Peranti Kontraseptif Yang Tidak Membuat Anda Lemak - GueSehat.com

Ramai orang percaya bahawa penggunaan alat kontraseptif dapat meningkatkan berat badan. Dan tentu saja kenaikan berat badan ini adalah bencana bagi sebilangan wanita. Tidak menghairankan bahawa banyak wanita bingung mengenai kaedah kontraseptif yang harus digunakan dan yang tidak menyebabkan kesan sampingan kenaikan berat badan.

Pada dasarnya, sama seperti penggunaan ubat-ubatan, penggunaan alat kontraseptif juga mempunyai akibat tertentu. Walaupun begitu, tidak semua alat perancang keluarga ini menyebabkan kenaikan berat badan, Ibu. Terdapat beberapa kaedah kontraseptif yang tidak menjadikan anda gemuk dan selamat digunakan. Apa maksud anda dengan kontraseptif? Lihat ulasan berikut!

Adakah benar bahawa kontraseptif menjadikan anda gemuk?

Terdapat banyak andaian yang beredar bahawa alat kontraseptif kawalan kelahiran, terutama alat kontraseptif hormon, dapat membuat wanita gemuk, membuat beberapa wanita enggan menggunakannya. Ini mungkin kerana sebilangan pil perancang keluarga ini mengandungi hormon estrogen yang tinggi. Kandungan estrogen yang tinggi dianggap meningkatkan selera makan dan pengekalan cecair (pengumpulan) di dalam badan, yang akhirnya menyebabkan kenaikan berat badan.

Walau bagaimanapun, beberapa kajian menunjukkan bahawa ini tidak sepenuhnya benar. Berdasarkan kajian, kenaikan berat badan beberapa kilogram setelah menggunakan alat kawalan kelahiran hormon sering berlaku dalam beberapa minggu atau bulan. Walau bagaimanapun, keadaan ini hanya sementara dan bukan kenaikan berat badan kerana kenaikan lemak.

Baca juga: Mengetahui dan Memilih Kontraseptif

Hasil Penyelidikan Berkaitan dengan Kontraseptif Hormonal

Bertahun-tahun sebelumnya, kontrasepsi hormon menggunakan kandungan hormon yang lebih tinggi daripada yang digunakan sekarang. Tahap estrogen yang tinggi boleh menyebabkan kesan sampingan peningkatan selera makan dan pengekalan cecair. Walau bagaimanapun, dari masa ke masa, kontraseptif hormon telah dikembangkan sedemikian rupa sehingga kesan sampingan yang dirasakan dapat diminimumkan.

Sebagai perbandingan, pil kawalan kelahiran pertama, yang dikembangkan pada tahun 1950-an, mengandungi 150 mikrogram mestranol estrogen. Sementara itu, menurut kajian tahun 2012, pil kawalan kelahiran semasa hanya mengandungi sekitar 20-50 mikrogram estrogen.

Lalu, apakah kaedah kontraseptif yang tidak membuat anda gemuk?

Sekiranya anda benar-benar ingin memilih kaedah kontraseptif yang tidak membuat anda gemuk, maka menggunakan perancang keluarga bukan hormon adalah pilihan yang paling disyorkan. Walaupun tidak termasuk hormon di dalamnya, kontraseptif ini masih berkesan untuk mencegah kehamilan.

Selain berkesan dalam mencegah kehamilan, ketiadaan kandungan hormon dalam perancang keluarga jenis ini juga tidak akan mengganggu penyusuan dan tidak akan menyebabkan kesan sampingan yang ketara.

Kontraseptif bukan hormon ini berfungsi dengan menyekat atau menghalang sperma bertemu telur. Berikut adalah beberapa kaedah kontraseptif yang tidak menjadikan anda gemuk dan tidak hormon:

1. IUD bukan hormon

Terdapat jenis IUD, iaitu IUD hormon yang mengandungi hormon dan IUD tembaga atau bukan hormon. Sekiranya anda ingin mengelakkan kenaikan berat badan, maka IUD tembaga adalah pilihan kontraseptif yang boleh digunakan.

IUD adalah alat kontraseptif yang berbentuk huruf T dan digunakan dengan memasukkannya ke dalam rahim. Kehadiran IUD di rahim akan mengelakkan sperma dapat menyuburkan telur. Selain itu, kehadiran tembaga yang mengikat IUD juga dapat bertindak sebagai spermisida, yang dapat membunuh sperma.

IUD adalah kontraseptif jangka panjang, tetapi tidak kekal. Ini bermaksud, jika anda ingin hamil, IUD dapat dikeluarkan. IUD dapat mencegah kehamilan dengan berkesan sehingga 10 tahun.

2. Kondom

Kondom adalah bentuk kontraseptif yang paling mudah dicari. Kondom diperbuat daripada getah atau getah. Terdapat 2 jenis kondom, iaitu kondom untuk lelaki dan kondom untuk wanita.

