Aplikasi Pemeriksaan Kehamilan & Jantung Janin - Guesehat.com

Seiring dengan perkembangan teknologi, pelbagai alat telah diperkenalkan untuk memudahkan kerja manusia. Salah satunya sangat berguna dalam sektor kesihatan, terutamanya kehamilan. Jika dilihat dari perjalanannya, ultrasound juga mempunyai sejarah yang panjang. Biasanya, doktor menggunakan ultrasound untuk mengukur degupan jantung janin untuk memantau perkembangannya.

Sejarah ultrasound

Pada tahun 1918, terutama semasa Perang Dunia ke-1, Langevin, keturunan bangsa Perancis, menggunakan ultrasound sebagai radar dengan teknik SONAR (Sound, Navigation, and Ranging) untuk menentukan kehadiran kapal selam musuh. Ia dianggap berjaya, kemudian ultrasound sekali lagi digunakan untuk menentukan kedalaman laut. Sehingga memasuki Perang Dunia Kedua, terutama pada tahun 1937, ultrasound ini hanya digunakan untuk pemeriksaan tisu badan. Walau bagaimanapun, teknik ini dianggap tidak berjaya kerana hasilnya belum memuaskan. Setelah melalui beberapa kemas kini, pada tahun 1952, Hoery dan Bliss mewujudkan kebiasaan menggunakan ultrasound sebagai alat untuk memeriksa organ, terutama hati dan ginjal. Berkat kebiasaan ini pada akhir 1970-an, ultrasound dibentuk sebagai alat perubatan. Pada mulanya, alat ini dianggap kurang praktikal kerana ukurannya masih sebesar peti sejuk 2 pintu. Namun, lama-kelamaan, ultrasound telah menyesuaikan diri dan mempunyai ukuran yang lebih selesa ketika digunakan.

Secara harfiah, ultrasound adalah alat pemeriksaan badan yang menggunakan gelombang bunyi frekuensi tinggi dan melebihi kemampuan pendengaran manusia. Manusia biasa hanya dapat mendengar dalam frekuensi 20-20,000 Hz dan disebut sebagai audiosonik, sedangkan ultrasound mempunyai kemampuan 1-16 MHz. Kemudian, gelombang suara dari ultrasound dipantulkan ke dalam gambar sesuai dengan objek yang sedang diuji. Untuk penggunaannya, ultrasound ini dirancang untuk memeriksa organ-organ tubuh, tetapi bukan yang dipenuhi udara atau tulang. Inilah sebab mengapa pakar perubatan menggunakan ultrasound sebagai aplikasi kehamilan untuk mengukur dan melihat organ tubuh, seperti janin pada wanita hamil.

Jenis Alat Pengukur Denyutan Jantung Janin

Anda tahu, kini lebih banyak alat telah dijumpai untuk mengukur degupan jantung janin. Walaupun sebelumnya hanya menggunakan teknologi ultrasound atau ultrasound, tetapi sekarang ada 10 cara lain untuk menentukan degupan jantung janin. Ibu dan doktor bukan sahaja diberi pilihan dengan perkembangan ini, tetapi juga memudahkan untuk mengetahui perkembangan janin dengan lebih tepat. 10 cara ini adalah:

  • Stetoskop Laennec Ste

Stetoskop adalah alat pemeriksaan paling mudah. Ini dilakukan secara manual, terutamanya dengan melekatkan plat stetoskop ke perut wanita hamil untuk menentukan degupan jantung bayi. Kerana tidak dilengkapi dengan teknologi pendukung, stetoskop tidak dapat digunakan untuk memeriksa perkembangan bayi, seperti mendapatkan gambaran pertumbuhan janin pada masa itu seperti yang dilakukan oleh ultrasound. Walau bagaimanapun, walaupun ringkas, alat ini cukup tepat untuk menentukan lokasi plasenta janin.

  • Leopald

Leopald terbukti tepat dalam mengetahui kedudukan punggung bayi. Dengan mengetahui keberadaannya, degupan jantung bayi dan suaranya juga dapat diketahui secara serentak.

  • Kardiotokografi

Digunakan untuk menentukan kesihatan ibu dan janin, terutama pada minggu terakhir sebelum kelahiran. Kardiotokografi digunakan untuk menentukan kedudukan janin dan degupan jantungnya pada usia 8 bulan.

