Cara menghilangkan rambut badan

Tubuh manusia mengandungi sekitar 5 juta folikel rambut. Fungsi setiap folikel rambut adalah menghasilkan batang rambut. Sebilangan orang secara genetik mempunyai rambut badan yang sangat banyak dan tebal sehingga cukup mengganggu. Jadi adakah anda salah satu daripadanya dan ingin mengetahui pelbagai cara untuk menghilangkan rambut badan?

Walaupun sah untuk menghilangkan rambut badan, ada kaedah selamat yang disesuaikan dengan lokasi rambut. Ingat juga bahawa rambut mempunyai manfaat untuk tubuh.

Manusia purba lebih berbulu daripada manusia moden. Kenapa? Kerana ia membuat mereka tetap hangat, melindungi mereka dari luka dan goresan, dan sebagai alat penyamaran atau penyamaran diri dari musuh.

Manusia moden kehilangan lebih banyak rambut badan kerana suhu bumi semakin panas. Walaupun sebahagian besar rambut tubuh manusia moden telah dikurangkan, tetapi tidak hilang sepenuhnya kerana mempunyai fungsi. Oleh itu, anda harus berhati-hati sekiranya ingin menggunting rambut badan, terutama dalam memilih kaedah.

Baca juga: Makanan Yang Menyebabkan Rambut Beruban Dengan Cepat

Fungsi Rambut Badan

Fungsi rambut manusia bergantung pada bahagian tubuh di mana ia tumbuh. Secara amnya, rambut pada tubuh manusia berfungsi melindungi kulit dari pengaruh persekitaran. Apa yang berlaku di persekitaran, seperti cuaca panas atau sejuk, diterima sebagai maklumat oleh rambut yang diserahkan ke otak. Oleh otak, maklumat ini menjadi dorongan neurologi yang ditafsirkan sebagai rangsangan deria.

Rambut di kulit kepala melindungi kita dari sinar matahari, bulu mata kita bertindak sebagai pertahanan pertama terhadap serangga, habuk dan benda-benda lain yang menjengkelkan.

Fungsi rambut kepala juga sebagai pembeda dan penampilan pemanis. Rambut kulit kepala adalah satu-satunya bahagian rambut tubuh manusia yang dapat diubah dengan mudah dan sedar untuk mengubah penampilan seseorang. Jadi rambut kepala juga berfungsi sebagai kaedah penting yang membolehkan individu berkomunikasi secara sosial.

Bagaimana dengan rambut di ketiak, pangkal paha, dan sekitar kemaluan? Mereka bertindak sebagai pelincir, membiarkan lengan dan kaki bergerak tanpa geseran. Yang sering tidak disedari adalah bahawa rambut badan, dari dulu hingga sekarang, juga berfungsi sebagai pelindung terhadap malaria.

Nyamuk Anopheles sangat membenci rambut. Mereka biasanya terbang rendah dan menyukai kaki sebagai sasaran gigitan. Dengan rambut, mereka lebih baik keluar dari jalan.

Dengan kata lain, tujuan rambut tubuh diciptakan adalah untuk berfungsi sebagai sistem peringatan awal dari semua ancaman tubuh. Masalahnya, sekarang waxing atau menghilangkan rambut badan adalah salah satu rawatan rutin yang dilakukan oleh wanita dan lelaki. Hanya rambut kepala dan bulu mata yang tersisa. Yang lain, potong sehingga kulit menjadi mulut tanpa rambut. Apakah kesannya?

Baca juga: Sebenarnya, rambut boleh menjadi petunjuk kesihatan, anda tahu!

Pelbagai Cara Menghilangkan Rambut Badan

Ramai orang sengaja membuang rambut badan yang tidak diingini. rambut di atas bibir alias misai, janggut, rambut di pipi, punggung, kaki dan lengan walaupun di organ intim semuanya dikeluarkan. Termasuk rambut halus di jari dan jari kaki.

Sebilangan orang secara genetik mempunyai rambut badan yang sangat banyak dan tebal sehingga cukup mengganggu. Penyebab lain pertumbuhan rambut badan yang sedikit berlebihan adalah ubat-ubatan tertentu seperti steroid, tahap hormon tertentu yang lebih tinggi, dan sindrom ovarium polikistik.

Berikut adalah beberapa cara atau prosedur yang berkesan untuk menghilangkan rambut badan, dengan kelebihan dan kekurangannya:

1. Mencukur

Mencukur adalah cara paling mudah untuk menghilangkan rambut kaki, lengan, dan muka. Namun, melakukannya boleh menyebabkan rambut tumbuh kembali, terutama jika dilakukan di kawasan kemaluan.

Baca juga: Untuk Menghindari Luka Cukur, Lakukan Ini Selepas Mencukur

2. Cabut plag

Mencabut rambut boleh menyakitkan, tetapi boleh menjadi pilihan yang baik jika hanya ada sebilangan kecil rambut yang ingin anda angkat. Rambut yang biasanya dicabut dengan mencabut adalah alis atau rambut liar yang muncul di wajah. Prosedur mencabut rambut badan dengan memetik harus dielakkan untuk kawasan yang luas. Ini boleh menyebabkan rambut tumbuh atau tisu parut.

