Herba Penurun Gula Darah - Guesehat

Mungkin Diabestfriends sering mendapat maklumat mengenai pelbagai tumbuh-tumbuhan atau ramuan yang menurunkan gula darah. Walau bagaimanapun, sebagai pesakit diabetes, tentu saja Diabestfriend tidak semestinya mempercayai maklumat ini.

Sebabnya, maklumat yang beredar belum terbukti benar melalui penyelidikan saintifik. Selain daripada itu, terdapat banyak tanaman yang mempunyai sifat menurunkan gula darah.

Beberapa kajian yang dilakukan telah membuktikan bahawa sejumlah tanaman berpotensi digunakan sebagai ubat alternatif untuk menurunkan gula darah. Tetapi tentu saja, penyelidikan lebih lanjut masih perlu dilakukan, untuk mengetahui kemungkinan kesan sampingan, dos yang tepat, sehingga benar-benar berkesan dan selamat.

Baca juga: Bolehkah Diabetics Minum Madu?

Tumbuhan Menurunkan Gula Darah

Hanya untuk menambah pengetahuan Diabestfriend, berikut adalah 9 tumbuhan yang telah dikaji sebagai ubat penurun gula darah. Lengkap dengan hasil penyelidikan!

1. Aloe Vera

Lidah buaya adalah tumbuhan yang dipercayai dapat membantu menurunkan gula darah. Aloe vera telah digunakan dalam perubatan herba selama beratus-ratus tahun. Sebabnya, tumbuhan ini mempunyai kesan penyembuhan, penyegaran, dan menenangkan.

Dari hasil penyelidikan awal, minum jus lidah buaya dapat membantu menurunkan gula darah dan lemak darah. Pesakit kencing manis juga perlu menurunkan kadar lemak darah mereka kerana berisiko menyebabkan penyakit jantung dan strok.

Kajian lain menunjukkan bahawa lidah buaya dapat melegakan luka dan keradangan dengan cepat. Oleh itu, lidah buaya baik untuk penghidap diabetes yang mengalami luka di kaki mereka.

Pelbagai kebaikan lidah buaya kemungkinan besar diperoleh daripada kandungan lektin, manan, dan anthraquinones dalam lidah buaya.

2. Pare

Pare adalah tanaman unik yang buahnya pahit, dan sering dimakan oleh orang Indonesia. Selain dimakan, tembikai pahit juga digunakan sebagai ubat. Inilah sebabnya mengapa tembikai pahit juga dianggap sebagai tanaman penurun gula darah dan baik untuk penderita diabetes.

Pare kaya dengan vitamin dan mineral penting. Oleh itu, tembikai pahit telah lama digunakan untuk merawat banyak penyakit, termasuk diabetes jenis 2. Pare mengandungi sekurang-kurangnya tiga bahan aktif yang mempunyai sebatian anti-diabetes, termasuk charantin. Menurut penyelidikan, charantin dapat menurunkan gula darah.

Selain itu, tembikai pahit juga mengandungi sifat anti-diabetes lain, seperti vicine dan polypeptide-p, yang merupakan sebatian seperti insulin, dan lektin yang dapat menurunkan kepekatan gula dalam darah. Lektin meniru kesan insulin di otak dan dipercayai menjadi faktor di sebalik kesan hipoglikemik setelah memakan tembikai pahit.

Penyelidikan menunjukkan keberkesanan tembikai dalam menurunkan gula darah. Pada bulan Januari 2011, penyelidikan yang diterbitkan dalam Journal of Ethnopharmacology menunjukkan bahawa pengambilan 2000 miligram tembikai pahit setiap hari secara signifikan menurunkan kadar gula darah pada orang dengan diabetes jenis 2, walaupun kesan hipoglikemik kurang daripada dos 1,000 miligram metformin per hari.

Kajian lain juga menunjukkan hubungan antara penggunaan tembikai dengan kawalan glisemik yang lebih baik, yang diterbitkan dalam Kimia dan Biologi pada bulan Mac 2008. Di dalamnya disebutkan bahawa tembikai pahit meningkatkan toleransi terhadap gula dalam darah.

Walau bagaimanapun, hasil kajian mengenai tembikai pahit tidak konsisten. Penyelidikan yang diterbitkan dalam Journal of Clinical Epidemiology pada tahun 2007 tidak menunjukkan faedah melon pahit pada diabetes jenis 2. Oleh itu, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk mengesahkan keberkesanan melon pahit sebagai tanaman penurun gula darah.

3. Kayu manis

Kayu manis adalah tanaman rempah yang juga cukup terkenal sebagai rempah dalam masakan Indonesia. Kayu manis telah digunakan selama ribuan tahun sebagai makanan.

Nah, kayu manis juga dinyatakan sebagai salah satu tanaman penurun gula darah. Penyelidikan menunjukkan bahawa kayu manis meningkatkan kadar gula darah dan kepekaan insulin.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Diabetes Care pada tahun 2003 menunjukkan bahawa kayu manis cassia meningkatkan gula darah dan kawalan kolesterol pada orang dengan diabetes tipe 2 dan mengurangkan faktor risiko komplikasi diabetes dan penyakit jantung.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa penggunaan 1, 3, atau 6 gram kayu manis setiap hari selama 40 hari dapat mengurangkan gula darah serum, trigliserida, kolesterol LDL buruk, dan kolesterol total pada pesakit diabetes.

