Bayi dan Kanak-kanak - GueSehat.com

Sepertinya sakit perut yang normal, penyerangan yang tidak disengajakan bukan hanya "sejuk" atau kolik. Namun, selagi ditangani dengan cepat dan tepat, gangguan usus ini dapat disembuhkan. Salah seorang ibu, Stefanie, menceritakan pengalamannya menemani bayinya ketika dia tiba-tiba didiagnosis menderita penyakit jantung. Lihat kisah penuh di bawah.

Kesalahan perut yang keliru, ternyata si kecil didiagnosis dengan penyakit invaginasi

"Pagi ini tidak seperti pagi yang biasa. Saya dan suami terbangun oleh suara Alo, anak perempuan kami yang berusia 11 bulan menangis. Tangisannya cukup kuat dan mempunyai nada kesakitan.

Pada mulanya, kami menyangka bahawa itu hanyalah tangisan lapar yang sederhana. Namun, kebimbangan kami tidak dapat ditahan ketika dia muntah untuk kali kedua, setelah 20 minit sebelum dia baru muntah. Tanpa berfikir panjang, kami segera membawanya ke bahagian kecemasan di hospital terdekat.

Diagnosis awal dari doktor yang pertama kali merawatnya adalah gangguan perut, jadi si kecil diberi ubat gastrik oral. Malangnya, dia muntah lagi tidak lama setelah diberi ubat.

Seterusnya, ubat tersebut diberikan melalui infus. Namun, kekerapan muntah tidak reda, sebaliknya berterusan. Dari situ, pakar pediatrik akhirnya menasihati Alo agar dimasukkan ke hospital dan diberi antibiotik.

Malangnya, keadaannya tidak bertambah baik malah semakin lemah. Kemuncaknya adalah ketika saya mendapati pergerakan perutnya berdarah. Di situlah pakar pediatrik melakukan pemeriksaan ultrasound di kawasan perut Alo.

Sudah tentu, terdapat petunjuk bahawa ada sesuatu yang tidak kena di kawasan perut kiri. Doktor melihat benjolan dan jika teraba terasa lebih sukar. Kecurigaan awal adalah pencerobohan. Untuk mendapatkan keputusan yang lebih tepat, pakar pediatrik merujuk Alo untuk diperiksa oleh pakar bedah pediatrik.

Dan ya, hasil pemeriksaan tersebut menyatakan bahawa terdapat tanda-tanda pencerobohan. Keputusan itu ditegakkan dengan melihat beberapa gejala utama yang terjadi pada siang hari, seperti Alo colic, muntah, najis berdarah, benjolan yang dijumpai, dan hasil ultrasound yang menunjukkan indikasi serangan.

Dengan bukti yang kukuh ini, pakar bedah pediatrik mencadangkan agar Alo dikendalikan pada malam yang sama kerana kita menghadapi masa. Keadaan Alo sangat kritikal. Sekiranya ditangani terlalu lewat, boleh menjadi risiko buruk.

Akhirnya, operasi dilakukan sekitar jam 23.00. Puji Tuhan, operasi berjalan lancar dan tidak ada pemotongan usus kecil atau besar, yang merupakan risiko serius masalah ini dan tidak perlu dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU).

Dari operasi tersebut, didapati bahawa usus kecil Alo telah memasuki usus besar. Apendiks ditarik ke usus besar, sehingga terkena jangkitan dan harus dikeluarkan. Dari operasi ini, beberapa kelenjar getah bening Alo dibawa untuk diperiksa di makmal, untuk mencari sebab yang tepat mengapa pencerobohan dapat terjadi.

Baca juga: Elakkan 9 Makanan Ini Sekiranya Anda Mengalami Sakit Perut!

Selepas operasi, Alo diharuskan berpuasa terlebih dahulu kerana sistem pencernaannya tidak dibenarkan berfungsi. Akibatnya, pengambilan nutrien dimasukkan melalui IV yang disuntik ke dalam vena. Setelah disahkan bahawa dia tidak muntah lagi, maka dia diizinkan minum secara beransur-ansur cairan, mulai dari belajar minum 30 ml air setiap 2 jam, hingga minum 30 ml susu ibu setiap 2 jam.