Kondom untuk lelaki digunakan dengan melekatkan zakar semasa melakukan hubungan seksual. Sementara itu, kondom untuk wanita digunakan dengan memasukkan ke dalam faraj dan boleh dipasang sehingga 8 jam sebelum hubungan seksual.

Sekiranya digunakan dengan betul, yang bermaksud pada posisi yang betul dan tanpa kebocoran, kondom dapat mencegah sperma memasuki saluran vagina dan rongga rahim untuk mengelakkan persenyawaan.

Anda boleh mendapatkan pelbagai jenis kondom di sini.

3. Spermisida

Spermisida adalah bahan dalam bentuk busa, gel, atau krim yang dapat membunuh sel sperma. Penggunaan spermisida dilakukan dengan memasukkannya ke dalam faraj sebelum melakukan hubungan seksual. Beberapa jenis spermisida juga perlu dimasukkan 30 minit sebelum melakukan persetubuhan.

4. Diafragma

Diafragma adalah alat kontraseptif yang memiliki bentuk menyerupai mangkuk kecil. Diafragma digunakan pada wanita dengan dimasukkan ke dalam serviks sebelum hubungan seksual untuk mencegah sperma masuk dan menyuburkan telur.

5. Cap serviks

Topi serviks mempunyai bentuk yang hampir mirip dengan diafragma, tetapi dengan ukuran yang lebih kecil. Alat kontraseptif ini juga diletakkan di serviks untuk mencegah sperma memasuki rahim dan menyuburkan telur. Pemasangan topi serviks perlu dilakukan oleh doktor kerana ukurannya mesti disesuaikan.

Bagaimana Sekiranya Anda Terus Menambah Berat?

Sekiranya anda telah memilih untuk menggunakan kaedah kontraseptif yang disebutkan sebelumnya tetapi masih mengalami kenaikan berat badan, maka ada kemungkinan keadaan ini dipengaruhi oleh faktor lain, seperti perubahan dalam diet atau aktiviti, dan bukan kerana penggunaan alat kontraseptif. Sekiranya ini terjadi, jangan risau, Ibu, kerana masih ada perkara yang boleh anda lakukan sehingga anda dapat kembali ke berat badan ideal anda lagi.

1. Lakukan sukan atau aktiviti fizikal dengan kerap

Mulailah kembali ke aktiviti fizikal biasa, sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari. Beberapa aktiviti sukan atau fizikal yang disyorkan termasuk berjalan kaki, berlari, aerobik, berenang, atau lain-lain.

2. Pastikan badan sentiasa terhidrat

Minum banyak air setiap hari dapat membantu mengurangkan kembung dan dahaga yang sering dikaitkan dengan rasa lapar. Untuk memastikan badan anda terhidrasi dengan betul, perhatikan warna air kencing anda. Sekiranya air kencing berwarna kuning muda atau kuning pucat, maka badan cukup terhidrat.

3. Hadkan kalori

Mengurangkan pengambilan kalori kepada 500 kalori sehari dan hanya memakan sekitar 1,200-1,500 kalori sehari untuk wanita adalah salah satu cara yang sangat berkesan untuk menurunkan berat badan.

4. Pengambilan nutrien sihat yang diperlukan oleh badan

Makan makanan sihat yang kaya dengan nutrien, seperti sayur-sayuran, biji-bijian, dan buah dapat membantu mengekalkan berat badan yang ideal. Ini termasuk mengelakkan makanan yang tidak berkhasiat, seperti makanan yang mengandung banyak gula, garam, dan lemak tepu.

Penggunaan pil perancang tentunya bertujuan untuk mencegah kehamilan. Walaupun begitu, ada beberapa wanita yang merasa tidak selesa kerana kesan sampingan yang berkaitan dengan kenaikan berat badan.

Oleh itu, untuk menentukan kaedah kontraseptif yang harus digunakan, pastikan anda berjumpa doktor terlebih dahulu, Mums.

Adakah anda pernah mendapat pengalaman menarik mengenai penggunaan kontraseptif? Ayuh, kongsi pengalaman Ibu melalui Ciri Forum Aplikasi Rakan Hamil!

Baca juga: 3 Kontraseptif Selepas Bersalin

Sumber

Garis Kesihatan. "Kawalan Kelahiran dan Penambahan Berat Badan: Apa yang Perlu Anda Ketahui".

WebMD. "Adakah Pil Pengawalan Kelahiran akan Menambah Berat Badan?".

Rindu. "Pil Penyebab Berat Badan Adalah Mitos yang Tidak Akan Berjauhan".

Diri. "Kebenaran Mengenai Kelahiran Mengakibatkan Peningkatan Berat Badan".

Berita Perubatan Hari Ini. "Adakah cara untuk menurunkan berat badan pada kawalan kelahiran?".