Kajian lain yang diterbitkan dalam Majalah Penyelidikan Pertanian pada bulan Julai 2000 menunjukkan bahawa memakan 1 gram kayu manis setiap hari dapat meningkatkan kepekaan insulin dan mengawal diabetes jenis 2.

Selain itu, penyelidikan yang diterbitkan dalam The American Journal of Clinical Nutrition juga menunjukkan bahawa pengambilan 6 gram kayu manis mengurangkan hiperglikemia selepas makan.

Oleh kerana banyak kajian yang menunjukkan faedah kayu manis sebagai tanaman penurun gula darah, banyak doktor bersetuju bahawa pengambilan kayu manis adalah baik untuk penghidap diabetes jenis 2.

4. Lipan

Fenugreek atau fenugreek adalah tumbuhan wangi yang sering digunakan dalam masakan. Tumbuhan ini juga digunakan dalam dunia perubatan. Itulah sebabnya fenugreek juga merupakan tanaman penurun gula darah.

Biji Fenugreek tinggi serat larut, yang menurunkan gula darah dengan memperlambat pencernaan dan penyerapan karbohidrat. Di sinilah lipan dinilai sebagai tanaman penurun gula darah.

Beberapa kajian telah dilakukan untuk menyelidiki faedah anti-diabetes fenugreek. Sebilangan dari mereka menunjukkan bahawa biji fenugreek dapat melegakan gejala metabolik diabetes tipe 1 dan diabetes tipe 2, dengan menurunkan kadar gula darah dan meningkatkan toleransi gula dalam darah.

Dalam satu kajian India, didapati bahawa mengonsumsi serbuk biji fenugreek, yang menghilangkan lemaknya, menurunkan kadar gula darah puasa pada penderita diabetes jenis 1 yang bergantung pada insulin.

Kajian ini juga menunjukkan bahawa pengambilan serbuk biji fenugreek yang telah dikeluarkan dari lemak dapat meningkatkan toleransi gula dalam darah, serta menurunkan kolesterol total, kolesterol jahat LDL, dan trigliserida. Mengonsumsi 15 gram serbuk biji fenugreek secara berkala dapat mengurangkan peningkatan kadar gula dalam darah setelah makan pada orang dengan diabetes jenis 2.

Terdapat juga penyelidikan yang menunjukkan bahawa pengambilan 2.5 gram fenugreek dua kali sehari selama tiga bulan dapat menurunkan kadar gula darah pada orang dengan diabetes tipe 2 yang kondisinya tidak terlalu parah.

Kerana beberapa kajian ini, fenugreek dianggap sebagai salah satu tanaman penurun gula darah yang dapat dimakan oleh penderita diabetes.

Baca juga: Sarapan untuk pesakit kencing manis, Ini adalah Menu Sihat!

5. Halia

Halia juga merupakan salah satu rempah yang paling terkenal di Indonesia. Ternyata, halia juga merupakan salah satu tanaman penurun gula darah. Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Planta Medica pada bulan Ogos 2012 menunjukkan bahawa jahe dapat meningkatkan kawalan gula darah jangka panjang pada orang dengan diabetes tipe 2.

Di samping itu, penyelidik dari University of Sydney, Australia, mendapati bahawa ekstrak jahe Australia kaya dengan gingerols. Gingerol itu sendiri adalah sebatian aktif yang dapat meningkatkan penyerapan gula darah ke dalam sel otot tanpa menggunakan insulin.

Pada bulan Disember 2009, penyelidikan yang diterbitkan dalam European Journal of Pharmacology menunjukkan bahawa dua ekstrak jahe, yaitu spissum dan ekstrak minyaknya, bermanfaat bagi penderita diabetes. Rawatan menggunakan kedua ekstrak jahe menurunkan kadar gula dalam darah sebanyak 35% dan peningkatan kadar insulin plasma sebanyak 10%.

Selain itu, menurut penelitian yang diterbitkan pada bulan Ogos 2010 di Molecular Vision, pengambilan jahe secara berkala memperlambat perkembangan katarak pada tikus. Katarak adalah salah satu komplikasi jangka panjang pesakit diabetes.

Halia juga mempunyai indeks glisemik rendah. Makanan dengan indeks glisemik rendah memiliki proses pencernaan yang lambat untuk membentuk gula darah, sehingga tidak memicu peningkatan gula darah secara drastik.

6. Okra

Okra juga merupakan salah satu tanaman penurun gula darah. Sebenarnya, reputasi tanaman ini sangat tinggi, terutama pada orang yang menghidap diabetes atau pesakit barah.

Bukti bahawa okra mempunyai sifat anti-diabetes semakin meningkat. Dalam satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Pharmacy & BioAllied Sciences pada tahun 2011, tikus yang diberi makan kulit okra kering dan biji mengalami penurunan gula darah.