Kemudian, bahagian air minum dan susu ibu dinaikkan lagi menjadi 60 ml setiap 3 jam. Langkah seterusnya, kita perlu menunggunya untuk membuang air besar sebagai tanda bahawa sistem pencernaannya sudah mulai berfungsi.

Selepas 4 hari selepas operasi, Alo dibenarkan makan makanan pejal lagi dengan tekstur halus. Dan sekarang, keadaan Alo telah bertambah baik. Kami terus memeriksa doktor secara berkala dan menjaga kebersihan persekitaran di sekitar rumah secara intensif.

Ketika ditanya bagaimana rasanya melihat bayi sekecil Alo yang harus mengalami masalah dan rawatan perubatan pada usia yang sangat awal, tentu hati kita sebagai ibu bapa sangat sedih.

Namun, pengalaman ini adalah peluang kita untuk berserah kepada Tuhan. Kita hanya dapat melakukan yang terbaik tetapi semuanya kembali kepada ketetapanNya. Dan walaupun invaginasi dikategorikan sebagai penyakit yang sangat jarang berlaku, ia biasanya berlaku pada bayi

Belajar dari pengalaman saya, tidak ada salahnya untuk meminta pendapat kedua dari pakar lain sekiranya ada orang dari keluarga kami yang didiagnosis menghidap penyakit serius seperti serangan ini. Namun, masih bertindak secara logik kerana penyakit ini semakin berlarutan. Agak lewat, kesan selepasnya boleh membawa maut. "

Invaginasi, Bukan Sakit Perut Biasa

Invaginasi atau intussusception berlaku apabila bahagian usus dilipat, dengan sebahagian usus masuk ke bahagian lain. Keadaan ini boleh berlaku di usus besar, usus kecil, atau di antara usus besar dan usus kecil. Sekiranya ini berlaku, lipatan menyebabkan kerengsaan atau penyumbatan, sehingga mengganggu sistem pencernaan.

Dinding usus yang mengalami penyumbatan saling menekan antara satu sama lain, yang akan menyebabkan kerengsaan dan pembengkakan. Pada akhirnya, aliran darah ke kawasan itu terputus, menyebabkan kerosakan usus.

Punca pencerobohan masih menjadi misteri. Walau bagaimanapun, kes ini sering dijumpai pada pesakit yang mempunyai sejarah kekebalan keluarga. Selain merangkumi penyakit yang sangat jarang berlaku, nisbah invaginasi yang paling biasa pada bayi.

Baca juga: Apakah Kekejangan Perut Ketika Hamil Berbahaya?

Gejala Invaginasi

Masalah yang sering berlaku adalah salah diagnosis invaginasi yang disalah anggap sebagai sakit perut biasa. Sebabnya, pada mulanya bayi akan menunjukkan tanda-tanda seperti kolik, yang menangis secara tiba-tiba sambil meringkuk dengan kaki yang dilipat ke arah perut. Namun, tangisan itu dapat reda setelah dibawa atau disusui.

Gejala-gejala invaginasi lebih lanjut adalah muntah dengan frekuensi tinggi, muntah hijau, demam, kelesuan, cirit-birit, berpeluh, dehidrasi, najis berdarah, sehingga terdapat benjolan di kawasan perut. Gejala-gejala ini boleh berbeza-beza dari satu pesakit ke pesakit yang lain, jadi anda harus berjumpa doktor dengan segera apabila anda menemui 2 tanda penyebaran pada si kecil.

Langkah-langkah Menangani Invaginasi

Pembedahan perlu dilakukan ketika invaginasi dijumpai, sehingga kedudukan usus yang berada di luar tempat dapat dipisahkan atau diperbetulkan dengan segera. Sekiranya keadaan usus sangat rosak, langkah penyingkiran akan dilakukan.

Sekiranya penyingkiran kawasan usus dikelaskan sebagai kecil, maka 2 bahagian usus yang sihat akan dijahit kembali. Sementara itu, untuk kes pencerobohan yang teruk dan kawasan usus pemotong sangat besar, perlu dilakukan langkah kolostomi atau membuat lubang di dinding perut. Tindakan ini dianggap serius kerana kolostomi sementara atau kekal memerlukan penyesuaian gaya hidup dan mesti belajar mengatasi. (AS)

Baca juga: Selain rasa lapar, ternyata ada sebab lain dari kebisingan perut

Sumber:

Stanfordchildrens. Intussusception


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found