  • Pinard Horn

Seperti namanya "Tanduk", alat ini menyerupai sangkakala. Pinard Horn telah digunakan oleh doktor dan pakar perubatan lain sejak tahun 70-an hingga 80-an. Namun, hingga kini masih sering digunakan untuk mendengar degupan jantung janin. Cara menggunakannya cukup mudah. Alat ini terbuat dari kayu mempunyai bahagian rata yang cukup lebar untuk dilekatkan di telinga doktor dan bidan, sementara alat yang berbentuk kerucut seperti mulut sangkakala diletakkan di perut wanita hamil.

  • Fetoskop

Fetoskop terbuat dari logam dan plastik yang mempunyai bentuk stetoskop dan tanduk pinard yang digabungkan. Berfungsi untuk mengesan degupan jantung janin dan mempunyai faedah, seperti teknologi ultrasound (USG).

  • Aplikasi Bersambung Sistem Bellabeat

Aplikasi ini boleh dimuat turun oleh Mums melalui telefon pintar. Sangat praktikal kerana anda dapat mengetahui perkembangan janin bila-bila masa dan di mana sahaja. Direka khas untuk mendengar degupan jantung janin yang berusia lebih dari 6 bulan, dan dapat mengesan pergerakan dan berat badan bayi.

  • Cahaya

Alat ukur ini hanya memerlukan Ibu, tanpa bantuan doktor atau pakar perubatan lain. Caranya mudah, anda hanya perlu berada di bilik yang mempunyai cahaya yang sangat terang dan janin sudah memasuki bulan ke-5. Dengan kepekaan terhadap cahaya ini, janin akan bergerak dengan lebih aktif dan meningkatkan degupan jantungnya. Kemudian, rasakan degupan jantung bayi dengan merasakan perut anda.

  • Muzik klasik

Ibu dapat mengetahui degupan jantung janin dengan muzik klasik ketika berusia 4 bulan. Pada usia ini, bayi dapat bertindak balas terhadap muzik atau suara yang berada di luar rahim. Lebih baik mendekatkan janin dengan muzik yang mempunyai irama yang bervariasi, misalnya dari tinggi ke rendah, tetapi masih dalam jenis halus seperti muzik klasik. Selepas itu, rasakan degupan jantungnya di perut anda.

  • Instrumen Doppler

Alat ini berfungsi sama seperti ultrasound dan mempunyai kelebihan lain yang praktikal. Instrumen Doppler ini boleh digunakan kapan saja dan di mana sahaja, tetapi sayangnya harganya masih terlalu mahal.

  • Doppler

Doppler mempunyai fungsi yang sama atau bahkan merupakan alat inti dari instrumen Doppler, kerana fiturnya yang lebih lengkap. Direka khas untuk memeriksa janin dari usia 3 bulan atau pada 10 hingga 12 minggu kehamilan. Aplikasi kehamilan ini cukup tepat untuk mengetahui kedudukan janin, usia kehamilan, dan berat janin. Ibu akan dilumurkan gel pada perut dan kemudian dilekatkan pada doppler dengan menggesernya ke kiri atau kanan mengikut kedudukan jantung janin. Dengan menggunakan Doppler, anda dapat mengetahui sama ada kadar jantung janin adalah normal atau tidak. Di samping itu, ia dapat melihat kelainan yang telah terjadi semasa kehamilan, seperti gangguan pertumbuhan janin dan keadaan wanita hamil ketika mereka diracun.

Terdapat 2 jenis Doppler, iaitu Doppler mudah alih dan monitor janin LCD. Bezanya, Doppler mudah alih mempunyai bentuk yang lebih sederhana, iaitu layar warna untuk memaparkan hasil dengan reka bentuk ergonomik dan dapat menyimpan data hingga 4 jam. Sementara itu, monitor janin LCD mempunyai ciri yang lebih lengkap, seperti membantu proses mengembangkan kembar, skrin LCD yang lebih luas dan berputar, dan dapat menyimpan maklumat hingga 150 data pesakit sekaligus.

Bagi ibu yang ingin mendapatkan maklumat yang lebih tepat mengenai perkembangan janin, gunakan Doppler. Anda boleh mendapatkan alat ini di hospital ibu dan anak di bandar-bandar besar. (BD / OCH)

Baca juga: Bilakah Anda Harus Melakukan Ultrasound Kehamilan?