Mengambil Ubat Hipertensi Semasa Hamil - GueSehat.com

Hipertensi atau tekanan darah tinggi adalah keadaan yang boleh menyebabkan komplikasi kehamilan. Menurut laporan dari The American College of Obstetricians and Gynecologists, kejadian hipertensi pada kehamilan di seluruh dunia mencapai 10%. Hipertensi semasa hamil mesti ditangani dengan betul kerana boleh menyebabkan masalah, baik bagi ibu dan janin.

Salah satu cara untuk merawat hipertensi pada kehamilan adalah dengan menggunakan ubat untuk mengekalkan tekanan darah. Sebagai ahli farmasi, saya sering menerima pertanyaan daripada wanita hamil mengenai penggunaan ubat antihipertensi pada kehamilan.

Sebilangan besar dari mereka merasa cemas kerana perlu selalu minum ubat. Mereka bimbang ubat yang diberikan akan memberi kesan buruk kepada janin yang mereka bawa.

Pemilihan ubat antihipertensi pada kehamilan tentunya berbeza dengan keadaan tidak hamil. Ubat yang dipilih mestilah dapat menjaga tekanan darah ibu stabil dan sebaliknya ubat itu juga selamat untuk janin.

Ubat antihipertensi yang selamat semasa kehamilan

Ubat pilihan untuk rawatan hipertensi semasa kehamilan adalah methyldopa. Methyldopa telah lama digunakan untuk membantu merawat tekanan darah tinggi semasa kehamilan. Setakat ini, tidak ada data yang menunjukkan kesan yang tidak diingini pada bayi yang belum lahir.

Bagi wanita hamil sendiri, methyldopa umumnya boleh diterima dengan baik. Kesan yang tidak diingini yang mungkin timbul termasuk keletihan, sukar tidur, dan mulut kering. Beberapa laporan menyatakan bahawa methyldopa boleh menyebabkan kemurungan, jadi biasanya tidak digunakan untuk wanita hamil yang memiliki riwayat depresi.

Ubat ini biasanya diambil 2 atau 3 kali sehari. Dosnya berbeza dari pesakit ke pesakit, dengan dos maksimum hingga 3.000 mg sehari. Selain selamat untuk wanita hamil, methyldopa juga selamat digunakan semasa menyusu. Sekiranya pesakit tidak dapat menggunakan methyldopa, maka pilihan seterusnya adalah antihipertensi kelas penyekat saluran kalsium, iaitu oral nifedipine atau verapamil.

Dalam kes hipertensi teruk pada kehamilan (tekanan darah sistolik sama dengan atau lebih daripada 160 mmHg dan diastolik sama dengan atau lebih daripada 105 mmHg), terapi ubat biasanya digunakan secara intravena atau infus. Ubat yang biasa digunakan adalah nifedipine tetapi dalam bentuk infus.

Ubat antihipertensi yang tidak boleh digunakan semasa kehamilan

Dari semua kelas ubat antihipertensi, terdapat 2 kelas ubat yang tidak boleh digunakan semasa kehamilan, iaitu ubat kelas perencat enzim penukaran angiotensin (Inhibitor ACE), seperti captopril, ramipiril, lisinopril, dan ubat kelas penyekat reseptor angiotensin II (ARB), seperti candesartan, losartan, dan irbesartan.

Kedua-dua kelas ubat ini tidak boleh digunakan semasa mengandung kerana mempunyai kesan sampingan pada perkembangan janin. Wanita yang mengalami hipertensi sebelum hamil dan kerap mengambil dua ubat ini biasanya akan mengalami penggantian ubat semasa kehamilan. Ini dilakukan agar hipertensi dijaga dan janin juga tidak terjejas secara negatif oleh pengambilan ubat.

Kepentingan mengambil ubat antihipertensi

Sekiranya doktor yang menangani kehamilan anda memberikan terapi ubat antihipertensi untuk mengawal tekanan darah, anda harus mengambilnya secara berkala. Manfaat mengambil ubat melebihi risiko kepada bayi yang belum lahir.

Sekiranya ubat diambil secara berkala, tekanan darah dapat dikawal dengan baik. Ibu dan janin juga akan selamat sehingga melahirkan. Namun, jika tekanan darah tidak dikawal dengan betul, komplikasi dapat terjadi, salah satunya adalah pre-eklampsia yang boleh menyebabkan bayi dilahirkan sebelum waktunya.

Ibu, itulah maklumat ringkas mengenai ubat anti hipertensi yang digunakan pada kehamilan. Methyldopa masih digunakan sebagai ubat antihipertensi lini pertama pada kehamilan kerana ia selamat untuk janin. Jangan lupa untuk selalu memeriksa kehamilan anda dengan kerap agar keadaan darah tinggi juga dapat dipantau dengan baik. Salam sihat!

Rujukan:

  1. Brown, C. dan Garovic, V. (2014). Rawatan Ubat Hipertensi semasa Kehamilan. Dadah, 74 (3), hlm.283-296.
  2. Pasukan Petugas Mengenai Hipertensi pada Kehamilan (2013). Hipertensi pada kehamilan. American College of Obstetricians and Gynecologists.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found