Tanda-tanda Bayi Tidak Menyusu - GueSehat.com

Bagi bayi, susu ibu adalah pengambilan utama untuk memenuhi keperluan pemakanan harian. Malangnya, terdapat beberapa faktor yang menghalang bayi mendapat susu ibu yang mencukupi.

Sebagai seorang ibu, terutamanya seorang ibu yang baru, mengetahui adakah anak anda mendapat cukup susu ibu boleh menjadi teka-teki yang sukar. Sebenarnya, kekurangan susu ibu dapat mencegah bayi mendapatkan nutrien yang mereka perlukan untuk pertumbuhan dan perkembangannya. Untuk mengurangkan kebimbangan anda, berikut adalah beberapa tanda bahawa bayi anda tidak mendapat cukup susu dan cara mengatasinya.

Tanda-tanda bayi kekurangan susu ibu

Keperluan untuk tidur bayi yang baru lahir untuk jangka masa panjang adalah salah satu penyebab bayi tidak mendapat susu ibu yang mencukupi. Agar tidak menyebabkan masalah kesihatan, berikut adalah beberapa tanda bahawa bayi anda tidak cukup menyusu yang dapat anda kenali.

1. Masa penyusuan terlalu pendek atau terlalu lama

Ada ibu yang menyusui terlalu lama, boleh memakan masa sekitar 1 jam, atau terlalu cepat, kurang dari 5 minit. Menurut Anak Sihat, penyusuan susu ibu yang terlalu lama atau pendek boleh menjadi tanda bahawa bayi tidak mendapat cukup susu. Rata-rata, masa menyusui bayi adalah 5-15 minit. Sekiranya proses penyusuan berlangsung sangat lama, iaitu lebih dari 30 minit, atau sangat cepat, kurang dari 5 minit, mungkin ada masalah.

Untuk mengatasinya, perhatikan sama ada bayi menelan susu ibu dengan baik. Jika tidak, mungkin ada masalah dengan kemampuan menyusu bayi atau kekurangan susu.

2. Berat bayi tidak meningkat

Walaupun bayi normal menurunkan berat badan pada hari-hari awal kelahiran, kira-kira 3-4 minggu kemudian bayi seharusnya mendapat berat badan sekitar 4-7 ons. Selepas fasa ini, kenaikan berat badan bayi akan berkisar antara 0.5-1 kg. Jadi jika bayi tidak menambah berat badan, segera berjumpa doktor.

3. Terlalu kecil kotoran bayi

Sebilangan besar doktor akan menasihati anda untuk memperhatikan keadaan najis bayi anda, dengan mengira berapa banyak lampin yang digunakannya. Pemantauan ini dapat membantu anda mengetahui sama ada bayi anda mendapat cukup susu atau tidak.

Harus diingat bahawa selama 5 hari pertama, bayi diganti lampin kira-kira 3 kali kerana buang air kecil dan 3 kali kerana buang air besar. Selepas itu, biasanya bayi akan menggunakan sekitar 6 lampin untuk membuang air kecil dan 3 lampin untuk membuang air besar.

4. Air kencing bayi berwarna gelap

Selain kekerapan, warna air kencing bayi anda juga boleh menjadi tanda sama ada bayi anda mendapat cukup susu. Sama seperti orang dewasa ketika mereka mengalami dehidrasi, bayi akan mengeluarkan air kencing yang lebih gelap apabila mereka tidak mendapat cukup susu. Keadaan ini adalah akibat dehidrasi. Salah satu tanda bahawa bayi mendapat susu ibu yang mencukupi adalah ketika dia membuang air kecil lebih dari 6 kali sehari, warna air kencing tidak tebal dan baunya tidak kuat.

5. Bayi lebih sihat daripada biasa

Apabila bayi tidak mendapat cukup susu, dia akan kelaparan dan badannya akan semakin lemah. Keadaan ini biasanya akan membuat si kecil anda rewel.

Sekiranya anda memberi perhatian, si kecil anda juga akan mudah tertidur dan tertidur semasa proses penyusuan. Kemudian setelah bangun, dia menjadi lebih rewel.

Anda harus tahu, jika bayi tertidur semasa proses penyusuan, ini menunjukkan bahawa ada masalah dengan pengeluaran susu anda, sama ada terlalu sedikit atau tersumbat.

6. Tidak ada refleks kecewa

Refleksi let-down adalah refleks yang membantu susu keluar dengan lebih lancar semasa anda menyusukan bayi anda. Sekiranya refleks ini berjalan dengan lancar, dapat dipastikan bahawa pengambilan susu untuk bayi mencukupi. Namun, jika anda tidak mengalami refleks ini, ini bermakna jumlah susu ibu yang dikeluarkan tidak optimum. Akibatnya, sudah pasti bahawa bayi tidak akan mendapat susu ibu yang mencukupi.

7. Payudara berasa tidak selesa

Sekiranya payudara anda masih terasa kenyang dan kencang setelah menyusu, ini boleh menjadi tanda bahawa bayi anda tidak menghisap dan minum susu secukupnya.

Di samping itu, jika anda merasa sakit pada puting, itu boleh menjadi tanda bahawa posisi penyekat mulut bayi tidak betul ketika menyusu. Oleh itu, jumlah susu ibu yang diperoleh oleh si kecil tidak akan optimum.

Bagaimana cara mengatasinya?

Kekurangan susu ibu boleh memberi kesan kepada pertumbuhan dan perkembangan bayi. Oleh itu, ibu mesti tahu cara yang betul untuk mengatasi keadaan ini, agar bayi mendapat susu ibu dengan secukupnya.

Kedudukan lampiran mulut bayi ke puting susu ketika memberi makan dapat menentukan jumlah susu yang diterima bayi. Terdapat beberapa faktor yang tidak sesuai untuk melekat, seperti ukuran payudara yang terlalu besar, bayi yang sakit, bayi pramatang, atau bayi dengan keadaan kesihatan tertentu yang menghalangnya menghisap susu.

Sekiranya ia berlaku secara berterusan, maka pengambilan nutrien yang diperoleh bayi tidak optimum. Oleh itu, seboleh-bolehnya bantu dia meletakkan mulutnya ke arah puting. Sekiranya anda masih menghadapi masalah, minta bantuan doktor atau pakar penyusuan anda.

Selain memperhatikan kedudukan bayi ketika menyusu, menyusukan bayi anda menggunakan kedua-dua payudara secara bergantian. Penyusuan susu ibu hanya dari satu payudara boleh menyebabkan penghasilan susu tidak mencukupi dan akhirnya bayi tidak akan mencukupi. Walaupun pada awalnya bayi memerlukan masa untuk menyesuaikan diri, bersabarlah kerana lama-kelamaan dia akan terbiasa. (AS)

Sumber:

Pusat Bayi. "Bagaimana untuk mengetahui sama ada bayi anda baru mendapat cukup susu".

Medela. "Susu ibu terlalu sedikit? Bagaimana meningkatkan bekalan susu rendah".

Rompers. "7 Tanda Bayi Anda Tidak Mendapat Susu Yang Cukup".

//www.idai.or.id/article/klinik/asi/manajemen-laktasi