Edaran Sesat Mengenai Albothyl

Sejak kebelakangan ini, orang ramai terkejut dengan isu keselamatan salah satu jenama ubat utama untuk merawat sariawan, iaitu Albothyl. Albothyl sendiri adalah tanda dagang, yang mengandungi keputusan polis.

Albothyl adalah ubat bebas yang terhad dalam bentuk ubat luaran cair, yang mengandungi polikresulen pekat. Penggunaan menurut petunjuk adalah untuk hemostatik dan antiseptik semasa operasi, serta penggunaan pada kulit, telinga, hidung, tekak (ENT), sariawan, gigi, dan vagina (ginekologi).

Albothyl telah lama beredar di Indonesia dan digunakan untuk petunjuk ini. Oleh kerana statusnya sebagai ubat bebas yang boleh dibeli tanpa preskripsi doktor, orang ramai teruja dan bertanya apabila mereka mendengar berita bahawa ubat ini dilarang beredar. Ada juga yang membesar-besarkan maklumat, sehingga menjadikan suasana lebih panas. Akibatnya, orang semakin gelisah.

Sebagai ahli farmasi, saya telah memperhatikan bahawa terdapat beberapa pendapat umum yang timbul sebagai akibat dari isu yang semakin meningkat ini. Namun, dari beberapa pendapat ini, saya mendapat beberapa kesalahpahaman, atau salah faham dalam masyarakat mengenai isu penarikan dadah. Berikut adalah beberapa kesalahpahaman yang beredar:

"Ke mana BPOM pergi?"

Berita mengenai ubat Albothyl menjadi viral seiring dengan peredaran surat kajian keselamatan dari BPOM. Apa yang perlu difahami di sini ialah BPOM sebenarnya menjalankan tugasnya dengan baik, iaitu melakukan kajian keselamatan terhadap ubat-ubatan yang telah beredar.

Molekul ubat yang akan dipasarkan mesti mempunyai izin pengedaran terlebih dahulu. Sekiranya tidak ada izin pengedaran, dapat dipastikan bahawa ubat itu haram. Untuk mendapatkan kebenaran pemasaran itu sendiri, ubat mesti melalui peringkat ujian pra-klinikal dan ujian klinikal, untuk memastikan keselamatan dan keberkesanannya.

Walau bagaimanapun, pengawasan tidak berhenti sehingga ubat mendapat izin pengedarannya. Apabila sudah beredar, ubat itu juga mesti dipantau untuk keselamatan dan faedahnya. Kenapa? Kerana ujian klinikal yang dilakukan ketika obat tersebut belum beredar hanya dilakukan pada sebagian populasi, atau biasa disebut sebagai sampel. Ia juga dilakukan dalam jangka masa tertentu.

Oleh itu, setelah diedarkan dan digunakan oleh banyak orang dan untuk jangka masa yang lebih lama, akan ada kemungkinan kesan yang tidak dijangka. Kerana, mungkin kesan-kesan ini tidak dikesan dalam ujian klinikal sebelum pemasaran.

BPOM secara rutin memantau keselamatan obat-obatan yang beredar di Indonesia melalui sistem farmakovigilance. Ini dilakukan untuk memastikan bahawa setiap ubat yang beredar masih memenuhi syarat keselamatan, keberkesanan, dan kualiti.

Itulah sebabnya ada kajian dari BPOM mengenai masalah polis. Memang benar bahawa ubat itu berfungsi untuk banyak orang. Walau bagaimanapun, dalam 2 tahun terakhir, BPOM menerima 38 laporan dari profesional kesihatan mengenai pesakit dengan aduan kesan sampingan dari ubat ini, untuk rawatan sariawan. Kesan sampingan serius yang dilaporkan adalah sariawan membesar dan berlubang, menyebabkan jangkitan (noma seperti lesi).

"Itu bererti puluhan tahun ubat ini tidak selamat, bukan?"

Sejarah dunia kesihatan mencatatkan lebih daripada 400 jenis ubat yang ditarik setelah diedarkan. Jangka masa hingga puluhan tahun. Beberapa contoh ubat ini termasuk cerivastatin, ubat kolesterol yang setelah tiga tahun dipasarkan diketahui menyebabkan kesan rhabdomyolysis pada pengguna.

Contoh lain adalah propoxyphene, yang merupakan ubat penahan sakit algesik analgesik yang bahkan telah berada di pasaran selama 55 tahun. Pada tahun 2010, ubat ini diharamkan kerana ia toksik pada jantung.

Dalam kes Albothyl thrush, BPOM bersama pakar farmakologi dari pelbagai universiti dan klinik dari persatuan profesional yang berkaitan, telah melakukan kajian mengenai aspek keselamatan ubat-ubatan yang mengandung polis dalam bentuk dos cecair dalam bentuk ubat pekat luaran.

Pada akhirnya, kajian itu menyatakan bahawa keputusan polis dalam bentuk dos ubat luaran yang pekat tidak boleh digunakan sebagai hemostatik dan antiseptik semasa operasi, serta digunakan pada kulit (dermatologi), telinga, hidung, dan tekak ( ENT); sariawan (stomatitis aphthous); dan gigi (odontologi). Sekiranya kita berjaga-jaga, kita pasti dapat membezakan bahawa penggunaan vagina masih dibenarkan.

"Ubatnya tidak dapat diedarkan lagi, ya?"

BPOM telah membekukan izin pengedaran semua produk keputusan polis dalam bentuk cecair ubat luaran pekat. Ia dibekukan, tidak dibatalkan. Beku sehingga cadangan penambahbaikan yang dicadangkan diluluskan. Oleh itu, ubat tersebut ditarik satu bulan setelah Izin Pembekuan dikeluarkan, tetapi ubat tersebut dapat diedarkan kembali dengan petunjuk yang disetujui. Dalam kes ini, tidak disyorkan untuk sariawan, tetapi untuk petunjuk lain, ia boleh dipertimbangkan.

"Wah, tidak ada obat untuk sariawan!"

Dengan penarikan Albothyl, orang yang keliru untuk mengatasi masalah yang mereka alami tidak perlu risau. BPOM telah mencadangkan penggunaan ubat pilihan lain untuk merawat sariawan, termasuk yang mengandung benzydamine HCl, 1 persen povidone iodin, atau gabungan dequalinium chloride dan vitamin C. sungguh.

Nah, itulah beberapa kesalahpahaman yang beredar di masyarakat mengenai penarikan keputusan polis dadah dengan tanda dagangan Albothyl. Daripada menjadi 'kegagalan' bagi BPOM di negara kita, penarikan itu sebenarnya adalah bukti bahawa BPOM melindungi rakyat Indonesia. Salam sihat! (AS)