Prosedur Pembedahan Tonsil - GueSehat

Kanak-kanak sering mengalami "tonsil" yang sakit. Maksudnya, organ ini meradang. Sekiranya keradangan amandel ini berlaku berulang kali, doktor biasanya mengesyorkan tonsilektomi. Prosedur tonsilektomi ini juga biasa dilakukan pada kanak-kanak.

Amandel (amandel) sebenarnya adalah sebahagian daripada sistem pertahanan tubuh untuk mencegah kuman, seperti virus dan bakteria memasuki tubuh melalui hidung dan mulut. Pembedahan tonsil biasanya bertujuan untuk membuang amandel palatin (amandel) di bahagian atas tekak.

Untuk mengetahui mengenai prosedur tonsilektomi, mari lihat penjelasannya!

Apa itu Tonsillectomy (Tonsillectomy)?

Sebelum mengetahui prosedur untuk tonsilektomi, anda perlu mengetahui terlebih dahulu apa itu tonsilektomi (tonsilektomi). Amandel adalah dua kelenjar kecil yang terletak di bahagian belakang tekak dan mengandungi sel darah putih untuk membantu melawan jangkitan, walaupun kadang kala amandel juga boleh dijangkiti.

Amandel (amandel) boleh berubah ukuran dari masa ke masa dan ukuran amandel biasanya lebih besar pada anak-anak dan lebih kecil pada usia remaja hingga dewasa. Apabila amandel membesar, anak-anak akan sangat mudah terkena komplikasi, seperti masalah pernafasan.

Doktor secara amnya melakukan pembedahan ini sebagai rawatan untuk tonsilitis kronik (tonsilitis). Doktor juga boleh melakukan pembedahan membuang tonsil untuk membantu merawat atau merawat masalah pernafasan, terutama pada kanak-kanak.

Sebab yang paling biasa yang memerlukan tonsilektomi termasuk tonsilitis bakteria berulang atau kronik, berdengkur yang menjengkelkan, apnea tidur, masalah pernafasan akibat amandel yang membengkak atau membesar, barah, dan pendarahan pada amandel.

Penyediaan Pembedahan Tonsil

Sebelum menjalani pembedahan, anda mesti berhenti mengambil ubat anti-radang selama dua minggu. Jenis ubat ini termasuk aspirin, ibuprofen, dan naproxen kerana jenis ubat ini dapat meningkatkan risiko pendarahan semasa dan selepas pembedahan.

Oleh itu, anda harus memberitahu doktor anda terlebih dahulu mengenai ubat atau vitamin yang anda ambil atau ambil. Sebelum menjalani pembedahan, anda juga harus berpuasa selepas tengah malam. Ini bermakna anda tidak dibenarkan makan atau minum. Ini kerana perut kosong dapat mengurangkan risiko mual dari ubat bius.

Prosedur Pembedahan Tonsil

Setelah mengetahui persediaannya, inilah masanya untuk anda mengetahui prosedur untuk tonsilektomi. Terdapat beberapa cara untuk membuang amandel. Salah satu kaedah yang paling biasa adalah pembedahan pisau sejuk . Dalam kes ini, pakar bedah akan membuang amandel dengan pisau bedah.

Kaedah tonsilektomi yang lain adalah membakar tisu melalui proses yang disebut cauterization. Selain itu, getaran ultrasonik (yang menggunakan gelombang bunyi) juga dapat digunakan dalam beberapa prosedur tonsilektomi (tonsilektomi).

Semua kaedah pembedahan tonsil menggunakan anestesia umum. Semasa operasi, anda akan tidak sedarkan diri kerana anestesia umum sehingga anda tidak akan merasa sakit semasa operasi. Setelah selesai, anda akan dibawa ke bilik pemulihan. Tempoh tonsilektomi biasanya setengah jam.

Selepas pembedahan, jururawat akan memantau tekanan darah dan degupan jantung anda ketika anda bangun. Kebanyakan orang boleh pulang pada hari yang sama setelah tonsilektomi berjaya. Lalu, bagaimana dengan pemulihan?

Oleh itu, doktor biasanya akan menetapkan atau mengesyorkan ubat penahan sakit berdasarkan keperluan orang tersebut. Selain ubat-ubatan, berikut adalah beberapa cara yang dapat membantu pemulihan, iaitu minum banyak air, makan makanan yang mudah ditelan, dan banyak berehat.

Walaupun tonsilektomi adalah prosedur biasa, ia juga membawa risiko tertentu. Beberapa komplikasi yang boleh berlaku semasa atau setelah tonsilektomi, seperti pendarahan, pembengkakan, jangkitan, demam, dehidrasi, hingga timbulnya reaksi terhadap anestesia.

Sekarang, anda tahu apa itu prosedur tonsilektomi, bukan? Tonsillectomy atau tonsillectomy adalah prosedur biasa yang dilakukan oleh doktor untuk merawat jangkitan kronik tonsil atau komplikasi lain, seperti masalah berdengkur atau pernafasan.

Oh ya, jika anda menghadapi masalah kesihatan, jangan ragu untuk memanfaatkan fitur 'Ask a Doctor' yang terdapat pada aplikasi GueSehat khusus untuk Android. Melalui ciri ini, anda boleh berunding mengenai masalah kesihatan yang anda alami. Mari cuba ciri sekarang, geng!

Rujukan:

Garis Kesihatan. 2017. Tonsilektomi .

Berita Perubatan Hari Ini. 2018. Tonsilektomi: Prosedur dan pemulihan .