3. Krim Pembuangan Rambut

Krim penyingkiran rambut boleh didapati tanpa preskripsi doktor. Tidak semuanya sama, jadi pastikan anda membaca label dan arahannya. Jangan biarkan anda menggunakan krim penyingkiran rambut yang dibuat untuk rambut kemaluan dan digunakan pada rambut di wajah.

Fungsi bahan kimia dalam produk ini adalah melarutkan batang rambut. Menggunakan krim dengan tidak betul, misalnya, membiarkannya terlalu lama, boleh membakar kulit.

Berhati-hati bagi mereka yang mempunyai sejarah alergi kulit, geng. Sebelum menggunakannya, sapukan sedikit di bahagian belakang telapak tangan anda untuk memastikan tidak ada reaksi. Sekiranya selamat, pastikan menggunakannya mengikut arahan.

4. Waxing Lilin Panas

Waxing dengan lilin panas boleh dilakukan sendiri di rumah atau di salun khas dengan bantuan profesional. Waxing mungkin menyakitkan pada mulanya, dan ada risiko kesan sampingan selepas itu. Sekiranya lilin terlalu panas, anda mungkin merasakan kulit terbakar. Lilin lilin disyorkan untuk menghilangkan rambut kemaluan di kawasan bikini, dada, atau di kaki dan juga rambut di lengan.

Baca juga: Pemula di Bikini Waxing? Inilah Prosedur Waxing yang Perlu Anda Ketahui

5. Threading

Threading adalah kaedah tradisional dari India sebagai cara menghilangkan rambut badan dan dilakukan di salun. Tenunan profesional menggunakan sejenis benang yang mereka putar mengikut corak dan penggunaannya untuk mencabut rambut yang tidak diingini.

6. Laser

Ini adalah salah satu kaedah yang paling tahan lama, tetapi secara amnya memerlukan empat atau lebih rawatan berasingan selama 4-6 minggu. Penyingkiran rambut laser juga hanya berkesan pada rambut gelap.

Lampu laser digunakan untuk memusnahkan folikel rambut. Rawatan laser ini agak mahal, tetapi boleh sampai ke mana-mana lokasi badan di mana rambut tumbuh. Pastikan anda menggunakan perkhidmatan pakar dermatologi yang berpengalaman dan dipercayai.

7. Elektrolisis

Elektrolisis adalah kaedah menghilangkan rambut badan menggunakan jarum kecil dengan arus elektrik. Jarum diletakkan oleh seorang profesional di folikel rambut. Terdapat dua kaedah penyingkiran rambut primer dengan elektrolisis, iaitu galvanik dan termolitik.

Galvanic adalah cara menghilangkan rambut badan dengan bahan kimia. Sasarannya adalah folikel rambut. Thermolytics menggunakan haba untuk memusnahkan folikel rambut. Semua kaedah ini mesti dijalankan oleh pakar terlatih.

8. Menggunakan Dadah

Sekiranya tiada kaedah penyingkiran rambut badan ini membantu, anda boleh meminta nasihat doktor. Biasanya doktor akan memberi ubat untuk menghalang pertumbuhan rambut.

Salah satunya adalah spironolactone, pil yang dapat melambatkan atau mengurangkan pertumbuhan rambut di kawasan yang tidak diingini. Tidak perlu risau kerana ubat ini tidak akan menghilangkan rambut di kulit kepala, boleh merangsang pertumbuhan rambut di sana.

Terdapat juga perencat rambut dalam bentuk krim, yang diberikan oleh preskripsi. Krim yang dipanggil Vaniqa ini disetujui oleh FDA untuk melambatkan pertumbuhan rambut wajah pada wanita. Krim ini melambatkan pertumbuhan, tetapi tidak akan merosakkan rambut.

Baca juga: Adakah rambut gugur kerana diabetes?

Kesan Sampingan Menghilangkan Rambut Sepenuhnya

Kerengsaan dan kemerahan kulit adalah kesan sampingan yang paling biasa pada penyingkiran rambut, dengan kaedah apa pun. Mencukur boleh menyebabkan luka pada kulit dan boleh menyebabkan rambut tumbuh ke dalam. Mencabut boleh menyakitkan, terutama jika banyak rambut dicabut.

Menggunakan lilin panas boleh membakar kulit. Bahan kimia yang melarutkan rambut sering berbau busuk dan boleh menyebabkan reaksi kulit alergi. Elektrolisis juga agak menyakitkan dan pada sesetengah orang boleh menyebabkan parut tebal (disebut keloid). Ia juga dapat mengubah warna kulit di sekitar tempat rambut dikeluarkan. Laser juga boleh menyebabkan luka bakar dan perubahan warna pada kulit.

Krim kulit baru boleh menyebabkan jerawat dan rasa terbakar pada kulit. Jadi kaedah mana yang harus dipilih? Cara paling tepat untuk menghilangkan rambut badan adalah kaedah yang boleh dilakukan sendiri dengan mudah tanpa menimbulkan rasa sakit dan kesan sampingan. Walau bagaimanapun, melakukannya sendiri secara amnya tidak kekal. Sekiranya sangat terganggu oleh pertumbuhan rambut badan, berjumpa doktor.

Baca juga: Waxing 'Pubic Hair' Sebelum Perkahwinan: Dilema

Rujukan:

Sharecare.com. Tujuan Fungsi Rambut

American Academy of Family Physicians. Pembuangan rambut.

WebMD.com. Pilihan penyingkiran rambut.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found