Kesan Psikologi Warna Merah | saya sihat

Adakah anda suka warna merah? Sebenarnya ada makna di sebalik warna merah, atau dikenali sebagai kesan psikologi merah. Warna lain juga ada. Walau bagaimanapun, warna merah agak mencabar. Dalam psikologi warna, merah adalah warna yang dapat merangsang emosi terkuat daripada warna lain. Walaupun warna seperti hijau dan biru umumnya dianggap aman dan menenangkan, warna merah dianggap sebagai warna yang paling hangat dan bertentangan.

Sebenarnya, warna merah juga dikaitkan dengan emosi yang paling berlawanan daripada warna lain. Merah dikaitkan dengan semangat dan cinta, serta kekuatan dan kemarahan. Nah, Gang Sihat yang suka merah, mari baca penjelasan lengkap di bawah mengenai kesan psikologi warna merah!

Baca juga: Perwatakan Orang Berdasarkan Warna Kegemaran

Kesan Psikologi Warna Merah

Berikut adalah emosi yang paling berkaitan dengan warna merah:

1. Bahaya dan Amaran

Pernah terfikir mengapa tanda berhenti, siren, alat pemadam api, dan lampu berhenti semuanya berwarna merah? Merah adalah warna yang paling menonjol dalam spektrum warna, selepas kuning. Kerana dengan cepat dapat menarik perhatian orang, warna merah sering digunakan untuk memberi amaran bahaya.

Merah juga digunakan untuk menyampaikan bahaya. Contohnya, istilah 'bendera merah (bendera merah) yang digunakan untuk menunjukkan bahawa ada sesuatu yang tidak kena pada orang atau keadaan tertentu.

2. Tenaga dan Kegembiraan

Kesan psikologi warna merah yang lain adalah tenaga dan kegembiraan. Penyelidikan menunjukkan bahawa terkena warna merah atau memakai warna merah boleh menyebabkan beberapa kesan fizikal:

  • Tekanan darah meningkat
  • Metabolisme meningkat
  • Denyutan jantung meningkat
  • Nafas bertambah

Semua perkara ini dapat meningkatkan tenaga anda.

3. Kemarahan atau Serangan

Dalam banyak budaya di seluruh dunia, warna merah dikaitkan dengan kemarahan. Pautan ini cukup masuk akal, kerana banyak orang tersipu malu ketika mereka marah kerana peningkatan aliran darah.

Baca juga: Adakah selamat mewarnakan rambut pada kanak-kanak?

4. Penguasaan

Warna merah bukan sahaja boleh mempengaruhi mood dan emosi. Dalam dunia sukan, memakai warna merah juga dapat meningkatkan peluang untuk menang. Pada Sukan Olimpik Athens 2004, atlet dari tinju, gusti dan taekwondo secara rawak diberikan seragam merah atau biru. Dalam semua perlawanan, atlet yang memakai seragam merah memperoleh lebih banyak kemenangan.

Menurut banyak pakar, ini disebabkan oleh hubungan antara warna merah dan rasa dominasi. Memakai seragam merah boleh membuat atlet merasa dominan dan kelihatan lebih agresif. Di samping itu, penyelidikan juga menunjukkan bahawa atlet yang memakai warna merah kelihatan lebih agresif, dominan, dan nampaknya mempunyai peluang lebih tinggi oleh lawan dan pengadil perlawanan.

5. Gairah dan Gairah

Warna merah tidak selalu menjadi tanda bahaya dan serangan. Merah juga dikaitkan dengan semangat, cinta dan semangat. Hubungan ini dapat menjelaskan mengapa orang yang sering memakai pakaian merah dianggap lebih menarik oleh lawan jenis.

Dalam satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2008, para saintis menunjukkan kepada lelaki gambar wanita dan meminta mereka menilai daya tarikan mereka. Beberapa lelaki diberi foto wanita yang memakai kemeja merah, dan beberapa lelaki diberi foto wanita yang sama memakai kemeja biru. Hasil kajian menunjukkan bahawa lelaki menilai wanita yang memakai kemeja merah lebih menarik secara seksual daripada wanita yang sama memakai kemeja biru.

7. Kekuatan

Merah juga boleh melambangkan kekuatan. Sebagai contoh, tali yang digunakan oleh banyak usahawan berjaya di seluruh dunia umumnya berwarna merah. Selain itu ada juga acara permaidani merah (karpet merah) yang digunakan pada acara dunia selebriti utama.

Menurut beberapa pakar, kaitan antara warna merah dan kuasa dan kekayaan adalah alasan mengapa wanita menganggap lelaki yang memakai kemeja merah menarik. (UH)

Baca juga: Inilah Cara Warna Mempengaruhi Mentaliti Anda!

Sumber:

Sangat Baik. Psikologi Warna Merah. September 2020.

Kuniecki M, Pilarczyk J, Wichary S. Warna merah menarik perhatian dalam konteks emosi. 2015.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found