Selain itu, di luar penyelidikan saintifik, banyak penderita diabetes mengalami penurunan kadar gula darah setelah memakan potongan okra yang dicelupkan ke dalam air pada waktu malam, dan minum jus okra pada waktu pagi.

Perkara-perkara ini menjadikan okra dikenali sebagai tanaman penurun gula darah.

7. Bawang putih

Bawang putih mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi. Tetapi nampaknya, bawang putih juga merupakan tanaman penurun gula darah. Beberapa kajian untuk mengkaji hubungan bawang putih dan kadar gula dalam darah mempunyai hasil yang positif.

Bawang putih juga dapat menurunkan kadar gula dalam darah, meningkatkan rembesan dan melambatkan penurunan insulin. Walau bagaimanapun, penyelidikan mengenai bawang putih sebagai tanaman penurun gula darah masih sedikit. Untuk membuktikan kebaikan bawang putih, tanaman penurun gula darah, diperlukan lebih banyak penyelidikan.

Oleh itu, penyelidikan lebih banyak dan lebih mendalam diperlukan untuk mengesahkan manfaat positif bawang putih pada gula darah.

8. kegilaan

Mungkin ramai orang Indonesia tidak biasa dengan tanaman ini. Kemarrogan umumnya terdapat di India. Namun, kemarogan juga disebut sebagai tanaman penurun gula darah.

Menurut beberapa kajian, kemarogan mengandungi sebatian yang menyerupai fungsi insulin. Namun, para pakar mengatakan bahawa penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk mengesahkan manfaat kemarogan sebagai tanaman penurun gula darah.

9. Ruku-ruku

Ruku-ruku adalah tanaman yang serupa dengan kemangi, dan sering digunakan sebagai rempah dalam masakan Minangkabau, seperti kari. Ternyata, ruku-ruku juga dikenal sebagai tanaman penurun gula darah.

Menurut satu kajian, pengambilan ruku mempunyai faedah positif pada kadar gula darah puasa dan selepas makan. Selain itu, ruku juga dapat meningkatkan proses rembesan insulin.

Baca juga: Jenis Susu yang Tidak Boleh Dimakan oleh Diabetis

Memakan Herba dengan bijak

Walaupun beberapa kajian menunjukkan manfaat positif dari semua tanaman penurun gula darah yang disebutkan di atas, secara amnya penyelidikan masih dalam skala kecil. Untuk menjadi ubat herba yang berkesan, diperlukan beberapa peringkat penyelidikan, termasuk percubaan pada manusia dengan sejumlah besar sampel.

Faktanya ialah sekarang ini banyak ubat-ubatan herba untuk diabetes berinteraksi dengan ubat diabetes, termasuk suntikan insulin, dan menyebabkan beberapa kesan sampingan, terutama hipoglikemia.

Oleh itu, jika Diabestfriends merancang untuk memakan salah satu tanaman penurun gula darah di atas, anda mesti berjumpa doktor terlebih dahulu. Dengan begitu, ia tidak mengganggu rawatan yang sedang dialami oleh Diabestfriends. Ingatlah bahawa gula darah dapat diturunkan dengan menjaga diet yang sihat, bersenam, dan minum ubat diabetes secara berkala. (UH / AY)

Tumbuhan Menurunkan Gula Darah

Sumber:

Diabetes.co.uk. Herba dan Terapi Semula jadi.

Aktiviti antidiabetik jus Aloe vera L. I. Percubaan klinikal dalam kes diabetes mellitus baru. Yongchaiyudha S, Rungpitarangsi V, Bunyapraphatsara N, Chokechaijaroenporn O. 1996.

Aktiviti antidiabetik jus Aloe vera L. II. Percubaan klinikal pada pesakit diabetes mellitus dalam kombinasi dengan glibenclamide. Bunyapraphatsara N, Yongchaiyudha S, Rungpitarangsi V, Chokechaijaroenporn O. 1996.

Jurnal Etnofarmakologi. Kesan Hipoglikemik Melon Pahit Dibandingkan Dengan Metformin pada Pesakit Diabetes Jenis 2 yang Baru Diagnosis. A. Fuangchan et al. 2011.

Jurnal Pemakanan British. Kesan Anti-Diabetik dan Hipoglikemia Momordica Charantia (Bitter Melon): Kajian Mini. L. Leung. 2009.

Jurnal Epidemiologi Klinikal. Kesan Penyediaan Kapsul Momordica Charantia terhadap Kawalan Glikemik pada Diabetes Mellitus Jenis 2 Perlu Kajian Lanjut. A.M. Dans, et al. 2007.

Penjagaan Diabetes. Kayu manis meningkatkan glukosa dan lipid orang dengan diabetes jenis 2. Khan A, Khattak K, Sadfar M, Anderson R, Khan M. 2003.

Majalah Penyelidikan Pertanian. Ekstrak Kayu Manis Meningkatkan Sensitiviti Insulin. Anderson, R. et al. 2000.

Diabetes.co.uk. Fenugreek dan Diabetes.

Diabetes.co.uk. Halia dan Diabetes.

Diabetes.co.uk. okra.

kata kunci: kilang menurunkan gula darah